Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Problem z doładowaniem i mocą 1.8T działa- nie działa....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi: Witam wszystkich.

Może będziecie w stanie podpowiedzieć co może być przyczyną niedomagania mojego autka. Pacjent to B5 96r 1.8T motorek AEB plus.... program z doładowaniem na poziomie 0.9-1 bar, do tego DP 2,5" zamiast katalizatora, tip z kwasu + pipercross. Autko jeździło bardzo miło aż do pewnego czasu kiedy zaczęły pojawiać się dwa problemy. Teraz raz działa jak należy a raz nie....

- pierwszy problem....spadek doładowania, osiąga max ~0.7 bara a do tego mam wrażenie że nie ma siły, jakby ciągnęła przyczepę.... podejrzewałem WG bo klapka strasznie hałasowała, w związku z tym zdemontowałem turbo i okazało się że przy zamkniętym WG klapka odstaje o parę milimetrów od gniazda. Naciągnąłem WG i zaklepałem klapkę pozostawiając mały luz żeby się dobrze układała. WG lekko naciągnąłem na śrubie, otwiera się przy ~0.3 - 0.4 bara i przy 0.5 ma pełne otwarcie. Gruszka trzyma ciśnienie.

Po złożeniu wszystkiego pojawił się drugi błąd, przeładowanie...jeśli można to tak nazwać. Są momenty że turbo dmucha w piku pod 1.2-1.3 bara, w momencie gdy zapinam wyższy bieg i wciskam opór. Trwa to ułamek sekundy i ciśnienie spada na 0.9 i dalej jest ok, nie wiem czy to normalne, wcześniej tego nie było ale może to z powodu luźnej klapki WG, turbo znacznie wolniej wstawało niż teraz. Może za mocno naciągnięty jest WG ? niestety pierwszy problem nadal się pojawia.

Sprawdziłem już to co przyszło mi do głowy...a mianowicie.

- dzisiaj podpięta pod KTS-a, brak błędów

- sonda lambda pracuje prawidłowo

- przepływka w zakresie 10 ~ 150 g/s (przy max doładowaniu 0.9 bara)

- N75 na sucho działa poprawnie, nowe przewody ciśnieniowe i napięcie dochodzi na kostkę, po odpaleniu silnika 7V w momencie działania +12V

- DV nowe od TT

- dolot szczelny

- po odpięciu przepływki lub N75 doładowanie max 0.3 bara

na dniach postaram się zrobić logi dynamiczne tylko proszę o podpowiedź które kanały i bloki biorąc pod uwagę ze to AEB

no i czekam na Waszą pomoc za którą z góry dziękuję. :)

Opublikowano

Witam

Bloki 002,003 ,008 009 .Statyczne i dynamiczne do odcięcia,oraz silnik w pełni rozgrzany.008 może być tylko przy statycznych.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

dzięki za podpowiedź, a czy ktoś może mi powiedzieć jakie prawidłowo powinna pokazywać wartości przepływka ? w jakim zakresie powinna pracować...

Opublikowano

Witam

Bloki 002,003 ,008 009 .Statyczne i dynamiczne do odcięcia,oraz silnik w pełni rozgrzany.008 może być tylko przy statycznych.

Pozdrawiam

a co dadzą logi statyczne? w benzynie nie robi sie statycznych-tylko dynamiczne :wink4:
Opublikowano

w moim starym AEB przy 0.85 bar-a było 175 g/s :mysli: :mysli: :mysli: :mysli:

Opublikowano
  • Autor

no właśnie...a u mnie maksymalny pomiar 153 g/s :disgust: to chyba troszkę za mało