TTom3k Opublikowano 14 Października 2007 Opublikowano 14 Października 2007 Czesc. Przed zalorzeniem gazu zamontowalem w aucie chip(montarz kostki ze zmienionym programem) przez ktory autko ciut lepiej smiga ale tez pali ok 1L wiecej. I mam w zwiazku z tym pytanie czy jezeli teras wyciagne ten chip i wstawie orginalna kosc mapa wtrysku lpg zmieni sie i dostosuje do obecnego programu czy zostanie tak jak byla ustawiona przy zakladaniu instalacji ? Instalacja : BRC Sequent 24
adamq Opublikowano 14 Października 2007 Opublikowano 14 Października 2007 zostanie tak jak byla ustawiona przy zakladaniu instalacji
TTom3k Opublikowano 9 Listopada 2007 Autor Opublikowano 9 Listopada 2007 Aha dzieki za info. Czyli bede musial jechac do serwisu zeby mi od nowa ustawili ..bo chce na benzynie miec chip a na gazie nie(wkoncu ma sie oszczedzac na lpg) Temat mozna zamknac.[br]Dopisany: 14 Październik 2007, 20:30 _________________________________________________Temat musze reaktywowac...bylem ostatno u gaziarzy(CZAKRAM-TARNOW) wymontowalem chip i mowilem zeby od nowa ustawil mape wtrysku ...a z tego co widzialem to on robil tylko jakies korekcje % w obrotach ...a do opcji "Automapa" czy cos takiego nawet nie wszedl ...pozatym wydaje mi sie ze auto tyle co palilo pal dalej jeszcze to dokladnie sprawdze. Ale czy to co zrobil gaziarz wystarczy ? Wydaje mii sie ze chyba nie a 70zl skasowal. Kolego Hack jak mozesz to sie wypowedz na ten temat ;][br]Dopisany: 09 Listopad 2007, 19:16 _________________________________________________Oczywiscie jesli ktos inny wie o co biega to prosze o pomoc ;]
adamq Opublikowano 9 Listopada 2007 Opublikowano 9 Listopada 2007 Aha dzieki za info. Czyli bede musial jechac do serwisu zeby mi od nowa ustawili ..bo chce na benzynie miec chip a na gazie nie(wkoncu ma sie oszczedzac na lpg) Temat mozna zamknac.[br]Dopisany: 14 Październik 2007, 20:30 _________________________________________________Temat musze reaktywowac...bylem ostatno u gaziarzy(CZAKRAM-TARNOW) wymontowalem chip i mowilem zeby od nowa ustawil mape wtrysku ...a z tego co widzialem to on robil tylko jakies korekcje % w obrotach ...a do opcji "Automapa" czy cos takiego nawet nie wszedl ...pozatym wydaje mi sie ze auto tyle co palilo pal dalej jeszcze to dokladnie sprawdze. Ale czy to co zrobil gaziarz wystarczy ? Wydaje mii sie ze chyba nie a 70zl skasowal. Kolego Hack jak mozesz to sie wypowedz na ten temat ;][br]Dopisany: 09 Listopad 2007, 19:16 _________________________________________________Oczywiscie jesli ktos inny wie o co biega to prosze o pomoc ;] Odłącz na noc klemy (pamiętaj, że jeżeli masz radio z kodem, to będziesz musiał go wpisać ponownie), zapal silnik i pozostaw go na wolnych obrotach, aż uzyska temperaturę 90 st. C. Przejedź ok 200 km na benzynie (nie przełączaj go na LPG!) i powiedz gaziarzom żeby zrobili automapowanie mapy gazu...[br]Dopisany: 09 Listopad 2007, 23:28 _________________________________________________P.S. Sorry, że nie odp. wcześniej, ale nie zauważyłem twojego posta
