supi9 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Witam. Od kilku dni mam problem ze wskazaniem termometru temperatury zewnętrznej. Objawia się to tym, że na dzień dobry wskazanie poszybowało do -49 a następnie powolutku wraca do bardziej prawdopodobnego ( szybciej przy wyłączonym silniku ). Jest to o tyle problematyczne z uwagi na to, że od tej temperatury zależne jest załączenie się klimatyzacji. Podejrzenie padło na czujnik. Użyłem szukajki ( na innych forach również ) oraz google i znalazlem tylko opcję zastąpienia tego czujnika termistorem 1 k. Podłączyłem go ( błąd może wskazywać ale moim zdaniem powinna być wyświetlana stała wartość ) i powoli spadło do wartości realnych. Nadmienię że termometr nie zapamiętuje wskazań i po wyłączeniu stacyjki wartości spadają, po włączeniu powoli wracają ( to chyba bezwładność termometru na szafie). Podłączyłem ponownie czujnik ori i wskazania ponownie były w granicach przyzwoitości ( temp. faktyczna lub +- 2 lub 3 stopnie ). Zmontowałem kabel z termistorem i podłączyłem ponownie do sprzęta - zaczeła się wachania temperatury od - 5 do + 12 przy 6 na dworze. Założyłem ponownie ori czujnik ( pokazuje teraz od 0 do +5 przy ok. 6 na zewnątrz. Zastanawiam się co zdechło ( a może to wilgoć - tyle że które styki mają przebicie ). Znalazłem kilka postów o podobnych problemach jak mój na forum, ale na żaden nie było odpowiedzi. Jeżeli ktoś z tym tematem się prszegryzał i znalazł rozwiązanie to proszę o podpowiedź. W częściach na allegro czujnik oraz termometr z używek to koszt ok. 200zł. Sam termometr to nawet ciężko uświadczyć. Czy na podstawie wskazań z VAG można wyłonić sprawcę zamieszania i uniknąć niepotrzebnych wydatków? A przy okazji czy układ gdy nie ma informacji z czujnika przy zderzaku pobiera informację o temp. z innego źródła?
tomek1974 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Witam podepnę się po temat. Mam pytanie dotyczące temperatury zewnętrznej. W poprzednim aucie a była to AstraII wskazania na pulpicie temperatury następowało bardzo szybko, czyli po przekręceniu stacyjki wyświetlacz pokazywał ja prawidłowo, czyli na zewnątrz było -2 i na konsoli pokazywał -2. W Audi mam wrażenie że żle pokazuje bo np: dzisiaj na zewnątrz było -3 a gdy wsiadłem do auta to pokazywał +5.Gdy ruszyłem powoli spadała i zatrzymała sie na -1 a trwało to około 10-15 minut . czy coś jest nie tak , czy w Audi po prostu pokazuje z opóżnieniem :wallbash:
supi9 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2011 Zdaje się, że są to problemy ( poprostu tak myślę ) z czujnikiem, może z połączeniami na kablach i wtyczkach. Wymontowałem ten czujnik z miejsca fabrycznego i "wrzuciłem" w suche zakole za reflektor. Narazie mniej więcej pokazuje ok. - czyli największy problem to wilgoć. Tak na marginesie ten termometr ma sporą bezwładność.
Rekomendowane odpowiedzi