Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Kosztorys PZU a rzeczywistość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc.

Dostałem dzisiaj kosztorys z Pzu za szkode z winy sprawcy OC.

To co tam widze to jest śmiechu warte, ceny czesci to chyba oni z kosmosu biora, za te pieniądze to uzywane

cieżko kupić nie mówiąc juz o nowych.

kalk.jpg

kalk1.jpg

Czesci w kosztorysie mniej wiecej sie zgadzaja, brakuje tylko uszkodzonego zbiornika płynu do spryskiwacz, ale ceny tych czesci są smieszne.

Czytałem troche na forum i wiem ze to normalnie złodziejstwo w bialy dzien co wyprawia PZU.

Proszę o jakies sugestie co z tym moge zrobic.

Opublikowano

kolego mam to samo co ty z PZU. Wycenili mi szkode na ok 1600 zł hehe byłem i niezależnego rzeczoznawcy i on wycenil mi na ok 5300 zł prawie 4 tyś różnicy. Złożyłem dzisiaj odwołanie do PZU i zobacze jak co sie potoczy. Zrób to samo narazie weź niezależnego rzeczoznawce i niech CI wyceni. Ja miałem orginalną lampe i halogen a oni jakieś tanie zamienniki chcą mi wcisnąć. Rzeczoznawca i odwołanie narazie to zrób.

Opublikowano
  • Autor

Tylko ze ja moge miec problem z rzeczoznawcą bo szkode czeszciowo usunąłem, zależalo mi na tym aby jak najszybciej doprowadzic auto do jazdy. Wymieniłem lampe na nówke Valeo ktora zamówił mi znajomy mechanik za prawie 500zl i zmieniłem maske na używke w dobrym stanie.

W serwisie same czesci ktore uwzgledniono do wymiany to prawie 5000zl a w wycenie niecale 2tys. :mysli:

I własnie teraz mam problem bo nie wiem co robic?

Opublikowano

a masz te stare części ?? jeżeli tak to zakładaj je z powrotem i jedź do niezależnego rzeczoznawcy

Opublikowano
  • Autor

Własnie w tym problem że nie. Jak tylko był rzeczoznawca z PZU :wallbash: trza bylo sie brac za reanimacje, wiec lampa byla rozwalona w mak wiec odrazu poszla w smietnik a maske zostwilem u goscia od ktorego bralem używana.

Opublikowano

ale pzu ma zdięcia rozbitego auta?? jeżeli tak to weź tylko kosztorys PZU i idź z nim do niezależnego rzeczoznawcy i on na jego podstawie Ci wyceni. Nie musisz jechac do niego autem.

Opublikowano
  • Autor

Zdjecia chyba maja ich rzeczoznawca robił.

Tak bede chyba musiał zrobic, bo z tego co widze to na kosztorysie zostały uzwglednone części do wymiany od modely przedliftowego a ja mam po lifcie.

"TAKIE RZECZY TYLKO W PZU" :angry:

Opublikowano

idź śmiało do rzeczoznawcy on napewno Ci wszystko wytłumaczy i pomoże :)

Opublikowano

Dokładnie :good:

Opublikowano
  • Autor

czekam narazie az dostane kosztorys poczta na pismie bo ten który wstawilem dostalem mailem, a co na papierze to na papierze i wtedy do dziela, a PZU wcale sie nie spieszy :disgust:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

w aucie powyżej 8 lat liczą 50 % amortyzacji za części. Możesz sie sądzić ale długa i mozolna droga przed Tobą jeśli im faktur nie dasz

Opublikowano

Czy ja dobrze odczytałem że koszt lakierownia błotnika maski i drzwi z materiałami wychodzą 895zł ?? :shocked:

Opublikowano
  • Autor

Czesc

Mniej wiecej 895 ale plus VAT czyli jakies 1100zl.

Dzisiaj dostalem odpowiedz na moje odwolanie, oczywiscie negatywne

PZUodpowiedz1.jpg

PZUodpowiedz2.jpg

co proponujecie dalej z tym fantem robic?