TTom3k Opublikowano 14 Listopada 2007 Autor Opublikowano 14 Listopada 2007 Aha dzieki za info. Czyli bede musial jechac do serwisu zeby mi od nowa ustawili ..bo chce na benzynie miec chip a na gazie nie(wkoncu ma sie oszczedzac na lpg) Temat mozna zamknac.[br]Dopisany: 14 Październik 2007, 20:30 _________________________________________________Temat musze reaktywowac...bylem ostatno u gaziarzy(CZAKRAM-TARNOW) wymontowalem chip i mowilem zeby od nowa ustawil mape wtrysku ...a z tego co widzialem to on robil tylko jakies korekcje % w obrotach ...a do opcji "Automapa" czy cos takiego nawet nie wszedl ...pozatym wydaje mi sie ze auto tyle co palilo pal dalej jeszcze to dokladnie sprawdze. Ale czy to co zrobil gaziarz wystarczy ? Wydaje mii sie ze chyba nie a 70zl skasowal. Kolego Hack jak mozesz to sie wypowedz na ten temat ;][br]Dopisany: 09 Listopad 2007, 19:16 _________________________________________________Oczywiscie jesli ktos inny wie o co biega to prosze o pomoc ;] Odłącz na noc klemy (pamiętaj, że jeżeli masz radio z kodem, to będziesz musiał go wpisać ponownie), zapal silnik i pozostaw go na wolnych obrotach, aż uzyska temperaturę 90 st. C. Przejedź ok 200 km na benzynie (nie przełączaj go na LPG!) i powiedz gaziarzom żeby zrobili automapowanie mapy gazu...[br]Dopisany: 09 Listopad 2007, 23:28 _________________________________________________P.S. Sorry, że nie odp. wcześniej, ale nie zauważyłem twojego posta Ok dziekowa za odp [br]Dopisany: 10 Listopad 2007, 09:09 _________________________________________________Bylem dzis u gaziarzy i powiedzialem o tym co mi napisales to mi odpowiedzieli ze teras jest nowa technologia i nie trzeba przejezdzac 100km na benzynie zeby ustawic mape gazu ze to zajmuje 15 sec. Juz nie wiem co mam o tym myslec wrrr....
adamq Opublikowano 14 Listopada 2007 Opublikowano 14 Listopada 2007 Bylem dzis u gaziarzy i powiedzialem o tym co mi napisales to mi odpowiedzieli ze teras jest nowa technologia i nie trzeba przejezdzac 100km na benzynie zeby ustawic mape gazu ze to zajmuje 15 sec. Juz nie wiem co mam o tym myslec wrrr.... Co za cepy z tych gaziarzy! Oni zawsze potrafią zjechac z tematu Tutaj chodzi o jazdę na Benzynie! Aby poprawnie stworzyć mapę wtrysku benzyny należy po odłączeniu klem na noc (tak, odłącz te klemy, ponieważ ECU benzyny nauczył się głupot od gazu ustawionego na chipie!) przejechać ok. 200km na benzynie. Zapytacie dlaczego aż tyle? Odpowiem! Samochód po zostawieniu go bez zasilania na parę godzin traci wszystkie korekty wprowadzone do ECU. W twoim wypadku - czyli wyrzuceniu chipa ECU musiało stworzyć mapę wtrysku, która dostosuje się do pracy z chipem. Teraz gdy masz w LPG mapę skalibrowaną razem z chipem, ECU benzyny podczas pracy na LPG podaje silnikowi dawkę proporcjonalną do czasu otwarć wtryskiwaczy benzyny z chipem, czyli w twoim przypadku (bez chipa) nie jest ona proporcjonalna i silnik znowu przyuczy się głupot. Odbiegłem trochę od tematu - 200km, ponieważ sterownik po odłączeniu wyżej wspomnianych klem wraca do ustawień fabrycznych. Dopiero po przejechaniu jakiegoś dłuższego odcinka wartości przystosowywują się do stopnia zużycia twojego silnika. Reasumując - odpinasz klemy, pamięć mapy czyści się, jedździsz przez ok 200km na benzynie, wartości adaptują się dokładnie do twojego silnika i na tej podstawie gaziarze tworzą nowe mapy wtrysku gazu (czyli to 15s) przystosowane do twojego auta "jakby zawsze jeździło na benzynie i instalacja była nowa". Pozdrawiam, Adam/Hack
TTom3k Opublikowano 14 Listopada 2007 Autor Opublikowano 14 Listopada 2007 Chyba im ten tekst skopiuje albo sie go naucze na pamiec;) Bo wydaje mi sie ze masz za***ista racje a oni po prostu nie moga sie przyznac do bledu bo im wstyd.
Rekomendowane odpowiedzi