Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Proszę o pomoc!!! Silnik nie chce odpalić!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Nie wiem co mnie naszło dzisiaj, ale coś mnie skuciło by odkręcić świece w mojej niuni...

No i odkrecilem. Co prawda pierwszy raz w tymm aucie, ale jakoś po niewielkich wzmaganiach udało się. Byly trochę przybrudzone to je szczotka troche przyczysciłem.... Nastepnie zalozylem je wszystko podokrecalem i... Własnie!!! Pojechalem, a auto dziwnie chodzilo, jakby jeden gar nie chodzil. Nie wiem. Boże. CO moglo się zepsuć przy sprawdzaniu świec? Czy z tym autem trzeba wszędzie jeżdzić do warsztatu? Nawet z takimi błachymi rzeczami? Pomóżcie, co może być nie tak? Uszkodziłem świece? czy co? Strach odpalić teraz auto.

:( :( :( :( :( :( :( :( :( :(

Opublikowano

sprawdź czy dobrze wsadziłeś fajki i czy dobrze sa świece wkręcone. poza tym sprawdź również jaki odstęp ma elektroda. może przy czyszczeniu (raczej mało prawdopodobne ale jednak) ja odchyliłeś.

Opublikowano
  • Autor

NIe wiem. Naprawdę nie wiem. Jutro kupię nowe świece, i tak miałem wymienić... Wtedy okaże sie co się stało. Trochę dziwna sprawa. Napawdę nie wiem o co chodzi. Wszystkie kable włożone jak były wcześńiej...

W książce "Audi A4 sam naprawiam" jest napisane na str. 95 takie coś (czerwony prostokąt na obrazku)

Czy istotnie miałoby to wpływ na działanie auta, jeśli bym rzeczywiście podłączył te fajki w nie takiej kolejności jak jest tu napisane????? Dziwne.

beztytuu2iq4.jpg

Opublikowano

Czy istotnie miałoby to wpływ na działanie auta, jeśli bym rzeczywiście podłączył te fajki w nie takiej kolejności jak jest tu napisane????? Dziwne.

oczywiście ze tak. to jest chyba logiczne. jeśli złe założysz to masz zapłon w niewłaściwym cylindrze w niewłaściwym czasie.

Opublikowano
  • Autor

Ja chyba źle to zrozumiałem: czy tu chodzi o włożenie odpowiedniej fajki do odpowiedniej świecy, czy o kolejność podłączania fajek? Bo z tego co ja tu przeczytałem to wnioskuję, że kolejność podłączania... więc o to pytałem. Bo to, że jak źle podłącze kable, to wiem że ma prawo źle działać. No bo co oznacza że w kolejności 1-3-4-2. Że najpierw mam podłączyć fajke numer 1, potem 3 i 4 a na końcu 2? To zgodnie z tym, jeśli podłączę najpierw 2, potem 3 i 4 a na końcu 1 to się coś stanie? Matko. Nie rozumiem.

Dobra. Juz kumam. :-) Chodzi tu o to, że w silniku zapłon następuje najpierw cylinder 1, potem 3 i 4 a potem 2,, więc trzymając się tego trzeba podłączyć odpowiednie fajki pod odpowiednie cylindry. :-) Tak?

Opublikowano

Dobra. Juz kumam. :-) Chodzi tu o to, że w silniku zapłon następuje najpierw cylinder 1, potem 3 i 4 a potem 2,, więc trzymając się tego trzeba podłączyć odpowiednie fajki pod odpowiednie cylindry. :-) Tak?

no pewnie ;)

Opublikowano

Najprawdopodobniej pomyliles kable idace z cewki na odpowiednie cylindry. a mianowiscie zamieniles 3 z 4 (sprawdz oznaczenie cylindra na cewce i kabel podlacz do odpowiedniego garu)

Sam sie raz pomylilem (nie popartrzylem na oznaczenia a sugerowalem sie dlugoscia przewodow)

Nie chce zapalic a gdyby zalapie to bedzie chodzil na dwa gary. Sparwdz ta kolejnosc a powinno byc wszystko dobrze :]

Opublikowano
  • Autor

Czy pomyliłem? Nie wydaje mi się. Jeden kabel jest krótszy od tego drugiego i za chiny bym nie włożył go w inne miejsce. A te dwa pozostale są razem z cewką.. więc chyba niemożliwe. :-(

A tak apropos. Gdzie to oznaczenie na cewce jest umieszczone?

