Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJM] Instalacja autoalarmu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

poszukuje firmy/elektryka w kujawsko-pomorskim(rejony Inowrocław, Bydgoszcz, Toruń), który zainstaluje alarm do mojego auta. Kontakt PW

AUDI A4 AVANT(kombi) 1,9TDI 2000r. po lifcie. Zamek pneumatyczny. Ma funkcję komfortu.

Otwieranie z kluczyka (pilota-scyzoryk) lub kluczem.

Posiadam alarm BLOKER 44 (zakupiony na allegro.pl od www.stig.pl) z dwoma scyzorykami.

Sam próbowałem zainstalować alarm. Powiedzmy, że mam "poprawnie" podłączone 40% tzn:

Stała masa, stałe +12V. Kierunkowskazy(2x+), domykanie szyb(-), ulokowana i podłączona syrenka, zamontowana i połączona krańcówka do klapy(-). Zainstalowana dioda, Awaryjny wyłącznik. (Zajęło mi to dwa dni)

Z resztą nie poradziłem sobie tzn.

- kabelek do krańcówek od drzwi(inaczej: oświetlenie wnętrza) sygnalizujący otwarcie dowolnych drzwi lub bagażnika(tutaj może być problem bo auto ma opcje komfortu i światło w podsufitce po zamknięciu auta przygasa z opóźnieniem)

- odcięcie pompy paliwa(np.),

- podpięcie +12V pojawiające się przy zapłonie(gdzieś przy stacyjce).

- i 6 pinowa wtyczka(6 kabli) do sterowania centralnym zamkiem(gdzie szukać kabli od centralnego?).

- do tego jeszcze ulokowanie czujnika ultradźwiękowego(ja przeciągnąć kable w słupkach przy przedniej szybie, ew. jak je zdemontować??)

- i wstrząsu.

Ewentualnie Wy drodzy forumowicze może macie jakieś doświadczenie gdzie tych przewodów szukać? Moja wiedzą z elektryki jest gdzieś na poziomie 4-

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam

Opublikowano

kabel od krancówke drzwi kierowcy znajdziesz w lewym słupku( tu gdzie masz dźwignie od otwierania maski

- +12 V po stacyjce znajdziesz (w szynie bodajże pierwszy zacisk z prawej), jak zdejmiesz pałkę pod kierownica.

- kable od sterowania centralnym masz również w lewym słupku

- a czujniki nie lepiej montować w środkowych słupkach?

przeczytaj jeszcze ten temat

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=68804.0;highlight=montaż+centralnego

dowiesz gdzie szukac poszczególnych kabli

Opublikowano
kabel od krańcówkę drzwi kierowcy znajdziesz w lewym słupku( tu gdzie masz dźwignie od otwierania maski

tak też myślę. Ale który..? Tam jest ich od ..... Która kostka? Bo jak np. otworzysz dowolne drzwi to od razu na FISie jest informacja które są otwarte. Gdzie się pod to podpiąć?? Myślałem, że możne najlepsze wyjście to podpiąć się pod kabel (chyba +) ten, który idzie w podsufitkę i załącza światło w środku po otwarciu dowolnych drzwi. Ale gdzie ten kabel może być? :P Cała wiązka przewodów z podsufitki idzie w lewym słupku ale od razu chowa się gdzieś za listwą z przekaźnikami, a tam się dostać...:/

- +12 V po stacyjce znajdziesz (w szynie bodajże pierwszy zacisk z prawej), jak zdejmiesz pałkę pod kierownica.

z tym raczej nie będzie problemu. Trochę rozkręcania....

- kable od sterowania centralnym masz również w lewym słupku

która to może być dokładnie kostka? Ta różowa w głębi pod główną listwą przekaźników? na 100%? ja mam tam więcej kabli wpiętych(4-5 jak wzrokowo pamiętam) niż ma "Mentos" na fotce. A jak ją wypiąłem to i tak drzwi się zamykały tylko nie pamiętam czy sprawdzałem z pilota czy kluczykiem w drzwiach:/

- a czujniki nie lepiej montować w środkowych słupkach?

dobry pomysł. Obczaje. Od pasażera będzie trochę zabawy z kablami, żeby je przeciągnąć

Będzie trzeba to zrobię fotki i wstawię jak nie znajdę tych przewodów

Proszę o kolejne info.