Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] pytanie owymiar opon a zawias..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

szukalem na forum, ale takieej odpowiedzi nie znalazlem.

mam opony 225/45/17 jak tu wyglada zywotnosc zawiasu przy takich felach, bo nie wiem czy zmieniac na mniejsze jesli jakos drastycznie bedzie wybijac zawias?

Opublikowano

Witam

Na pewno taki rozmiar będzie miał wpływ na szybsze zużywanie się elementów zawieszenia (chociażby ze względu na profil opony który nie zapewnia takiego tłumienia jak np 55 lub 65) lecz nie sądze żeby była jakaś drastyczna różnica niędzy innym rozmiarem.

W drugim samochodzie który posiadam też mam 225/45/17 nic z zawieszeniem się nie dzieje. Dodam tylko że auto ma przejechane 87 tyś i co tu dużo pisać jest to francuz wiec chyba nie ma co panikować.

W mojej Audianie też siedzi 225/45/17 nic nie puka nic nie stuka ale to nie jest obiektywne bo auto od niedawna jeździ po polskich highway'ah :decayed:

Kolega w B6 avant też ma ten rozmiar.Przejechał po polskich drogach ok 100tyś i nie narzeka, nic sie nie dzieje

A pozatym co tu dużo gadac....17" to słuszny wybór do :a4fan:

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak masz zawiesznie nieoryginalne to wytłucze się i na 15'' bardzo szybko.

Czy 16'' czy 17'' nie ma wielkiej róznicy dla zawieszenia ani dla komfortu jazdy. ale w porównaniu do 15'' jest duża strata komfortu.