Opublikowano

heh oni chyba kopiują i wklejają te odmowy od odwołania, dostałem niedawno prawie identyczne pismo w mojej sprawie od PZU. Ja kolego oddałem już sprawę do znajomej firmy zajmującej się odzyskiwaniem odszkodowań (CITO) w Szczecinie. Czyli sprawa do sądu moge sobie czekać pół roku czy nawet rok nieważne, oby tylko uprzykrzyć im życie tak jak oni robią to nam, ja i tak już za własne pieniądze zrobiłem auto :) . Ostatnio miałem niestety drugą kolizje i za p.błotnik(+listwa), p.drzwi(+listwa), tyl.drzwi, tył błotnik, tył zderzak Interrisk wycenił mi 1700 zł ;] I czy to nie jest jakaś patologia. Nawet blacharz mi nie zrobi za takie pieniądze ;] I to jest włąsnie Polska ;]

Opublikowano

ja tez mialem ostatnio szkode PZU wycenilo mi na 12000,00 netto oddalem do idczaka auto bo myslalem ze bedzie szybko zrobione konczy sie 6 tydzien jak auto stoi a koszt jest prawie 27000 netto, wiec roznica olbrzymia :)

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Autor

Witam.

Trochę odświeżę moja stara sprawe odszkodowania.

Po negatywnej odpowiedzi PZU na odwolanie, zrobilem kosztorys w ASO (gdzie koszt naprawy wyliczono na 10000zł),

i sprawa wylądowala u Rzecznika Ubezpieczonych,

rzecznik przyznał mi racje ze nalezy mi sie wieksze odszkodowanie i interweniowal w PZU w celu wyjasnienia sytuacji,

oczywiscie PZU dalej upierało sie ze wszystko z ich strony jest OK.

I tu najlepsze jest to ze Rzecznik Ubezpieczonych przyznal mi racje ale on nie może zmusic PZU do wypłaty naleznego odszkodowania (po co wogóle ten rzecznik istnieje to nie mam pojecia), a jak chce to moge isc do sadu.

Na koniec sprawa wylądowała w sadzie.

Sad na podstawie kosztorysu naprawy na 9000zl (sporzadzonego przez bieglego na oryginalnych czesciach i naprawie nie w ASO) wydał wyrok dopłaty 5500zl plus odsetki plus zwrot kosztów sadowych i adwokata.

W tej chwili PZU wypłaciło juz zasadzona kwote(9000zl).

Sprawa sie troche ciągneła ale było warto,

Opublikowano

Fajnie ze napisales jak sie sprawa skonczyla :hi: dobrze ze odzyskales kase, szkoda tylko ze tak dlugo to trwalo... :facepalm: jak tak czytam podobne historie to mam nadzieje ze mnie to nigdy nie spotka bo mam slabe nerwy i jakbym dorwal gnoja co to wylicza to bym go zlapal za ryj i zaprowadzil do sklepu i kazal wszystko kupic po jego cenach :facepalm:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
... dorwal gnoja co to wylicza to bym go zlapal za ryj i zaprowadzil do sklepu i kazal wszystko kupic po jego cenach :facepalm:

Sprawdziłęm swoje rozliczenie szkody. Mi PZU wyliczyło szkodę na 1610 zł i poza kosztami robocizny ceny w inter cars były takie same. Ten badziew który oni teraz wciągają do rozliczeń bez problemu, przynajmniej w Wawie, kupisz u dostwcy...

pmgreen: możesz opisać jakie koszty pozwu itp koszty związane ze sprawą bo coś mi się wydaje że i mnie to czeka.

PZU na najtańszych częściach wyliczyło mi szkodę na 1610 zł a pierwszy lepszy blacharz na prawie 9000 na oryginalnych częściach więc różnica jest spora:(

Opublikowano
  • Autor

Koszty jakie poniosłem to około 2500zl, w tym

1200+vat adwokat,

200 kosztorys z ASO,

340 opłata w sądzie za założenie sprawy,

17 opłata za pełnomocnictwo,

500 zaliczka w sądzie dla biegłego sądowego.

Z tego sąd zasądził zwrot 2000zł, czyli wszystkiego nie odzyskałem,

a dlatego ze pozew był o dopłatę ponad 6000, a sąd zasądził 5500 dopłaty do odszkodowania.

Opublikowano
Koszty jakie poniosłem to około 2500zl, w tym

1200+vat adwokat,

200 kosztorys z ASO,

340 opłata w sądzie za założenie sprawy,

17 opłata za pełnomocnictwo,

500 zaliczka w sądzie dla biegłego sądowego.

Z tego sąd zasądził zwrot 2000zł, czyli wszystkiego nie odzyskałem,

a dlatego ze pozew był o dopłatę ponad 6000, a sąd zasądził 5500 dopłaty do odszkodowania.

A ile się to wszystko ciągnęło?