Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Ciężko chodzi kierownica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Postaram się opisać mój problem:

Moje Auto A4 B6 1,8T AVJ

Auto miało zmienioną maglownicę (z racji przekładki z Anglika).

Po całym zabiegu zauważyłem, że ciężko pracuje kierownica.

Maglownica pochodzi od A4 B7 ale z tego co sprawdzałem są identyczne z tymi z B6.

Wymieniłem już płyn 2x. oczywiście na ten Febi zielony.

Maglownica jest od 3.0 TDI (podobno) czy moja pompa może być za słaba? 120 czy 110 bar?

i jeszcze poza ciężką pracą wyczuwalne jest stukanie na włączonym silniku oraz dosyć spory luz.

idąc za wskazówkami z Forum dokręciłem "trochę" śrubę od dołu maglownicy (niestety poza tym, że kierownica chodzi ciężej) luz nie ustąpił.

i Tu stawiam kilka Pytań.

- sądzicie że maglownica z 2006 roku B7 może być już zużyta?

- czy ciężka praca może być wynikiem kończącej się pompy wspomagania?

- czy brać się za rozbieranie maglownicy? mogę wykorzystać części od maglownicy angielskiej( jest 100% strawna) "uszczelniacze zębatkę i łopatki sądzę że podejdą do europejskiej" (oczywiście to tylko przypuszczenia) Nie fakty :)

Czekam na ciekawe pomysły :)

Opublikowano

W 3.0TDI pompa wspomagania ma jakies 130bar [w 2.5 mialem 128].

Pamietam, ze Cuber kiedys do 3.0TDI wlozyl pompe od 2.0TDI i wszystko bylo OK.

Sprawdz najpierw, czy maglownice w ogole roznica sie w zaleznosci od silnika. Pompy na pewno, ale czy magle... to nie wiem.

Generalnie zrobilbym to w takiej kolejnosci: zbiorczniek > pompa > magiel.

ps. Magiel z 2006 moze byc zuzyty... czemu nie. Poza tym luzy ma 95% B6/B7 :) - tymbardziej, ze wziales magiel z "ciezkiego" auta.

Opublikowano

Luz masz zapewne na drazku kierowniczym ( nie koncowka drazka -> pod oslona gumowa czy tam plastikowa jest drazek zobacz tutaj http://allegro.pl/drazek-kierowniczy-a4-a6-a8-passat-superb-i1263019853.html ) . Podnies auto , zlap za kolo i wez ja na boki jakbys chcial je recznie skrecic :) I obserwuj ta gume czy tam nie widzisz luzu.

Mogles tez przy tej przekladce nieodpowiednio dokrecic przegub kierowniczy do magla ( jest tam sruba taka na torx smieszna : ja wkladasz , przekrecasz az sie napnie wszystko i dopiero zakrecasz nakretke ) . Jak ja po prostu wlozyles i zakreciles moze tam tez byc luz.

Co do tej sruby od dolu to dosc precyzyjnie to trzeba krecic : skrecisz za mocno to bedzie sie ciezej kiera krecic i mechanicznie przekladnia bedzie dostawala po dupsku .

Pompa jak najbardziej moze sie konczyc ( i o to najczesciej wyje uklad ) . Kup jakas uzywke i tyle :) Powinienes wyszperac cos u krychy albo na wielkiej ;)

Opublikowano

Hm... ja chyba u siebie szarpne sie na wymiane drazka i koncowek, bo w koleinach auto lata mi jak chce i czuje luz na kierze.

Opublikowano
  • Autor

Luz masz zapewne na drazku kierowniczym ( nie koncowka drazka -> pod oslona gumowa czy tam plastikowa jest drazek zobacz tutaj http://allegro.pl/drazek-kierowniczy-a4-a6-a8-passat-superb-i1263019853.html ) . Podnies auto , zlap za kolo i wez ja na boki jakbys chcial je recznie skrecic :) I obserwuj ta gume czy tam nie widzisz luzu.

Wymieniłem już te drążki (kilki maglownicy) te pod marzetami.)[br]Dopisany: 05 Listopad 2010, 10:43_________________________________________________Obmacaliśmy z kumplem dzisiaj cały drążek z krzyżakiem, kolumne kierowniczą i stuki ewidentnie dochodzą z magla.

Jeszcze wpadłem na jedną koncepcję,

Może być przypchany zbiornik? bo stuki i luz są identyczne przy odpalonym i zgaszonym silniku.

[br]Dopisany: 05 Listopad 2010, 13:32_________________________________________________Wykręciłem w weekend Zbiorniczek wspomagania. wylałem Płyn, wymyłem zbiornik Benzyną. potem Izopropanolem, wstawiłem i zalałem. Niestety bez Efektu.. :no:

Opublikowano

WYMIEN POMPE

Opublikowano
  • Autor

No oglądał to dzisiaj jakiś tam Macher podobno i powiedział że pompa. Ale pompa nie wydaje z siebie Żadnych niepokojących dźwięków.

To teraz Pytanie... Kto ma taką pompę? Daniel ?

Opublikowano

No oglądał to dzisiaj jakiś tam Macher podobno i powiedział że pompa. Ale pompa nie wydaje z siebie Żadnych niepokojących dźwięków.

To teraz Pytanie... Kto ma taką pompę? Daniel ?

Pompa wcale nie musi hałasować i nie będzie dawać ciśnienia. Proponuje zmienić olej na oryginalny bo Febi to zamiennik i do konsystencji oryginału mu trochę brakuje. Nie wiem jak przed wymiana magla ale Febi mógł tej pompie pomóc w zgonie z racji tego, że pompa miała jakiś już stopień zużycia a po zalaniu rzadszego olej nastąpiło jej uszkodzenie.

Opublikowano

Daniel nie ma pompy :(

Opublikowano
  • Autor

rikardo. w Tym tygodniu będę pompę zmieniał. i przy tym zaleję nowy płyn oryginalny więc będę miał jasność w sprawie.

jeśli to nie pomoże to Magiel wyciągam i przeszczep robię z angielskiej.