Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Strumienica w A4 1.8TQ - ma to sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hello

Chcialbym wymienic katalizator na strumienice, ale ktos ostatnio mi powiedzial ze w turbo moga byc problemy... prawda to? Katalizator jest jzu przypchany dlatego chce sie podjac takiej operacji.

Opublikowano

hmmm...wydaje mi sie ze raczje turbo nie ma wiele do znaczenia... kwestia tego gdzie masz umiejscowiona/e sonde lambda... czy znajduje sie np. za katalizatorem ... bo wtedy to czy wsadzisz strumiennice czy kata robi roznice.

Moge sie mylic wiec poczekamy na kolegow co napisza :wink:

Opublikowano

W tym silniku nie wstawiaj strumienicy.

Wstaw sobie rurkę w zamian. Sonda i kat są zbyt blisko turbiny i po wstawieniu strumienicy spaliny mogłyby się zbyt szybko rozprężać, co spowodowało by błędne odczyty sondy i rozkręcanie się turbiny do zbyt wysokich obrotów.

U mnie jest rurka.

Opublikowano

Gdzieś wcześniej już Hugo pisał, że takie rzeczy wstawia się przy pokonywaniu 300 KM, zdecydowanie zamiast strumiennicy wstawić rurkę. Ja mam u siebie w ten sposób 2 katy wyrzucone i najmniejszych problemów nie ma :cool:

Opublikowano

W usa mówią na to test pipe a w A3 czy TT downpipe. Najlepszym rowiązaniem jest zwykła rura 2,5". Jak masz dwie sondy przed i za katalizatorem to będziesz musiał pobawić się albo z gazownikiem, żeby wstawił ci emulator albo wstawić tulejkę, która odsunie druga sonde od strumienia spalin.

tutaj podaje ci linka jak taki test pipe wygląda:

http://www.ecodetuning.com/shop/cart.php?m=product_detail&p=370&c=18

jeszcze raz powtórze, żebyś wkładał 2,5" bo 3" jest zbyt duże. Testy na hamowni dały większy przyrost mocy i momentu na 2,5".

L8

Opublikowano

A ja 120 za dogięcie odpowiedniej rury zamiast kata i wspawanie jej do kryzy odciętej od kata (w niej jest umieszczona sonda). Rurka gięta na wymiar do mojego auta :)

Opublikowano

temat o strumienicy juz byl i to nie tak dawno, wiec zamykam :P

Norbunio, szukarki trzeba uzywac

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...