Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADP] Wymiana kompletnego rozrządu - prośba o konsultację

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moja Audi zbliża się niebezpiecznie do 180k na liczniku, więc czas na kolejną wymianę rozrządu i wszystkiego, co z tym związane.

Wobec tego postanowiłem sam skompletować potrzebne części, żeby było taniej, bo wiadomo, że u mechanika części nie są najtańsze.

Zatem koledzy - co powinienem wymienić? Silnik 1,6 ADP, 180k przebiegu, climatronic.

Na takiej mojej podręcznej liście stworzonej w oparciu o wiedzę z forum :naughty: znalazły się:

Pasek rozrządu –contitech, gates

rolki: napinacza, prowadząca - skf ,ina,ruville

Napinacz - skf ,ina,ruville

tłumik drgań -INA

pompa wody - skf,ruville

termostat - wahler,

pasek pompy wody i pompy wspomagania

pasek wielorowkowy

Płyn do układu to G12+ KRAFT

Co jeszcze muszę wymienić? To chyba nie wszystkie rolki... Co jest tu zbędne? Co źle nazywam? Bo może jakichś z tych części po prostu nie ma w moim silniku :embarrassed: np. rolki prowadzącej nie mogę nigdzie znaleźć...

Rolka napinacza to to samo, co napinacz?

U kogo z forumowiczów mogę się zapytać o ceny? Bo jak będą konkurencyjne, to wiadomo, że wolę dać zarobić komuś z forum :decayed:

I jeszcze pytanie - teraz mam takie jakieś paski jakby z plecionki jakiejś, nie z samej gumy. Co to za paski? Jakieś specjalne, lepsze? Bo taki pasek nigdy nie będzie miał takiego efektu spękania itd...

Opublikowano

kpl. rozrząd +paski wielorowkowe z napinaczami i już, zresztą sami ci zaproponują co umnie twojej uwadze