Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] AFN z turbo AWX, pare pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że dopada mnie choroba zwiekszania mocy, myślę już o turbawce AWX.

1. Czy po montażu takowej do AFN w serii trzeba odrazu robić jakąś korekte/ wirusa ?

2. To ważniejsze, myslę o kupnie zregenerowanej turbosprężarce, i gdyby po założeniu okazało się że jest coś nie tak, to czy gwarancja zostałaby uznana jako że jest to silnik AFN a nie AWX?

Opublikowano

kolego nie ten dział. Bez zmiany w sofcie nie da Ci nic poza większym lagiem. A z gwarancją to nie wiem, proponuje szukać takiej co nikt w niej nic nie grzebał.

Opublikowano
  • Autor

O kurcę...zapedziłem się z tym działem :embarrassed:

zazwyczaj pisałem w tym i jakoś tak automatycznie tez wpisałem w silniki Diesla. Prosze moderatora o wyrozumiałość, sorki :embarrassed:

Opublikowano

ja zmieniałem bez softu i lepiej jechał możesz śmiało wymieniać i jeżdzić, a po wymianie wtrysków na 216 na hamowni na ori sofcie wyszło 135 kucy

Opublikowano

1. Czy po montażu takowej do AFN w serii trzeba odrazu robić jakąś korekte/ wirusa ?

2. To ważniejsze, myslę o kupnie zregenerowanej turbosprężarce, i gdyby po założeniu okazało się że jest coś nie tak, to czy gwarancja zostałaby uznana jako że jest to silnik AFN a nie AWX?

Na podstawie własnych doświadczeń:

- nie zmieniałeś nic w układzie paliwowym, możesz spokojnie jeździć z turbo AWX bez korekty

- zmieniłeś pompę np. na 11 lub (i) wtryski, rób korektę bo łopatki w turbinie prędzej czy później zaczadzieją :wink4:

Opublikowano
  • Autor

A coś na temat gwarancji?

Opublikowano

A coś na temat gwarancji?

gwarancja byla by uwzględniona :good:

Opublikowano

Z gwarancja róznie bywa :gwizdanie: jedni będa mieli jako pretekst że turbo nie siedziało w aucie którym powinno inni powiedzą że uszkodziłes ze swojej winy a jeszcze inni dadzą normalna gwarancje :gwizdanie:

Opublikowano

Wszystko jest kwestią dogadania :)

Opublikowano

nie trzeba, mozan jezdzic oczywsice jakas diagnoza bloku 011 powinna byc ...

Opublikowano
  • Autor

Wszystko jest kwestią dogadania :)

Tzn?

Mozna nie mówić że turbo siedzi w AFN-ie?

Opublikowano

dokładnie - mówisz ze chcesz kupic turbo do silnika AWX i tyle. oni nie robia ci zdjec do czego ty to zakladasz...mozesz to sobie nawet zalozyc do motorówki...

taka turbina może jeździec nie tylko w vw...

jej zadaniem jest dmuchanie i tyle... rozleci sie to im wysyłasz na gwarancje i czekasz 14dni na odp.

Opublikowano
  • Autor

Tyle że kupując zregenerowaną zazwyczaj chcą zwrot starej. Jak im oddam od AFn-a to bedzie cos nie tak, mogą sie sr**. Chyba ze dopłacić i nie oddawac

Opublikowano

dokładnie - mówisz ze chcesz kupic turbo do silnika AWX i tyle. oni nie robia ci zdjec do czego ty to zakladasz...mozesz to sobie nawet zalozyc do motorówki...

taka turbina może jeździec nie tylko w vw...

jej zadaniem jest dmuchanie i tyle... rozleci sie to im wysyłasz na gwarancje i czekasz 14dni na odp.

tak i odsyłaja ci pokwitowanie że gwarancja nie została uznana z przyczyn złego montazu(zimny start) albo jeszcze innej chorej teorii, był kiedyś wątek na racingforum jak to potraktowano klienta, najwazniejsze to załozyć turbine w zakładzie gdzie normalnie wystawią Ci fakture za robote i złożą stosowny podpis na karcie gwarancyjnej, bo bez tego to jestes z góry skreslony :wink4:

jesli masz mozłiwosć zamontuj u nich w zakładzie

Opublikowano

to jest standard ze zawalaja na zły mpontaz nawet w tak robią w konia warsztaty samochodowe. nie raz sie z czyms takim spotkałem.

piepszenie głupot - start turbo bez oleju...to sciema. układ smarowania to nie układ paliwa ze mała nieszczelnosc i paliwo sie cofa do zbiornika. jak odkrecisz zasilanie od turbo to olej sie nie cofnie do miski jest cały czas utrzymywany w ukladzie wysokiego cisnienia.osobiscie za kazdym razem po montazu turbo odpalam silnik i nigdy nie mialem problemów... cos musza ci sciemnic zeby byli do przodu...

Opublikowano
  • Autor

Turbo miałem w planie sam założyć, ale w takim przypadku założę w warsztacie, który wystawi na to papierek.

W razie gdyby nie działała poprawnie chyba nie będą pytać albo dociekać czy silnik to aby napewno AWX

Opublikowano

Zapytaj o montaż turbo, czy wymagany jest w zakładzie, pózniej przeczytaj jeszcze warunki gwarancji bo powiedza ze mozesz sam założyc a w gwarancji bedzie co innego :gwizdanie: a na piśmie to na piśmie :wink4:

Opublikowano
  • Autor

To teraz jeszcze znaleźć zakład w którym można kupić dobrze zrobioną turbinke, przypływ gotówki i bedzie można zacząć działać :naughty: