Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

tylne koła-bicie poosiowe i łomotanie podczas hamowania???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem pojawił się dość niedawno i niestety narasta, jak mi się wydaje. Podczas hamowania czuc drżenie samochodu i słychać takie "łup łup łup". Myślałem, że to z przodu (zwichrowane tarcze, już kiedyś tak miałem) ale jak zaciągnąłem delikatnie ręczny to okazało się, że to z tyłu. To są tylne tarcze, a więc nagrzewają się dużo mniej i nie powinny były się zwichrować, tym bardziej, że nie miałem ostatnio ani ostrych hamowań ani wjazdów w kałużę z rozgrzanymi tarczami. Dziś wieczorem okazało się gdy wracałem z pracy, że takie delikatne drżenie i rytmiczne łupanie zaczyna być słyszalne także podczas jazdy gdy nie hamuję-jakby niewyważone koła. Pomyślałem, że może mam luźne śruby kół, ale okazało się że są dokręcone jak trzeba. Gdy w garażu zacząłem ruszać tylnymi kołami to się nieźle zdziwiłem-oba mają poosiowy luz. Gdy się nimi szarpie rękami słychać stukanie i czuć 2-3milimetrowy luz. Panowie, co to qzwa może być??? Nagle padły mi oba łożyska? A może coś z piastą? Jestem nieźle zmartwiony, bo potrzebuję auta, w sobotę wesele kolegi, a wizyta w warsztacie dopiero w środę. Jak myślicie, można z tym na razie jeździć? Miał tak może już ktoś z Was?

Opublikowano

A może miałeś za słabo dokręcone te łożyska? Spróbuj je dokręcić i sprawdź co się będzie wtedy działo.

Opublikowano
  • Autor

Autko jeździło na tak dokręconych łożyskach od 5 lat, nagle się poluzowały i to oba? :???:

Ale dla pewności jutro z samego ranka zdejmę koła i obadam. Dzięki za podpowiedź. Czy ktoś ma jakieś inne pomysły?

Aha, właśnie przypomniałem. Też szczerze mówiąc stawiam raczej na łożyska. Orientuje się ktoś w cenach?

[ Dodano: 2006-09-03, 01:07 ]

Docisnąłem dziś i nic, nadal to samo. Jak zdjąłem koło to popatrzyłem, że tarczki nierówno są zbierane, tzn. po całym obwodzie są zabielone ale jest taki pasek jakby w klocku był jakiś rowek czy coś. Poza tym mają ok 1cm grubości-chyba ciut za mało. Ale to nie tłumaczy dlaczego koła łomoczą także podczas jazdy... :sad:

• 6 lat później...
Opublikowano

mam dokłądnie ten sam problem ;/

Opublikowano

moga byc tarcze strzelone.... jak sa cienkie to po nagrzaniu i wjechaniu np. w wode moglo je wygiac....