Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Pali olej i sonda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam moją B6 1.8T 150bhp 2001rok już 1/2 roku i nie wiem co to może być.

Mam następujący problem. Pali mi olej w ilościach około pół litra na 1000-1500km dolewam i dolewam.

Zmieniałem już olej dwa razy, bo mi zalali agip ale myślałem że był za rzadki i zmieniłem na Lotos 10W40 i jest troszkę lepiej, ale nadal pali jak smok i kopci jak trabant. Przebieg 190000km.

Za jakieś 2 tygodnie będę zmieniał rozrząd i będzie można pozaglądać w parę miejsc.

Dodatkowo mam problem z ogrzewaniem w kabinie- jak mam włączony na LO to daje temperaturę z zewnątrz a jak tylko uruchomię 18.C to mi dmucha gorącym powietrzem - nie jest ustawione na auto.

Następny problem to wieczny błąd na silniku w VCDS- Sonda 1 rząd 1 mała moc.

Opublikowano

to ze kopci ci jak trabant to stawiam na rozszczelnienie turbo ;/

a do ogrzewania to jest to normalne chyba ;p

Opublikowano

Witaj kolego ja mam 2,0 bez turba i tez mi jadł tylko ze 0,7 l na 400 km zdecydowałem sie na remont wina była pierscieni olejowych i przy okazji wymienione uszczelki i rozrzad i pomogło nie pali ani grama[br]Dopisany: 15 Styczeń 2011, 19:23_________________________________________________powiem ze nie kopcił wszystko było idealne bo katalizator zatrzymywał dym

Opublikowano

Kolego najpierw poprawnie ustaw swój profil

nie było juz AEB w 2001r, potem dokładnie sprawdz stan turbiny

bo przy tym przebiegu moze juz niedomagac

jezeli to nie turbo, to w nastepnej kolejnosci uszczelnienia zaworów a potem pierscienie

a wówczas na pewno masz wiekszy przebieg niz sugerujesz

moje stare AEB miało 420000 km i paliło 1 litro oleju na 8000km (co tyle wymieniałem olej)