Opublikowano

Jeżeli były ściągane tylko fajki ze świec to co można pomylić?

Co wy piszecie z tym pomyłkowym podłączeniem kabli do świec?

Jak się zamieni dwa kable to auto nawet nie odpali :rant: Wiem bo próbowałem u siebie.

Pewnie ściągając fajki uszkodziłeś przewód i nie ma dobrej iskry na jednym garze.

Masz zamiar kupić nowe świece to kup.

Rada: wykręcaj po kolei świece i sprawdzaj pojedyńczo czy jest iskra.

Opublikowano

Czy pomyliłem? Nie wydaje mi się. Jeden kabel jest krótszy od tego drugiego i za chiny bym nie włożył go w inne miejsce. A te dwa pozostale są razem z cewką.. więc chyba niemożliwe. :-(

A tak apropos. Gdzie to oznaczenie na cewce jest umieszczone?

hmm wiec u mnie poprzedni wlasciciel chyba wymianial kable bo moje sa co prawda tez roznej dlugosci ale z pomyleniem ich nie mialem wiekszych problemow :] (wystarczajaca ich dlugosc aby pomylic) Co do oznaczenia to jest przy wyjsciu kabli z cewki (oznaczenie cylindra do ktorego ma byc podlaczony kabel) - jak sie pozniej przygladnalem to jest (przynajmniej jest u mnie)

Spedyt - wiem ze odpali bo moja zapalila na dwoch garach.

Opublikowano
  • Autor

No!!!! Wszystko ok. Kupiłem świece (NGK!!!!) i wymieniłem. Ale wydaje mi się, że to nie była wina świec. Poprostu chyba jednak pomyliłem kable... Zmyłka w tym aucie jest totalna, gdy sie nie uważa. Oba kable do cylidrów 1 i 2 są takiej samej długości. Podłączone do cewki robią wrażenie że jeden jest krótszy a drugi dłuższy... Człowiek widząc to myśli, że dłuższy kabelek jest oczywiście do bardziej oddalonego cylindra od cewki (czyli pierwszego), a krótszy do tego bliżej cewki (czyli drugiego)!!! No niby proste i logiczne. A tu myk. BŁĄD!!!! Okazało się, że tak nie jest... Nauczka będzię... Nigdy nie sugerować się tym, co nam się wydaje i bywa czxasem logiczne... Konstruktorzy czasem moga zrobic nas w konia!!!! :-)

1) Ps. Dobrze podłączyłem kable? Na kablu na którym była cyferka nr 1 podłączyłem do cylindra pierwszego (czyli znajdującego się najbliżej mnie), a kabel z cyferką 2 do drugiego cylindra... Bo już zgłupiałem :-(((((((

2) Ps. Teraz po wymianie świec słyszę lekki stukot... Mam pytanie, czy to, że zamieniłem te kable i przejechałem kawałek drogi mogło mieć wpływ na rozregulowanie czegoś? Czy cos mogło pujść? Może to zawory klekoczą... Nie wiem, taki cichy regularny stukot (jednakże bardzo wpadający w ucho) , którego wcześniej nie było na bank. Hmm... Czy to cos poważnego?

Opublikowano

Nie chce mowic... "a nie mowilem..." :> w ADR kabelki bardzo szybko mozna pomylic sugerujac sie tym ""krotszym" i "dluzszym" kablem...

ad.1 Teraz dobrze podlaczone :)

ad.2 Teoretycznie jesli chwile tak pracowal i nie przejechales sporego kawalka drogi to nie powinno sie nic stac... ale jesli piszesz ze slyszysz jakis stukot to lepiej to sprawdzic

Opublikowano
  • Autor

TO nie jest jakis glosny stukot... Takie charakterystyczne tykanie mieszające się z odgłosem pracy silnika... nie wiem jak to określić. Cholercia. Zwariuje kiedyś z tym samochodem. Co róż cos...