Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Powolny ubytek powietrza z koła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W moim komplecie kół zimowych mam koło, które muszę regularnie co 4-5 tygodni dopompowywać (traci ok. 1bar).

Byłem już dwukrotnie z tym problemem u wulkanizatora, który profilaktycznie wymienił zawór, ale nie znalazł żadnej dziury. Stwierdził, że przyczyną jest porowatość opony lub utleniające się krawędzie alufelgi i zalecił wymianę obu.

Swoją drogą słyszałem też o różnego rodzaju uszczelniaczach do opon i zastanawiam się, czy nie można takiego użyć w celu redukcji zjawiska porowatości? Nie jestem przekonany do tzw. kół zapasowych w sprayu, bo są przeznaczone tylko do doraźnego używania (mogą powodować wibrację koła) i mają służyć tylko do dojazdu do najbliższego wulkanizatora.

Chyba, że zastosowałbym jakąś mniejszą dawkę (np. 1/4 pojemności)?

Może ktoś ma doświadczenie na tym polu i mógłby mi doradzić jakiś środek uszczelniający?

Pozdr.

Tomek.

Opublikowano

1.jedź do innego wulkanizatora

2. oczyścić dokładnie powierzchnię felgi na łączeniach z oponą

3. wyczyścić rant opony łączący się z felgą

4. zmienić "wentla"

5. posmarować pastą uszczelniającą całą powierzchnię styku

6. założyć oponę na felgę

7. nadmuchać i w drogę

8. zrób parę km i wróć do wulkanizatora, niech ściągnie koło i włoży do "wanny"

jeśli jest nieszczelność w końcu pojawi się jakiś bąbel powietrza i będzie wiadomo skąd i co jest grane

Opublikowano
  • Autor

No właśnie w tym problem, że punkty od 2-7 przerabiałem już trzykrotnie w ciągu ostatnich 3 lat u dwóch różnych wulkanizatorów.

W jednym przypadku pomogło na ok. 3-4 m-ce, a po ostatniej wizycie nie widzę różnicy, oprócz tego, że straciłem już ponad 70zł.

Nie chcę znowu tego powtarzać i płacić nie mając gwarancji, że to rozwiąże problem....

Opublikowano

może coś siedzi w oponie (gwóźdź, szpilka, szkło)

Opublikowano

Jeśli pierd..... się z tym już 3 lata i 3x robiłeś taką akcje a za każdym razem płacisz 70 zł to ja bym się poważnie zastanowił nad kupnem nowej opony :cool1:

Opublikowano

żeby u mnie opony żyły 3 lata :kox:

Opublikowano

watek jak z ulicy wiazow

Jeśli pierd..... się z tym już 3 lata i 3x robiłeś taką akcje a za każdym razem płacisz 70 zł to ja bym się poważnie zastanowił nad kupnem nowej opony
poipieram
Opublikowano
  • Autor

watek jak z ulicy wiazow

Jeśli pierd..... się z tym już 3 lata i 3x robiłeś taką akcje a za każdym razem płacisz 70 zł to ja bym się poważnie zastanowił nad kupnem nowej opony
poipieram

Tyle to zapłaciłem w sumie, a nie za każdą akcję.

Co do zakupu nowej opony, to musiałbym kupić od razu dwie (na jedną oś), a to już wydatek ok. 500zł i w dodatku nie mam pewności, że to problem z oponą, a nie z felgą...