Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Problem w czasie jazdy z nierozgrzanym silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

ostatnio stałą się bardzo dziwna sprawa a mianowicie:

jadąc nie rozgrzanym silnikiem (temp około 40'C) musiałem gwałtownie przyspieszyć aby ominąć przeszkodę i wkręciłem silnik na 2 biegu trochę ponad 3500obr/min,

niestety silnik stracił moc, zaczął się bardzo mocno trząś i strasznie dymić na siwo. Zgasiłem silnik i po chwili ponownie go uruchomiłem i wszytko było już ok,

Gdy się już trochę rozgrzał (około 80'c) ponownie już świadomie go przeciągnąłem na obrotach i nić się nie stało.

Co to może być i czym to się może skończyć ??

Opublikowano

bez przesady.. jakbyś jeździł dzień w dzień i go tak katował na zimnym to mogłoby się coś stać.. Siwy dym? Może Ci się wydawało, po prostu była to para wodna. Może to jakiś dziwny zbieg okoliczności z tą utratą mocy i trzęsieniem.

Opublikowano

Przylaczam sie do pytanie . W moim 1Z tez sie tak mi 2 razy zrobilo na nie rozgrzanym silniku zaczal sie trzasc i dymic . Co to moze byc ??

Opublikowano
  • Autor

turbo to na pewno nie jest gdyż jak się rozgrzeje silnik to śmiga jak złoto a turbo aż świszczy :)

ja moim skromnym zdaniem obstawiam wtryski, ze np jeden z nich lub dwa zawiesiły się i dlatego silnik się mocno trząsł bo pracował na 3 lub 2 gary

a dym nie wiem ale na pewno nie była to para wodna

Opublikowano

dla mnie ewidentne zawieszenie się hydrosztosu,jeden z garów stracił kompresje... na jakim oleju kolego jeździsz...??

lek - zmiana oleju na lepszy lub wymiana hydrosztosów,- z wielokrotnego doświadczenia stwierdzam-ewidentny objaw.

Opublikowano
  • Autor

dla mnie ewidentne zawieszenie się hydrosztosu,jeden z garów stracił kompresje... na jakim oleju kolego jeździsz...??

lek - zmiana oleju na lepszy lub wymiana hydrosztosów,- z wielokrotnego doświadczenia stwierdzam-ewidentny objaw.

obecnie mam olej shell 10w40 diesel plus

a czy kolega mogłby mi coś więcej napisać na temat tych hydrosztosu gdyż aż tak bardzo aawansowanym mechanikiem nie jestem a szczerze mówiąc pierwszy raz spotykam się z tą nazwą

Opublikowano

koledze chodzilo o popychacze hydrauliczne

Opublikowano
  • Autor

koledze chodzilo o popychacze hydrauliczne

no to już jestem w domu

a jakie waszym zdaniem poczynić działanie ??