Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Stuki przy skręcie - zonk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mały problem z zawieszeniem, od jakiegoś czasu stuka mi przy skręcie w prawo tak przy 1/2 max skrętu i to nie zawsze. Są to stuki metaliczne jak by coś dobijało do koła (inny dźwięk jak przy zużytym przegubie). Gdy wchodzę w zakręt na luzie tych stuków nie ma. Wymieniony został przegub lewy - nie pomogło (podobno były luzy na nim więc ok). Rozebrali prawy przegub bo miał luzy poziome (od skrzyni w stronę koła) okazało się że zamontowana była jakaś mniejsza podkładka czy tulejka od strony koła, wymienili nabili smaru i było ok ale do zmiany opon na zimowe (większy profil) - znowu to samo.

Dodam że byłem jeszcze raz w tym warsztacie posprawdzali i twierdzą że żadnych luzów nie ma i wszystko gra, pojechałem na stację diagnostyczną i wg niego też wszystko ok.

Podnosiłem ostatnio auto i ten przegub ma mały luz poziomy ok 0,5cm tak powinno być ? Co może być przyczyną tych stuków?

Opublikowano

Może któraś poduszka pod silnikiem ma luz skoro na luzie nie stuka

Opublikowano
  • Autor

raczej nie, bo stuka przy skręcie i to tylko w prawo. Intensywność i głośność zależy od dodawania gazu przy skręcaniu

Opublikowano

miałem to samo z tego co piszesz to będzie jednak ten nieszczęsny przegub widocznie zabieg reanimacji jaki zrobili mechanicy pomógł tylko chwilowo

Opublikowano

A nie ma opcji zeby stukał jakis wahacz po lewej stronie??

Opublikowano
  • Autor

zawieszenie było sprawdzane dwa razy (diagnosta warsztat) i wszystko ok. Wydaje mi się że może być opcja "rogal82" że coś nie teges przegub - w tym tygodniu może uda mi się zamówić i wymienić no chyba że jakieś inne propozycje padną

Opublikowano

a łożysko :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

a jest możliwe żeby dawało takie oznaki? chyba by jeszcze coś się działo przy jeździe na wprost - szumy

Opublikowano

przegub na 100%

Opublikowano

przegub na 100%

ja bym nie był tego taki pewien :evil: ale nie mówię, że nie :tongue4:

Gdy wchodzę w zakręt na luzie tych stuków nie ma.

to objawy które kolega opisał są typowe dla łożyska - no przynajmniej ja miałem identyczne

a te stuki czy jak tam to nazwałeś występują jak skręcasz w obie strony ?

swoją drogą dziwnych masz tych mechaników, że nie wiedzą o co kaman :mysli:

Opublikowano

mi się też wydaje ze przegub, nie dam ręki sobie odciąc ale zaczołbym od tego :naughty:

Opublikowano

dzis tez wybrałem sie na szarpaki z ciekawości.Oczywiście standardowo wszystko jest cacy ale gość tez obstawia u mnie przegub.No i tak jak podejrzewałem tuleje tylniej belki sie rozkleiły.Amory po 60%.Tak wiec wymieniam u siebie za pare dni : przegub,tuleje no i wszystkie wahacze MS.Amorki na razie zostają.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

zapomniałem zamieścić rozwiązanie problemu - wymieniony przegub i jest ok

Opublikowano

No właśnie łożysko z przodu to nieźle musiało by być wywalone żeby stukało na zakręcie - przecież są to tak naprawdę dwa niezależne łożyska na koło, i zanim by się tak wyrobiły że by stulało to musiały by nieźle wyć w czasie jazdy. Z tyłu to co innego :)