Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Wysokie spalanie!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was. Mianowicie mam z moim A4 b5 1.8 '95 problem z wysokim spalaniem. Jeżdżę bardzo spokojnie, a w mniej niż 12L się nie zamknę. Na myśl przychodzi mi tylko jedna rzecz: czujnik temperatury. Podczas jazdy wskazówka nie podniesie się praktycznie w ogóle.. Natomiast gdy wyłącze ciepły silnik, postoję parę minut, przekręce kluczyk w pozycję zapłonu pokazuje wartość ok 70 stopni.

Podczas jazdy do rzadkości należy by wskazówka ruszyła się z miejsca, choć czasem się zdarza. Wam w ADR trzyma 90 stopni jak Bozia przykazała? Czasem też, gdy mocniej przyspieszę w niskim zakresie obrotów silnik troche przymuli na moment. Zacząć szukać od czujnika, termostatu czy jeszcze czegoś innego? Mam to auto bardzo nie długo, zdaje się na Waszą pomoc. Z góry dzięki !!!!

PS. dodam!! Za autem śmierdzi nie-dopalonym paliwem nawet, gdy jest ciepłe. Wczesniej mialem 206 1.1 i smród był całkiem inny, a to niby też Motronic.. Sam juz nie wiem :( Moze to normalne w ADR?

Opublikowano

Tak to jest z samochodem gdy go niedawno kupiles :)

U mnie jak sie rozgrzeje zawsze trzyma 90st.

Sprawdz czujnik temperatury,termostat. Duze spalanie moze wiazac sie z sonda lambda.

Najlepsze rozwiazanie o ktorym pisze dzis juz po raz kolejny :) : podepnij samochod pod VAG'a i wszystko sie wyjasni,zebys niepotrzebnie nie wymienil jakichs czesci ;)

Pozdro

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję, wstępnie mi pomogłeś :) Przynajmniej wiem, że coś z układem chłodzenia jest nie tak.

Widzę, że bez VAGa sie nie obejdzie, więc muszę kogos znaleźć z takowym urządzeniem

Opublikowano

Sprawdź termostat, napewno sie zakleszczył i sie nie domyka, dlatego caly czas plyn gania przez chłodnice i jest niedogrzany -> wysokie spalanie.

Opublikowano

Miałem identyczny problem. Podpoiłem Vaga, pokazał błąd czujnika. Wymieniłem czujnik na ory. (cena coś koło 100zł) , i dalej nic temp. leżała na blacie. Wymieniłem termostat na wahlera. Dodatkowo przepłukałem układ woda destylowaną i zalałem płyn G12. I dopiero to przyniosło zamierzony efekt. Po ok 2km mam tem. 90st. i na blacie i na kimatroniku.

Opublikowano

właśnie mam ten sam samochodzik 95r adr i coś mnie też to spalanie ostatnio dziwi... ostatnio staram się jeździć naprawdę ekonomicznie i wychodzi figa z makiem... w mieście też mi bierze z 11L, wiadomo jest zimno ogrzewanie itp, ale to chyba nie jest normalne.. chociaż na blacie jak sie rozgrzeje to trzyma 90*C bez wahań żadnych.

Tobię te 12 litrów bierze w mieście czy na trasie ??

A to że przymula w niskim zakresie obr na depnięciu w gaz to chyba normalne na benzyniaka.. to nie dieselek z wysokim momentem.. :good:

Opublikowano
  • Autor

Kolego to że go przymula to jest całkowicie nie zgodne z normą (nie mówię tu o momencie obrotowym, bo z nim sie juz pogodziłem). To nie jest auto zasilane gaźnikiem ;) Nad poprawną pracą silnika czuwa system MOTRONIC wykorzystując pomiary z wielu czujników, wiec nie ma tu mowy o jakims przymulaniu czy delikatnym przerywaniu, coś musi byc nie tak.

12 bierze mi tak pół na pół miasto trasa. Peugeot 206 1.1 przy takiej jezdzie palił mi szczęśliwą piątkę z hakiem, scenic 1.9 DCI 6 z hakiem, a ta franca 12 i nie ma uproś :( A najgorsze, ze jezdze teraz na zimówkach 15. Na lato mam 18 na szerokim profilu, az sie boje co sie bedzie dzialo !

Opublikowano

do lata się z tym uporasz.

Zależy jeszcze co miałeś na myśli mówić "zamuleniu".

Auto jakoś tam przyspiesza no ale wiadomo, że nie będzie szło tak jak od 3tys obr. [br]Dopisany: 16 Listopad 2010, 21:43_________________________________________________zresztą wiem jak to z tym paliwem jest też wiecznie narzekam.. szkoda, że to nie tdi. W każdym bądź razię jak się z tym uporasz to daj znać co było tego przyczyną.

Opublikowano
  • Autor

Dam znać na pewno ;) Kolega ma VAGa i podłączy mi ją w sobote więc myśle że będe juz wiedział wszystko.

Jeżdżę na przemian a4 i scenikiem 1.9 dci 120KM. W sumie, to nie żałuję że nie mam diesla ;) z benzyną jest ciekawiej jakby nie patrzeć :P

Opublikowano

w zależności od stanu kieszeni :naughty: