Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Problem z przyspieszaniem - przerywa brak mocy na gazie i na benzynie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio silnik zaczął przerywać podczas przyspieszania najpierw na gazie, pozniej również na benzynie.

Wrzuciłem do niego nowe świece, mechanik powiedział, że problem tkiw na 3 cylindrze, wokół świecy było troche oleju, i przysmarzona nakładka na świece (fajka czy jak to siętam nazywa). Uznał, że jak wymiana świec nie pomoże to trzeba wymienić cewkę w komplecie z kablami.

Przez jakieś 10km było wszytsko ok, ale znowu zaczął przerywać, trząść podczas przyspiesznania.

Zamówiłem używke (cewka w komplecie z kablami) zamontowałem i znowu przez chwilkę było ok, a później znowu te same objawy.

Czuć jakby miał góra 50% mocy, jak wciskam gaz na maxa to trzęsie strasznie i powolutku przyspiesza, jak wciskam delikatnie gaz, to przyspiesza trochę żwawiej, ale i tak zamula.

Co mam dalej sprawdzać, pomysły mi sięwyczerpały, kable wysokiego napięcia, przepustnica, czy może to problem z ganizdem świecy - mechanik mówił że gwinty są niedalekie przekręcenia??

Opublikowano

Na poczatek VAG i logi z przepłwyki, czasów wtrysku, sondy oraz sprawdz czujnik temp do ECU. Do kontroli szczelnosc dolotu szczególnie odma, sprawdz kompresje na cylindrach. Zobacz gdzie masz podpiety kabel od instalacji LPG dajcy stygnał o obrotach silnika, moze jest źle podpiety i uszkadza cewke.

Opublikowano
  • Autor

Na poczatek VAG i logi z przepłwyki, czasów wtrysku, sondy oraz sprawdz czujnik temp do ECU. Do kontroli szczelnosc dolotu szczególnie odma, sprawdz kompresje na cylindrach. Zobacz gdzie masz podpiety kabel od instalacji LPG dajcy stygnał o obrotach silnika, moze jest źle podpiety i uszkadza cewke.

Jeśli chodzi o vag to nie ma żadnych nowych błędów, wszystkie te same, od maja

3 Faults Found:

00561 - Mixture Adaptation

12-00 - Adaptation Limit (Mul) Exceeded

16514 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: Malfunction in Circuit

P0130 - 35-10 - - - Intermittent

01120 - Camshaft Adjustment 1

04-10 - Mechanical Malfunction - Intermittent

Readiness: N/A

ostatnio ten trzeci przestał się pojawiać. na wszystkich kanałach pod VAG wartości na zielono

Opublikowano

Sprawdziłbym czujnik Halla na wałku czy działa prawidłowo

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłbym czujnik Halla na wałku czy działa prawidłowo

Poczytałem trochę i z tego co pamiętam robiłem skan VAGiem na wyłączonym silniku wtedy, po lekturze google dowiedziałem się że to chyba normale, że ten błąd wyskakuje.

Opublikowano

To nie jest normalne, u mnie nigdy sie nie pojawił taki bład na zgaszonym silniku.

Opublikowano

Twój problem ma związek z temperaturą, skoro po jakimś czasie powraca. Może to być jak najbardziej usterka czujnika Halla, bo skoro podmieniłeś już cewkę, świece i kable, to możemy przejść dalej.

Opublikowano
  • Autor

przed chwila z odpietym przeplywomierzem bylem sie przejecha, brak poprawy.

a gdzie ten czujnik halla i jak go sprawdzic?

Opublikowano

możliwe że siada moduł wzmocnienia zapłonu

Opublikowano

Czujnik Halla jest z przodu silnika na wałku rozrzadu zawory ssace.

Opublikowano
  • Autor

A jak można sprawdzić cewke czy wyrzuca napięcie na świece? Do tego elementu mam największe wątpliwości.

Czy jakoś vagiem można to sprawidzić?[br]Dopisany: 12 Listopad 2010, 10:26_________________________________________________ :kox: i problem rozwiązany, co prawda wymieniłem cewkę na 'nową' ale nie sprawdziłem kabli - było przebicie pod cewką, i silnik palil na 3 gary - problem zozwiązany :naughty: