Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B5] 1.9 TDI 1z ubytek oleju i jakby wyciek z okolic turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od jakiegoś czasu zauważyłem że po troszku auto podbiera sobie olej. Na przejechanych ~2200 km od wymiany dolałem już 0,5 litra. Dodam że nie ma problemów z odpalaniem ani nie kopci na niebiesko. Nie mniej jednak zauważyłem ostatnio że z okolic turbiny a może z pod niej (dostęp wzrokowy troszkę ograniczony) na taką gruszkę nad osłoną dolną leci olej. Plamy wyglądają na raczej świeże. Jaka może być diagnoza w tym przypadku ?

1) Auto ładnie przyśpiesza, żadnych problemów z mocą w każdym zakresie obrotów

2) Auto nie butowane na zimnym silniku , 2300 zmiana na wyższy bieg póki nie osiągnie 90 stopni

3) Zawsze po jeździe czekam przynajmniej minutę aby zgasić silnik.

4) Audi kupiłem z zamontowanym chipem który podniósł moc do 110, po wybiciu katalizatora wzrosło do 130

Czy możliwe że z racji wieku turbo powoli prosi o regenerację, czy to jakaś uszczelka czy z tego co słyszałem zawór recyrkulacji spalin zdycha ?

Czy sam w garażu mogę sprawdzić lub ewentualnie wyczyścić jakieś elementy związane z bezpośrednim otoczeniem turbo przed zrobieniem logów dynamicznych ??

Czekam na wasze sugestie :rolleyes:

Opublikowano

ciekawi mnie teoria o wybiciu katalizatora i 20KM :evil: :evil: mozesz rozwinac? :kox:

Opublikowano

sciagnij jeszcze nadkole zeby cooler był odkryty i kolejne 15 KM :decayed:

Opublikowano

Poszukaj w postach użytkownika Krzy0, od niego odkupiłem Audi - tam jest wszystko opisane, modyfikacje w jakiej kolejności i co dało najwięcej... tyle że chciałbym uzyskać podpowiedź w kwestii tego ubytku oleju...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/47aefc22b25a9edf.html

Opublikowano

hmmm calkiem przyzwoity wynik z katem...mi wyszlo ok 35KM ale dolozylem stożek jeszcze wiec wiekszy moment obrotowy...i ten rasowy dzwiek ahhh

Opublikowano

Wybity kat ma jeszcze jedną zaletę oprócz zwiększenia mocy - gwizdanie turbawki na zimnym silniku, poezja :) Za niedługo będę nagrywał gwizdający filmik stojąc w tunelu z garażami, na pewno wrzucę linka na forum :evil: tylko ten ubytek oleju.....

Opublikowano

zawsze mozesz nalac jakiegos uszczelniacza do silnika powinno pomoc jesli masz duze ubytki oliwy, nie ma co dziadowac i ciagle dolewac. gwizdanie turbo to jest poezja...a swist to juz wogole :gwizdanie:

Opublikowano

co do oleju... silnik juz ma swoje Km...

zrob logi ale wrzuc. chłopaki powiedzia co i jak.

obstawiam na turbo

inna sprawa

1Z po programie bez kata nie moze miec 130KM

cos wiecej jest dlubane

Opublikowano

jak nic masz wtryski większe wsadzone. sam program w 90konnych silnikach daje około 110km

Opublikowano

Czy w 75km silnikach były intercoolery? :)

Opublikowano

Czy w 75km silnikach były intercoolery? :)

TAK

Opublikowano

No tak o wtryskach zapomniałem wspomnieć, są wsadzone z A3 od wersji 110...[br]Dopisany: 16 Grudzień 2010, 09:16_________________________________________________Mógłby ktoś wrzucić zdjęcie na którym zaznaczony jest EGR ?? Bo możliwe że to właśnie on zaczął zdychać, dzisiaj z mocnym światłem i lusterkiem pod turbiną szukałem wycieku i go nie znalazłem... W przyszłym tygodniu ściągnę osłony i od dołu wszystko przejże, niepokoi mnie jednak ten EGR ze względu na koszt...

Opublikowano

juz lepiej zeby to byl egr niz turbina jego mozesz zawsze sprobowac wyczyscic lub poprostu zaslepic no w ostatecznosci zostaje wymiana jesli tak bardzo ci zalezy na znikomej ochronie srodowiska :) posprawdzaj jeszcze dokladnie