Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AAH] Szarpanie przy 3000 obr. zero błędów Vag, nie chce wchodzić na obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam następujący problem z :a4fan::quattro: :

Silnik przy około 3000 obr dostaje czkawki, odczuwa się to jakby odcięcie zapłonu, przerywa.

Na wolnych obrotach działa wszystko OK ładnie wchodzi na obroty i schodzi na niższe (bez efektów specjalnych).

Zauważyłem że rano jak audik jest zimny jest to mniej odczuwalne

Dzieje się to zarówno na benzynie i na LPG (sekwencja).

Świece zmienione 2000 km wcześniej, wykręciłem je i wyglądały normalnie.

Po podłączeniu Vag-a okazało się że błędów wcale nie ma.

Rano, zimny, zagrzany zawsze pali na dotyk.

Nie wiem jak zrobić testy Vagiem podczas pracy silnika a dokładnie które bloki w moim silniku mierzyć,

ponieważ znalazłem tylko opis do Tdi i 1.8 t

Może ktoś ma jakieś pomysły?? Będę wdzięczny za pomoc. ;(

Opublikowano

Kiedyś u znajomego w B4 też LPG był taki sam problem,z tym,że działo się to przy ok 2000obr. Problem tkwił w za wczesnym zapłonie. Opóźnił go trochę i jak ręką odjął.

Opublikowano

ECU nauczyło się głupot od LPG. Odłącz na noc klemy (pamiętaj, że jeżeli masz radio z kodem, to będziesz musiał go wpisać ponownie), zapal silnik i pozostaw go na wolnych obrotach, aż uzyska temperaturę 90 st. C. Przejedź ok 200 km na benzynie (nie przełączaj go na LPG!) i sprawdź czy się poprawi. Jeżeli tak, to mapa wtrysku gazu potrzebuje ponownej kalibracji (ew. masz problem z ciśnieniem na reduktorze).

Pozdrawiam, Hack[br]Dopisany: 04 Listopad 2007, 12:24 _________________________________________________

Kiedyś u znajomego w B4 też LPG był taki sam problem,z tym,że działo się to przy ok 2000obr. Problem tkwił w za wczesnym zapłonie. Opóźnił go trochę i jak ręką odjął.

Tą informację też weź pod uwagę, bo dobrze mówi ;)

Opublikowano

miałem to samo gdy po zmianie komputera zapomniałem, nie podpiołem wężyka z podciśnieniem.

nie wchodzil na obroty po 2500 rpm

szarpal przy zmianie biegów

a klemy nietrzeba zcigac na noc tylko wystarczy na chwile, a wiem co mówie :):) mam ABC 2,6

Opublikowano
  • Autor

Hmmm, ale jak opóźnić zapłon w tym silniku, czy przypadkiem nie ustawia tego komputer???

Po założeniu gazu 2000 km przejechałem bez problemu, a cała awaria stała się z dnia na dzień.

Przypomnę wam tylko że to samo dzieje się na gazie i na benzynie.

miałem to samo gdy po zmianie komputera zapomniałem, nie podpiołem wężyka z podciśnieniem.

nie wchodzil na obroty po 2500 rpm

szarpal przy zmianie biegów

A czy w tym wypadku na Vagu nie wyskoczyłby błąd z któregoś czujnika podciśnienia? :mysli:

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi, jutro zaczynam walkę z "kulawą" bestią od nowa :wallbash:

Opublikowano

sprawdz przewody wys. napiecia. Ja mialem podobny problem kiedys i problem byl wlasnie w przewodach

Opublikowano

Kolego mam te same objawy ale tylko na gazie i to od poczatku jak zamontowalem instalacje. Gazownik mowil ze kable swiece powymienialem i tu dalej to samo. Jezdze tak od paru miesiecy i tu naraz jakis tydzien temu odezwal sie gosciu ktory zakladal u tego samego gazownika i mial ten sam problem, okazalo sie ze komputer gazowy niepasowal do tego modelu.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam!

Problem rozwiązany :thumbup:

Wadliwe były cewki wysokiego napięcia, przy pomiarach OK, ale jak silnik się rozgrzał to zaczynał przerywać.

Po wymianie cewek na nowe jak ręką odjął.

Może komuś się to przyda. Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi. :quattro: