Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Zapalanie-lepiej w ujemnych temperaturach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam pytanie, autko jak jest na minusie to mi oddziwo dobrze pali , a jak jest na plusie to tez pali ale tak jakby nie odrazu łapało (powiem ze wymieniane miałem 4 pompowtrtski) no i się dziwie ze jak na minusie to lepiej mi pali. co to może być

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dołączam sie do pytania u mnie jest podobnie ??

Opublikowano

Dołączam się do pytania, zauważyłem w wielu TDI'kach ten objaw, w moim AVF też na zimnym silniku pali od strzała, natomiast na gorącym tak jakby każdy cylinder po kolei startował,u mnie nie ma tragedii i jeszcze odpala praktycznie od dotknięcia tylko tak jakby po kolei cylindry odpalały, ale inne trzeba już dłużej kręcić, czego to może być przyczyna ?

Opublikowano
  • Autor

hmm jeden mechanik mi powiedział że jakoś jest tak że na pompowtryskach tak jest zależy jak im odbije :) ale sam nie wiem, mówił żeby się tym nie przejmować :)

Opublikowano

hmm jeden mechanik mi powiedział że jakoś jest tak że na pompowtryskach tak jest zależy jak im odbije :) ale sam nie wiem, mówił żeby się tym nie przejmować :)

czyli blokuje sie PD? :cool1

Tu troche info: http://www.myarchive.us/richc/VW_TDI_with_PumpeDuse.pdf

Wracając do trudnosci w zapalaniu jakies logi by sie przydały.

Trudnosci w zapalaniu:

http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=58829

http://forum.tdi-tuning.pl/printview.php?t=8633&start=0&sid=9335bd9519e9251d19c2b8ce7169c10c

http://www.a6klub.pl/avf-19-131km-falujace-obroty-i-nie-pali-gdy-cieply-vt23554.htm

Opublikowano
  • Autor

hmm tylko czy jest sens szukać powodów.. jak komputer żadnych błędów nie pokazuje.

Opublikowano

u mnie tez zauwazylem to zjawisko. mysle ze w ujemnych temperaturach automatycznie jakos zwieksza sie dawka startowa paliwa, lub cos w tym rodzaju, bo inaczej nie potrafie tego wyjasnic :rolleyes:

Opublikowano

U mnie podobnie, jak temperatura powietrza około +10 słabo odpala, czasem na dwa razy, wystarczy , że temperatura spadnie do + 8 i w dół odpala na "dotyk". To bardzo ciekawe. Kąt wtrysku ustawiony. Auto stoi w garażu podana temperatura powietrza to ta wyświetlana na desce rozdzielczej auta.

proszę o opinie ......

Opublikowano

W moim przypadku nie ma znaczenia czy silnik jest ciepły czy zimny. Znaczenie ma tylko jaka jest temperatura na zewnątrz. Jeżeli temperatura na zewnątrz jest 2 stopnie (lub mniej) auto pali na "strzała" Jeżeli temp. na zewnątrz jest powyżej +2 stopni musze co najmniej 2-3s. kręcić zanim zapali :wallbash:

Opublikowano

Jeśli chodzi o odpalanie na zimnym i ciepłym silniku to objaw, że dłużej odpala na ciepłym jest dla tych motorów zupełnie normalny. Na zimno jest bogatsza mieszanka paliwa i pali na dotyk, na ciepłym silniku mieszanka jest standardowa i wtedy odpala po chwili.

Jeśli różnica występuje w zależności od temperatury otoczenia, a nie silnika, to nie wiem :wink4: Wątpię, aby znaczenie miał zarówno czujnik temperatury silnika jak również temperatury otoczenia... raczej wątpliwe.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam . Miałem ten sam problem. Pomogło zdjęcie na 5 sekund klemy z akumulatora .Od trzech tygodni auto zapala na dotyk.