Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Dobre napięcie akumulatora a na drugi dzień nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od paru dni mam problem z odpaleniem auta po przerwie w jeździe ~24h. Po prostu nie chce wtedy kręcić. Dzisiaj podpiąłem multimetr (miernik) i na wyłączonym pokazuje 12,8v a na włączonym silniku 14,3v. Niby cacy a jutro pod wieczór już nie odpali. Pobór prądu w spoczynku znikomy coś około 0,4A. Aku podobno 2 letni 74Ah i 640A (kupiony razem z autem) coprawda marki nie znam.

Opublikowano

Sprawdź ile spada niepięcie przy odpalaniu tzn jeden mierzy napięcie, a drugi odpala

albo znajdź w swojej okolicy punkt z akumulatorami i podjedz na diagnozę, u mnie w okolicy taki zabieg nic nie kosztuje, a dowiesz się wszystkiego o swoim aku :good:

Opublikowano

aku do wymiany :cool1:

Opublikowano

Hehe w Warszawie niestety jest inaczej... Nawet za podpompowanie koła trzeba płacić (ostatnio byłem świadkiem takiej akcji)

Hmm sugerujesz, że prąd rozruchowy w aku 640A jest zbyt niski? Dotychczas było wszystko cacy, tylko odkąd trochę zimy przyszło.. Zastanawiam się czy to aku, bo jak tak to coś sobie skombinuję

@wojtekce hmm to dlaczego wszystkie wartości które zmierzyłem są takie jak powinny? No i po 2 latach do wywałki? Hehe co za czasy

Opublikowano

@wojtekce hmm to dlaczego wszystkie wartości które zmierzyłem są takie jak powinny? No i po 2 latach do wywałki? Hehe co za czasy

takie akumulatory mamy na rynku :gwizdanie: po gwarancji padają

Opublikowano

musiałbyś sprawdzić poziom elektrolitu

a co do trwałości aku to wszystko zależy od tego jak go ktoś traktował tzn może został kilku krotnie rozładowany do zera i ostro naładowany i aku się kończy po takich zabiegach

Opublikowano

Ten jest coprawda z niemcowni (zakup razem z autem)

Ale odpowiedz jak możesz dlaczego napięcie jest ok a ten syf nie działa jak należy?

Poziom elektrolitu jest w porządku w każdej komorze-sprawdzone. Wszyscy wiemy jak miło wyjmuje się aku z a4.....

Opublikowano

możesz mieć zasiarczone przegrody (chyba tak to sie nazywa) najlepiej podjechać do speca od aku

napięcie będzie, ale jak obciążysz aku np,rozruchem, a to dość sporo prądu, aku nie wyrabia, a napięcie spada

Opublikowano

kolego posprawdzaj sobie klemy.czy nie sa zasyfione.jezeli nie bedzie dobrego styku to nawet na nowym aku nie zapalisz. :hi: jezeli nie to zapewne bateria do wymiany. :gwizdanie:

Opublikowano

Klemy się lepią czymś...Może to jakiś rodzaj zabezpieczenia. Poza tym miesiąc temu było cacy, jak pojeżdzę i za chwile chcę odpalić to jest ok więc tu już bym klemy wyeliminował...Problem jest po 12-24h

Opublikowano

Tak też myślałem. Lepsze to, niż alternator;p Dzięki za pomoc!

Opublikowano

Bateria do wymiany. :gwizdanie: