ponty Opublikowano 28 Stycznia 2011 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Witam. Mam problem z ponownym odpaleniem. Wczoraj auto odpalało cały czas normalnie. Przez całą zimę przy przekręceniu kluczyka zaskakiwała. Dzisiaj rano wychodzę, mróz -12oC. Odpalam i w tym czasie jakiś zgrzyt pod maską, odpaliła i szybko zgasiłem. Próbuję po raz kolejny i nie ma żadnej reakcji na przekręcenie kluczyka. Wszystko na blacie się uzbraja, żadne kontrolki nie mrugają. Stawiam na rozrusznik? A co wy o tym sądzicie?
IDUAL Opublikowano 28 Stycznia 2011 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Jeżeli po przekręceniu kluczyka nie masz żadnej reakcji to najprawdopodobniej rozrusznik lub automat. Miałem podobny problem wtedy przyczyną była masa na silniku ale kontrolki gasły przy próbie odpalenia.
ponty Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2011 Mogę wiedzieć co to automat? Bo mało niestety mi to mówi. Kontrolki przy próbie odpalenia zostają, tzn wszystkie po kolei gasną tak jak normalnie powinno być jak się dłużej poczeka z odpaleniem.
IDUAL Opublikowano 28 Stycznia 2011 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Automat to takie urządzonko przy rozruszniku które wysówa cięgno rozrusznika na koło na silniku by nim zakręcić. Takie najprostsze wytłumaczenie
ponty Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2011 Automat=Elektromagnes ? Czy budowa rozrusznika jest jeszcze bardziej złożona ?[br]Dopisany: 28 Styczeń 2011, 10:13_________________________________________________Wyszedłem przed chwilą odpalić. Sytuacja się powtórzyła. Po nagrzaniu świec, po przekręceniu kluczyka w pozycję 2 (dalej niż pozycja nagrzewania świec) jest dosłownie może pół sekundy jakby milczenia i nagle auto zaskakuje i pracuje równo, tylko w tle słychać zgrzyty, a zawsze słychać było jak zaskakuje od początku a tutaj ten "zaskok" poprzedzony jest chwilową ciszą. Zgasiłem i już ponownie nie mogłem odpalić.
Yaqb Opublikowano 10 Lutego 2011 Opublikowano 10 Lutego 2011 Wyglada to na zawieszajacy sie automat . dlatego slyszysz zgrzytanie bo sie nie cofa. wyjecie i przeczyszczenie powinno dac rade
ponty Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Opublikowano 12 Lutego 2011 Sprawa rozwiązana. Wystarczyło wyjąć rozrusznik i go przeczyścić. Pozdrawiam
wojtek123 Opublikowano 21 Listopada 2011 Opublikowano 21 Listopada 2011 witam koledzy mam problem z rozrusznikiem jak odpalam auto to rozrusznik przez chwilke pracuje jakby bendiks nie odbijal , co mozna zrobic zeby zpowrotem chodzil tak jak kiedys[br]Dopisany: 21 Listopad 2011, 19:38_________________________________________________czy to wyjecie elektromagnesu pomoze, i przeczyszczenie[br]Dopisany: 21 Listopad 2011, 19:48_________________________________________________ i jeszcze jedno jaki jest tam dostep do rozrusznika [br]Dopisany: 21 Listopad 2011, 19:49_________________________________________________a mozna to zlekcewazyc czy raczej nie mam nadzieje ze rozrusznik mi sie nie rozleci
Yaqb Opublikowano 29 Listopada 2011 Opublikowano 29 Listopada 2011 Na pierwsze dwa pytania masz odpowiedzi wyzej. Dostep jest taki sobie nalepiej na kanale lub podnosniku sie do tego zabierac. jak chesz to mozesz to zlekcewazyc ale kiedys poprostu auta nie odpalisz bo sie zatnie i wtedy laweta i do mechanika?!?!? warto???
roberts311 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Opublikowano 8 Grudnia 2011 Witam problem podobny tylko, że u mnie po przekręceniu słychać jak coś tyknie i na tym się kończy po kilku ''tyknięciach'' odpala i jest ok ale znowu problem z odpaleniem. Stawiać tylko na rozrusznik?
Rekomendowane odpowiedzi