Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Ubywa olej w silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam Audi A4 1.9 TDI z 1996r. Zauważyłem, że na 10000km (od wymiany do wymiany) muszę dolać 1l oleju, bo ubywa z silnika. Jeżdżę na półsyntetyku.

Dlaczego ten olej ubywa? Czy to jest normalne? Czy to jest w normie czy nie?

Moje auto ma przejechane 215000 km (Nie wiem czy to jest oryginalny przebieg).

W zimę w mrozy 20-stopniowe silnik odpalał.

Tylko z rana gdy go odpalam to przez około 20 sekund kopci z rury, następnie dym znika.

Proszę o pomoc kolegów w wyjaśnieniu problemu.

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Na 10 kkm dolanie 1 litra oleju to jeszcze "przyzwoity wynik" :wink4: Jakbyś trzeba było dolewać 1 litr co kilka kkm to mógłbyś się zacząć przejmować

Opublikowano

a olej sprawdzasz na rozgrzanym silniku??

w tych silnikach jest motyw tego typu ze duzo ludzi sprawdza olej nas zimnym silniku uprzednio go uruchamiajac na chwile a potem wychodza herezje z poziomem. wiec albo na zimnym silniku odrazu albo po rozgrzaniu po małej chwili postoju aby olej spłynał do michy.

ale tak jak kolega napisał 1L oleju na 10kkm to nic wielkiego- tu jest tez pytanie jaki jest twój styl jazdy... emeryt do 1800rpm czy krecisz motor do 4000rpm - jesli opcja deptajaca to nic dziwnego ze olej jest pochłaniany...

Opublikowano

Zużywanie oleju przez silnik w czasie jego pracy jest zjawiskiem naturalnym i wynikającym z procesów zachodzących w silniku.

Instrukcje obsługi niektórych samochodów zawierają normatywne zużycie oleju dla danego silnika. Są to dla samochodów osobowych wielkości w dziesiętnych częściach litra na 1000 km.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jak zmieniłem olej z mineralnego na syntetyczny, to po jakim czasie ubytek oleju spadł z 1L na 1 tys km na 1L na 5000km.

Opublikowano

Jak zmieniłem olej z mineralnego na syntetyczny, to po jakim czasie ubytek oleju spadł z 1L na 1 tys km na 1L na 5000km.

I bardzo dobrze :good:

A tyle ludzi boi się takiej zmiany :gwizdanie:

Opublikowano

widzisz czyli jest lepiej zmiana wyszła na dobre :good:

Opublikowano

Taj jak koledzy pisali - 1L na 10kkm to nic. A to co opisujesz z dymieniem po rozruchu - pod warunkiem, ze dym jest niebieskawy to może być wina uszczelniaczy zaworów. Są one gumowe i jak po czasie twardnieją to puszczają odrobinę oleju. jest to tak mała ilość, ze widoczne jest to po długim postoju( np po nocy) kiedy oleju spłynie więcej i zanim się spali to przez chwile dymi. O ile ubytki są nieduże a dymienie szybko ustępuje to nie ma sensu ich wymieniać. nie jest to z drugiej strony bardzo skomplikowany zabieg, ale pokrywę zaworów trzeba zdjąć i odkręcić wałek rozrządu wiec zgodnie z zasada "lepsze jest wrogiem dobrego" wydaje mi się z twojego opisu, ze na razie nie ma co się przejmować