Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] MOCNA I NIEZBYT DŁUGA ANTENA DO CB, ma ktoś pomysł??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jako że trafiło mi moją FLORIDE (zamykająca się klapa bagażnika tnie mi kabel), muszę się zdecydować na nową antenę, chciałbym coś mocniejszego bo na tej coś słabo było, na odległość 4km w pagórkowatym terenie ja kogoś słyszę a ktoś mnie nie.

Myślałem nad LEMM AT 106 tylko w internecie znajduję rozbierzne informacje na temat jej parametrów, w jednym miejscu pisze że ma 1,5dB, a w innym że 3dB. Czy ktoś ma może taką antenę, albo ma pomysł na jakąś inną??

Opublikowano

do AVANTA tylko hawaii zamiast radiowej i z rozdzielaczem sygnalu :thumbup:

Opublikowano

do AVANTA tylko hawaii zamiast radiowej i z rozdzielaczem sygnalu :thumbup:

tylko że wtedy radio zakłuca CB i jest d*pa. tak słyszałem od speca od CB.

, na odległość 4km w pagórkowatym terenie ja kogoś słyszę a ktoś mnie nie.

może nie miałeś ustawianego CB ? bo ponoć słychać to i na zwykłym drucie :P ale żeby nadać coś to trzeba mieć wyregulwane radyjko ;)
Opublikowano

Witam

Jeśli chcesz mieć dalej magnesówkę to polecam Hustlera IC 100 (ok 70zł) lub Wilson Little Wil (ok 140zł) Lub trochę droższą Presidenta Ohio.

Dwie pierwsze właściwie oprócz ceny niczym się nie różnia.

President jak to president za firmę trzeba płacic.

Ja osobiście mam Presidenta ML-145 i jestem super zadowolony.

Nie sugeruj się tym co pisze producent.To że jest napisane że ma 3,4,5, dB to często tylko pobożne życzenia.

Najlepiej popytać na forach CB.Tam napewno pomogą Ci dobrac coś pod Twoje wymagania.

Pozdrawiam

Opublikowano

Właśnie z magnesem jest taka d.pa że znów będzie mi ciąć kabel, za wąskie mam szpary przy klapie, (kupisz auto z za dużymi mówią że bite- źle, kupisz z za małymi to znowu źle bo kabla nie puścisz, ehhhh).

Chyba jedynie ratuje mnie jakiś uchwyt i na nim antenka, chociaż dzisiaj mierzyliśmy jeden i też jest za gruby i się klapa nie zamyka.

Co do anteny to polecali mi SIRIO SNAKE 27. Podobno stosunkowo dobre parametry a cena niewielka.

Opublikowano

Tylko pamiętaj, że jak założysz antene na uchwycie a potem jeśli bedziesz chciał ją zdemontować to zostanie ślad na lakierze.

A może rozwiązaniem było by po prostu stawianie anteny na środku dachu z wypuszczeniem kabla przez tylne lewe drzwi.

Takie rozwiązanie ma dwa plusy:

1: z kablem nic się nie dzieje (wiem bo tak mam u siebie)

2: środek dachu jest optymalnym miejscem na antene ponieważ antena musi mieć tzw. powierzchnie odbicia.Wpływa to na SWR anteny jak też na jej działanie(zasięg).

Opublikowano

Takie rozwiązanie ma dwa plusy:

1: z kablem nic się nie dzieje (wiem bo tak mam u siebie)

2: środek dachu jest optymalnym miejscem na antene ponieważ antena musi mieć tzw. powierzchnie odbicia.Wpływa to na SWR anteny jak też na jej działanie(zasięg).

oraz minusy :

1. ma gorsze uziemienie , chyba że sie myle

2. może sie przesuwać i porysować dach , w najgorszym przypadku odleci od dachu (ale to już są prędkości powyżej 200kph )

Opublikowano
w najgorszym przypadku odleci od dachu (ale to już są prędkości powyżej 200kph )

lub przy podmuchu wiatru przy wyprzedzaniu tira.

ja polecam jak magnesik to może Midland Ml 145

a jak uchwyt to z tańszych właśnie Lemm At 106 lub coś z presidenta

Opublikowano

Oczywiście że antena magnesowa ma słabsze uziemienie od tej na uchwycie i co do tego nie ma żadnych wątpliwości.

Co do rysowania i przesówania to z własnego doświadczenia wiem że nawet jak postawie antene na mokry dach to jeszcze nie zdarzyło mi się żeby się przesuneła (a nogi lekkiej nie mam).Dostpne są gumowe podstawki pod aneny które zapobiegają rysowaniu. Można też kupić taką przeźroczystą folie którą sie przykleja w miejscu stawiania anteny. A najważniejsze chyba jest to zeby przed postawieniem aneny usunąc chociażby dłonią ewentualne ziarenka piasku a wtedy szanse na porysowanie dachu są minimalne.

Plusem magnesówki jest to że w każdej chwili bez większego problemu możemy ją zdjąc i schować do środka co uchroni nas przed ewentualną kradzieżą a anteny na uchwycie mi osobiście nie chciałoby sie odkręcać za każdym razem.

Prawda o antenach jest taka że im dluższa tym lepsza lecz w większości przypadków ma ona służyć jako "antymisiek" więc najważniejsze jest to żeby była dobrze dostrojona.

Moje zdanie jest takie że radio można mieć tańsze ale na antenie nie ma co oszczędzac, nigdy odwrotnie.