Gość lightfighter87 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Witam, wymieniłem ostatnio termostat na oryginalny z ASO wraz z oringiem. Mechanicy powiedzieli że po pewnym czasie auto samo się odpowietrzy, pomimo tego zsunąłem wąż od nagrzewnicy i przez tą dziurkę odpowietrzałem go (z braku klimatronika , pokrętło na maxa i minimalne obroty). Pompowałem energicznie górny wąż który idzie do chłodnicy, ok.10 minut, z dziurki leciała mgiełka płynu z powietrzem a na koniec zaczął co raz częściej tryskać. Na koniec przygazowałem auto i jak płyn tryskał z tej dziurki nasunąłem wąż i wszystko uszczelniłem. Zastanawia mnie natomiast jedna rzecz. Dlaczego górny wąż jest cały gorący oprócz wlotu do chłodnicy i dlaczego dolny wąż też jest ciepły do połowy a od chłodnicy d*pa. W środku wali bardzo ciepłym powietrzem, wskazówka pokazuje zakres 88-90 stopni. A oto moje wątpliwości i spostrzeżenia: 1) Dlaczego górny i dolny wąż od strony chłodnicy są zimne, podobnie jak sama chłodnica, sprawdzałem ją z obydwu stron i lipa 2) Rurki biegnące do nagrzewnicy są gorące(jednakowo) w środku jest cieplutko, czasami jeszcze tylko trochę zabulgota, znak że układ powoli się odpowietrza (tak myślę) 3) Dolna rurka która biegnie do zbiorniczka wyrównawczego jest zimna, czy tak powinno być ? Rano przed rozruchem sprawdzałem wartości w bloku 7 za pomocą Polskiego Vaga, który jako jedyny raczy działać po windows 7 Temp paliwa 4.9, zasysanego powietrza 1.8, temp silnika 2.7 Po jeździe wartości wyglądały następująco 25.2 , 13,5 , 85.5 z czego jak chwile postałem temp silnika wynosiła 88.2 stopnia czyli termostat raczej się otworzył Nie wiem, może jestem przewrażliwiony ale używam często auta i nie mogę sobie pozwolić na jakąkolwiek usterkę. Czy waszym zdaniem wszystko jest tutaj w porządku ? Może któryś z tych mądrych czujników się spieprzył i Vag tego nie pokazuje, a czujnik robi swoje. Co by się działo gdybym jeździł cały czas z zamkniętym termostatem ? Nie zagotowało by się to wszystko przypadkiem? Nie odpowietrzałem natomiast chłodnicy, czy tutaj może tkwić cały problem?
Rekomendowane odpowiedzi