Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Jak spuścić cały płyn chłodniczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam posiadam audi a4 b5 z silnikiem 1.8 ADR nie wiem gdzie szukać korka spustowego płyny chłodniczego, zalezy mi na spuszczeniu całego płynu gdyz ostatnio mam problem z ogrzewaniem mysle ze bedzie to przez to ze w płynie mam straszne dziadostwo bo jakis czas temu znalazłem mała dziure w chłodnicy i do płynu dosypałem proszek do uszczelnienia wycieku prosze o pomoc jak najlepiej pozbyć się całego płynu. z góry dziekuje

Opublikowano

ten proszek raczej krzywdy ci nie robi

i przez niego raczej problemu z ogrzewaniem nie masz

Opublikowano

ten proszek raczej krzywdy ci nie robi

i przez niego raczej problemu z ogrzewaniem nie masz

Nie???... jasne :shocked: Miałeś kiedyś styczność z takim preparatem??? Ja jiedyś rozginałem i przepychałem kanały chłodnicy w BMW po czymś takim. Kanałów w chłodnicy ze 25 a drożnych było 4 albo 5. Woda z octem+ pasek z blachy i przepychanie twardego mułu.

Tutaj może być zatkana nagrzewnica :gwizdanie: Zatyka tam gdzie są mniejsze przekroje kanałów. [br]Dopisany: 24 Luty 2011, 18:46_________________________________________________A płyn spuszcza się przez korek spustowy w chłodnicy albo przez wyjęcie czujnika na dole przy chłodnicy.

Opublikowano

Spec od chłodnic powinien Ci przepchać nagrzewnicę pod ciśnieniem.

Opublikowano
  • Autor

no zobaczymy jak bedzie narazie zalezy mi na spuszczeniu całego płynu i nie wiem gdzie znależć kanał spustowy by całośc ściekła

Opublikowano

Raczej rozepchać :decayed: Jeśli jest zapchana to tylko wymiana.

Opublikowano

Raczej rozepchać :decayed: Jeśli jest zapchana to tylko wymiana.

Miałem taki problem kiedyś i obeszło sie bez wymiany.

Opublikowano
  • Autor

no ale temperatura silnika cały czas jest dobra rośnie od 0 do 90 normalnie i trzyma temperature mam patent na czyszczenie nagrzewnicy tylko teraz zalezy mi na jak najlepszym spuszczeniu cieczy kturendy najlepiej by jak najwiecej spłynelo.[br]Dopisany: 24 Luty 2011, 19:00_________________________________________________jak sobie kolego z tym poradziłeś?

Opublikowano

Fachowiec od chłodnic wpiął się w przewody idące do nagrzewnicy i pod ciśnieniem przeczyścił.

Opublikowano

Fachowiec od chłodnic wpiął się w przewody idące do nagrzewnicy i pod ciśnieniem przeczyścił.

Mam nadzieje, że pomogło.

A płyn z całego układu spuszcza się odkręcając prawą dolną kratke w zderzaku (patrząc od przodu) i tam jest korek spustowy - a jak już chcesz spuścić z bloku silnika trzeba odkręcić korek przy pompie wodnej - tak na marginesie.

Opublikowano

Mam nadzieje, że pomogło.

A płyn z całego układu spuszcza się odkręcając prawą dolną kratke w zderzaku (patrząc od przodu) i tam jest korek spustowy - a jak już chcesz spuścić z bloku silnika trzeba odkręcić korek przy pompie wodnej - tak na marginesie.

Doskładnie tak sie spuszcza wodę i raczej dokładniej niestety sie nie da bo w bloku na 95% nie ma żadnego korka.

Fachwocem od nagrzewnicy kazdy moze być we własnym ogródku jak dysponuje weżem ogrodowym. Sprawdzone i skuteczne więc po co płaicc jak samemu mozna sobie poradzić. Satysfakcja z przeprowadzonej naprawy bezcenna.