Angy Opublikowano 25 Grudnia 2010 Opublikowano 25 Grudnia 2010 Witam, mam pewien problem i nie wiem co począć, czy mógłby mi ktoś pomóc? Do rzeczy, nie tak dawno miałem stłuczkę, na szczęście nie z mojej winy. Była policja, sprawca przyznał się do wszystkiego. W moim samochodzie na 1. rzut oka ucierpiała tylko klapa bagażnika i pękł zderzak. Po kilku dniach był rzeczoznawca, zapisał te dwie rzeczy i dopisał adnotację, że resztę niesprawnych rzeczy będzie można ocenić w "warunkach warsztatowych" czyli po rozbiórce. Z moich obserwacji wynika, że uszkodzone zostały: - wgnieciona oraz skrzywiona klapa bagażnika - pęknięty zderzak - pęknięta górna nakładka chromowana zderzaka - obdarty "kant" błotnika tylnego prawego - skrzywione mocowanie tylnej wycieraczki - brak spryskiwacza tylnej szyby - uszkodzony zamek - uszkodzony czujnik krańcowy tylnej klapy (komunikat na wyświetlaczu FIS o niezamknięciu klapy) - delikatnie cofnięta podłoga bagażnika (brak możliwości wyciągnięcia koła zapasowego, plastiki całe, nawet nie widać, że coś jest nie tak) - brak podświetlenia tablicy rejestracyjnej z lewej strony - brak reakcji alarmu na zamknięcie samochodu (mignięcie kierunkowskazów) - wyrwany plastik bagażnika oraz pokrywy bagażnika - zniszczony znaczek tylnej klapy Wysłałem tą informację do serwisu NOMA2 w Katowicach i później rozmawiałem z kierownikiem serwisu, który stwierdził, że koszt naprawy może przewyższyć wartość auta (A4 B6 2003r ) i jeżeli tak się stanie, to będę musiał zapłacić za parking i ekspertyzę, a oni nie podejmą się naprawy, bo będzie szkoda całkowita. Nie zależy mi na tym, żeby na tym zarobić, chcę mieć samochód taki jak przed kolizją, zrobiony zgodnie z technologią audi. Czy faktycznie naprawa może przewyższyć wartość samochodu? Wg. eurotaxu sedan z tego roku to ok. 27 000zł. Wszelkie sugestie, porady i pomoc mile widziana, pozdrawiam.
arielka Opublikowano 2 Stycznia 2011 Opublikowano 2 Stycznia 2011 W Twoim przypadku nie widzę podstaw do rozliczenia szkody jako całkowitej ... Czy mechanik NOMA2 widział uszkodzenia pojazdu ? Załącz dokumentację szkody, będzie można stwierdzić coś więcej. Nie daj się naciągnąć na żadne postoje pojazdu, demontaże i ekspertyzy, póki nie otrzymasz kosztorysu naprawy TU. Pozdrawiam arielka
Rekomendowane odpowiedzi