jacek666b Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 Od paru dni mam problem z odpaleniem auta po przerwie w jeździe ~24h. Po prostu nie chce wtedy kręcić. Dzisiaj podpiąłem multimetr (miernik) i na wyłączonym pokazuje 12,8v a na włączonym silniku 14,3v. Niby cacy a jutro pod wieczór już nie odpali. Pobór prądu w spoczynku znikomy coś około 0,4A. Aku podobno 2 letni 74Ah i 640A (kupiony razem z autem) coprawda marki nie znam.
jaras231 Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 Sprawdź ile spada niepięcie przy odpalaniu tzn jeden mierzy napięcie, a drugi odpala albo znajdź w swojej okolicy punkt z akumulatorami i podjedz na diagnozę, u mnie w okolicy taki zabieg nic nie kosztuje, a dowiesz się wszystkiego o swoim aku
jacek666b Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Opublikowano 2 Lutego 2011 Hehe w Warszawie niestety jest inaczej... Nawet za podpompowanie koła trzeba płacić (ostatnio byłem świadkiem takiej akcji) Hmm sugerujesz, że prąd rozruchowy w aku 640A jest zbyt niski? Dotychczas było wszystko cacy, tylko odkąd trochę zimy przyszło.. Zastanawiam się czy to aku, bo jak tak to coś sobie skombinuję @wojtekce hmm to dlaczego wszystkie wartości które zmierzyłem są takie jak powinny? No i po 2 latach do wywałki? Hehe co za czasy
wojtekce Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 @wojtekce hmm to dlaczego wszystkie wartości które zmierzyłem są takie jak powinny? No i po 2 latach do wywałki? Hehe co za czasy takie akumulatory mamy na rynku :gwizdanie: po gwarancji padają
jaras231 Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 musiałbyś sprawdzić poziom elektrolitu a co do trwałości aku to wszystko zależy od tego jak go ktoś traktował tzn może został kilku krotnie rozładowany do zera i ostro naładowany i aku się kończy po takich zabiegach
jacek666b Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Opublikowano 2 Lutego 2011 Ten jest coprawda z niemcowni (zakup razem z autem) Ale odpowiedz jak możesz dlaczego napięcie jest ok a ten syf nie działa jak należy? Poziom elektrolitu jest w porządku w każdej komorze-sprawdzone. Wszyscy wiemy jak miło wyjmuje się aku z a4.....
jaras231 Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 możesz mieć zasiarczone przegrody (chyba tak to sie nazywa) najlepiej podjechać do speca od aku napięcie będzie, ale jak obciążysz aku np,rozruchem, a to dość sporo prądu, aku nie wyrabia, a napięcie spada
ryba85 Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 kolego posprawdzaj sobie klemy.czy nie sa zasyfione.jezeli nie bedzie dobrego styku to nawet na nowym aku nie zapalisz. jezeli nie to zapewne bateria do wymiany. :gwizdanie:
jacek666b Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Opublikowano 2 Lutego 2011 Klemy się lepią czymś...Może to jakiś rodzaj zabezpieczenia. Poza tym miesiąc temu było cacy, jak pojeżdzę i za chwile chcę odpalić to jest ok więc tu już bym klemy wyeliminował...Problem jest po 12-24h
chmielu.pw Opublikowano 2 Lutego 2011 Opublikowano 2 Lutego 2011 jeżeli tak ci sie dzieje to akumulator do wymiany
jacek666b Opublikowano 2 Lutego 2011 Autor Opublikowano 2 Lutego 2011 Tak też myślałem. Lepsze to, niż alternator;p Dzięki za pomoc!
Rekomendowane odpowiedzi