Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[ALL B5] Naprawa podświetlenia zapalniczki - wymiana żarówki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zauważyłem, ze nie świeci mi zapalniczka! Z racji dzisiejszego wolnego czasu postanowiłem to rozebrać :rolleyes:

Sprawa dotyczy zapalniczki przed liftowej dokładnie z 1998roku.. Ktoś kiedyś twierdził że trzeba wymieniać cały wkład ze stykami.. g. prawda

1. Wysuwamy zapalniczkę i wyciągamy sam wkład..

2. Przy wysuniętej zapalniczce ciągniemy do siebie mechanizm wysuwający(popiołki) się ruszając jednocześnie na boki i do góry - dośc mocno bo siedzi na zatrzaskach..

3. Gdy wyjmiemy mechanizm pozostaje nam tylko wyciągniecie wkładki z zapalniczką.. na dole ma 2 zaczepy - zatrzaski naciskamy je w dół i ciągniemy ja do siebie..

4. Cały element trzyma się na 1 kablu i wtyku... wypinamy go ściskając z obydwu stron

5. Mamy całą zapalniczkę na wierzchu..

6. Od tyłu możemy się dostać do żarówki 12v 1.2W - można ja wyrwać z oprawki.. tak aby nie pogiąć styków.. (trzyma sie ona na sprasowanych drucikach.. zapamiętaj gdzie było podłączone )

7. potem szczypcami wyciągamy jeden wtyk - zdjęcie..trzeba go wysunąć

8. gdy mamy żarówkę to rozginamy jej kabelki

9. w wyciągniętym styku tym srebrnym nie miedzianym.. na końcu robimy dziurkę.. przykładamy żarówkę i przeciegamy delikatnie drucik zarowki opraz lutujemy... aby się dobrze trzymało ja kropelka przykleiłem żarówkę do styku.. wygada to tak jak na fotce...

10. Potem wkładając żarówkę i styk musimy pamiętać aby drugi drucik żarówki wszedł w odpowiednie miejsce i tam go mocujemy..

11. Wszystko składamy i sprawdzamy styki przy samej zapalniczce..

12. Podłączamy kabel i przekręcamy kluczyk i włączmy światełka..

13. U mnie działa i elegancko świeci zarówno Popiołka jak i okrąg czerwony wokół samej zapalniczki :):slina:

trwa pisanie tematu PLEASE WAIT