Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Siła hamowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, Otóż po wymianie klocków i tarcz odczuwam dość znaczącą różnice w twardości pedale, po przejechaniu około 1000km. pojechałem na hamownie i wyszło coś takiego:

Oś PRZEDNIA Oś TYLNA

HAMULEC ROBOCZY LEWA PRAWA LEWA PRAWA

Opory toczenia 140 N 130 N 100 N 400 N

Siła hamowania 3400 N 3160 N 2400 N 1970 N

Różnica sił hamowania 7% 17%

Całkow. wsk skut. hamowania 93%

HAMULEC POSTOJOWY

Opory toczenia 90 N 100 N

Siła hamowania 1780 N 1480 N

Wskażnik skuteczności hamowania 27%

czy ktoś może podzielić się jakie są normy fabryczne i powiedzieć co dalej z tym fantem?

Jadę jutro na odpowietrzenie hamulców i następny tescik zrobie, zobaczymy jak wyjdzie. ;)

Opublikowano

Uczucie miękkości hamulca świadczy o zapowietrzeniu układu hamulcowego. Odpowietrz i powinno być ok.

Opublikowano

Przygądnął bym się prawemu tylnemu zaciskowi, duża różnica w oporach toczenia.

Może są zapieczone trzpienie od jarzma albo tłoczek.

Opublikowano

w ogole to albo za sloba ci hamuje przod albo za mocno tyl, poniewaz powinien byc stosunek 3/1

Opublikowano

kolego mam takie samo autko i tez wymienialem tarcze, klocki, przewody elastyczne ale bardzo wazne jest to ZEBY WYMIENIC PLYN HAMULCOWY!!!!!!!!!!!!!!!! KUP SOBIE 3 ALBO 4 BUTELKI PLYNU DOT-4 I DEPTAJ !!!! ZACZYNASZ OD prawe tylne kolo cala butelka, potem lewe tylne kolo cala butelka, potem prawy przod cala butelka i na koncu lewy przod cala butla fakt ze wydasz na te cztery butle kolo 60 pln ale to jest warte pracy i jakosci, mozesz oczywiscie wedlug instrukcji oszczedzajac na plynie ale czy warto sprzedac sie za 20 pln???????? diablowi pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

kolego mam takie samo autko i tez wymienialem tarcze, klocki, przewody elastyczne ale bardzo wazne jest to ZEBY WYMIENIC PLYN HAMULCOWY!!!!!!!!!!!!!!!! KUP SOBIE 3 ALBO 4 BUTELKI PLYNU DOT-4 I DEPTAJ !!!! ZACZYNASZ OD prawe tylne kolo cala butelka, potem lewe tylne kolo cala butelka, potem prawy przod cala butelka i na koncu lewy przod cala butla fakt ze wydasz na te cztery butle kolo 60 pln ale to jest warte pracy i jakosci, mozesz oczywiscie wedlug instrukcji oszczedzajac na plynie ale czy warto sprzedac sie za 20 pln???????? diablowi pozdrawiam

Dzięki za radę, właśnie zrobiłem to pare dni temu i naprawdę pomogło. Pojechałem do mechanika i za pomocą specjalnej pompki wymienili mi płyn. Poszło tylko 1 litr za to oleju, a wymiana około 75 zeta. teraz staje dęba i się nie grzeje.