Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BRD] Problem z instalacją elektyczną przy niższych temperaturach.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem z układem elektrycznym w swojej B7 przy niższych temperaturach rzędy - kilku stopni.

Przy pierwszym odpaleniu przez kilka minut nie działa radio, nie zapalają się ksenony, świeci się kontrolka regulacji ustawienia wysokości reflektorów oraz kontrolka ESP. Po kilku minutach wszystko wraca do normy.

Gdy temperatura jest dodatnia wszystko jest OK.

Może ktoś miał taki problem? Jeżeli tak to proszę o pomoc.

pozdrawiam! :)

Opublikowano

Podepnij VAGA :) odczytaj błędy i sprobować je skasować :wink4:

Opublikowano

Odczytałem błędy, skasowałem ale niestety na mrozie wracają.

Proszę o interpretację poniższych błędów, co jest ich przyczyną:

1326 - nieznany błąd sygnału magistrali CAN, brak sygnału, błąd sporadyczny

5785 - błąd sporadyczny, zablokowany lub brak napięcia

Na mrozie nadal po odpaleniu nie uruchamiają się ksenony, nie działa radio, pali się kontrolka ESP i kontrolka sterowania ustawieniem reflektorów.

pozdrawiam:)

Opublikowano

...może akumulator zaczyna padać :mysli:

Opublikowano

Sprawdzil bym pierwsze Modul Centralnej Elektryki moze gdzies wilgoc sie dostaje do srodka :)

Jezeli chodzi o xenony pewnie trzeba zrobic nastawy podstawowe :wink4:

1. Podłączamy VAGa, włączamy zapłon, moduł 55 i łączymy się.

2. Po połączeniu, wybieramy "Meas. Blocks", Grupa 001 i "Go!"

3. Następnie "Switch To Basic Settings" - Na pierwszej pozycji pojawi się "Wait". Czekamy kilkanaście sekund aż pierwsza pozycja pokaże nam "Learning" czy coś takiego (silnicznki lamp lekko drgną naughty).

4. Dopiero teraz włączamy światła.

5. Podnosimy maskę i za pomocą imbusa 5.5 czy jaki tam komu pasuje, regulujemy śrubami przy lampach do pożądanego poziomu (jedna śruba poziom, druga pion).

6. Po zakończeniu, wracamy do komputera. Teraz w celu zapamiętania bieżących ustawień, jako ustawień wyjściowych po uruchomieniu świateł, przyciskiem "Up" zmieniamy grupę na 002. Wychodzimy "Done, Go Back". :)

Opublikowano

Są to objawy padającego akumulatora. Mój aku też jest na granicy i przy minusach palą się różne komunikaty. Spróbuj uruchomić auto z wciśniętym pedałem hamulca, wówczas przy słabym aku dojdzie komunikat o uszkodzonych lampach stopu i wtedy na 100% aku do wymiany lub "aby do wiosny". Jednak jest ryzyko - komp może paść przy zbyt dużych spadkach napięcia w czasie rozruchu.