Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Rozmiar kół a wlepa na słupku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Mam zawieszenie 1BE felgi 16 opony 205/55/16 i o nic podwoziem nie haczę

Wiesz, nie tylko o haczenie chodzi, chciałbym, żeby opona była możliwie dość wysoka - komfort większy i mała ulga dla wahaczy. A masz może jakieś zdjęcie "z profilu" jak to wygląda?

Opublikowano

Ja u siebie mam zarzucone 205/60R16, co przy obniżonym o 30mm zawiasie było jedynym rozsądnym wyjściem.

Zaraz usłyszę jak to wygląda, tylko że dla mnie to nie ma wyglądać tylko jeździć :kox: i jeździ super.

P.S. Miło poczytać kogoś rozsądnego na forum, bo już myślałem że jestem skrzywiony z powodu swojego wieku :>

A tarcza Ci się obróciła bo nie masz zamontowanej śruby ustalającej (szósty otworek w tarczy i piaście), nie ma to żadnego znaczenia ze względu na poprawność działania zmontowanego zestawu felga-tarcza-piasta koła, ale przy wymianie koła po ciemku może być przyczyną rozstroju nerwowego :kox:

Opublikowano
  • Autor

Ja u siebie mam zarzucone 205/60R16, co przy obniżonym o 30mm zawiasie było jedynym rozsądnym wyjściem.

Zaraz usłyszę jak to wygląda, tylko że dla mnie to nie ma wyglądać tylko jeździć :kox: i jeździ super.

A nie obciera Ci czasem o nadkole? W porównaniu z 215/55/16 średnica koła z oponką 205/60 będzie o cały centymetr większa. Niby powinno się to mieścić w normie odchylenia - 1,5% (ponoć nie powinno być więcej niż 2%, ale nie wiem czy dobrze mówię).

Ogólnie podoba mi się ten rozmiar. Nie za szeroki na koleiny. Wysoka opona. No i ceny - dużo tańsze niż 215/55

Szkoda, że w Mszczonowie mieszkasz, bo byśmy jakąś podmiankę krótką zrobili i mały test drive.

P.S. Miło poczytać kogoś rozsądnego na forum, bo już myślałem że jestem skrzywiony z powodu swojego wieku :>

Hehe, zgadza się. Forum jest mocno nastawione na "glebę" i koła od 18" wzwyż. Kiedyś tam przy wątku o za niskim zawieszeniu dostałem poradę by nie marudzić, kupić sobie naklejkę "Low and slow" na auto i omijać dziury :kox: Ja to jednak odbieram na plus, bo żeby poruszać się na takim sportowym zestawie po Polsce trzeba pójść na ogromny kompromis, co z kolei świadczy o wielkiej pasji tych ludzi i ja to szanuję. Po części też rozumiem, bo jak miałem zawieszenie 1BV (teraz 1BE) i 19-to calowe felgi to odkryłem prędkość na nowo. Na równej nawierzchni auto było dosłownie przyklejone do drogi, ale takich dróg jest w PL za mało żeby się z takiego zestawu naprawdę nacieszyć. A dla samego wyglądu (który fakt faktem był obłędny), wg mnie, bez sensu mieć takie auto.

A tarcza Ci się obróciła bo nie masz zamontowanej śruby ustalającej (szósty otworek w tarczy i piaście), nie ma to żadnego znaczenia ze względu na poprawność działania zmontowanego zestawu felga-tarcza-piasta koła, ale przy wymianie koła po ciemku może być przyczyną rozstroju nerwowego :kox:

O patrz, nawet nie zwróciłem uwagi na ten otworek. Dobrze wiedzieć. Trzeba by się tym zainteresować. Ciekawe w ogóle dlaczego nie ma tam tej śruby.

Opublikowano

Nie wiem no ale ja zimą poruszam się na 16 i jest gitara. Co do lata to mam 18 i nie narzekam. Więc moim skromnym zdaniem 15 to będzie śmiech na sali. Widziałem B6 na 15 i pozostawię to bez komentarza.

Opublikowano

Jak nie chcesz 17" to załóż 16" z gumami 205/55 R16 ( to też "balon" ) i będzie gut :wink4: