Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6/B7] Montaż tylnej klapy elektrycznie otwieranej i zamykanej do avanta nowe info

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moze ktos jest w stanie pomoc ogarnac taki temacik.

Wkrotce bede modzil pamiec fotela kierowcy i zamawiajac boczek drzwi z panelem pamieci przypadkowo pofarcilo sie ze byl tez zamontowany panel przyciskow alarmowych wraz z przyciskiem otwierania klapy. Mam tez kompletna wiazke ORI do tej wersji.

Pomyslalem sobie ze montujac pamiec przy okazji wyjde z wiazkami spod tapicerki do otwierania klapy.

Mam tutaj pare pytan, za kazda fachowa podpowiedz z gory dziekuje :hi: .

Czy w A4 avant byla opcja tylko uchylenia czy tez pelnego otwierania/zamykania klapy ?

Dla porownania A6 C6 avant otwierana klapa byla elektrycznie podnoszona i zamykana.

Czy ktos z was ma ORI otwieranie klapy i ma chwilke czasu aby podrzucic fotki tylnych podnosnikow albo na priv podac nr VIN abym mogl skompletowac czesci niezbedne do ORI instalacji ?

Tutaj furak kolegi z forum ktory ma w A6 elektrycznie otwierana klape

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=165413.0;highlight=klapa+otwierana

Znalazlem fotke na necie jak wyglada i w ktorym miejscu znajduja sie elektryczne silowniki do klapy w A6 avant

1475903544_1.jpg

Jeszcze raz dzieki za podpowiedzi :hi:

Opublikowano

A zapodaj fotke jak to wyglada ten przełącznik w boczku..??

Opublikowano
  • Autor

Nom :tongue4: <---- kurde jest cos czego niemasz w swojej furmance :decayed:

Miales to w ori czy wstawiles?

Jak to u ciebie dziala, uchyla sie klapa czy otwiera do gory?

Opublikowano
  • Autor

aaaa :> - wlasnie ta fotka tak znajomo mi wygladala :P[br]Dopisany: 09 Marzec 2011, 20:17_________________________________________________Ja dalej draze temat, znalazlem cos takiego do B8 - koles pisze ze to jest komplet potrzebny do modzika otwierania klapy

http://allegro.pl/a4-s4-8k0-b8-8k-8k9-s-line-klapa-tyl-elektryczna-i1505064990.html

1505064990.jpg

Z tego co widac: 2 silowniki, zamek- chyba jakis z dokladka, silownik do zamka no i te dwa moduly snia mi sie po nocy :wallbash: .

Jeden z nich nazywaja potocznie modul drzwi - tutaj link przykladowy

http://allegro.pl/modul-drzwi-sterownik-audi-a6-c6-4f0-igla-i1476042308.html

1476042308.jpg

Z tego co rozpoznaje to sa te same kostki co w naszych podnosnikach szyby pod tapicerka drzwi kierowcy - tutaj uwazam ze juz rozkminiony temat a numery modulow w drzwi kierowcy w pelnej wersji to:

8E1 959 801 / 802

8E1 959 801E / 802E

8E1 959 801F / 802F

8E1 959 801G / 802G

zaczerpniete z warsztatu modzika pamieci zrobionego przez Bartka

Ten drugi modul na aukcjach z A6 nazywaja go modul swiatel, modul instalacji - tutaj link przykladowy

http://allegro.pl/sterownik-modul-swiatel-audi-a6-c6-4fo907289g-i1506706968.html

1506706968.jpg

Znalazlem modul do A4 B7 ktory ma prawie identyczne wtyczki jak ten z A6 wiec wiadomo czego szukamy - tutaj link przykladowy

http://allegro.pl/audi-a4-modul-sterownik-8e0907279-n-i1475202135.html

1475202135.jpg

1465320024.jpg

Tutaj tez juz raczej wiadomo co to jest za modul - tylko pytanie z jaka literka obsluzy opcje klapy :mysli:

Dobrze sie przygladajac mozna zauwazyc ze modul od A6 ma wszystkie piny w 2 czarnych kostkach a od A4 brakuje po 2,3 piny - moze wlasnie one odpowiadaja za klape - w sumie to moze podejdzie z A6 C6 modul ale tego niewiem :confused4:.

Przelecialem wszystkie litery alfabetu w roznych kombinacjach na alledrogo i nie znalazlem zadnego modulu od A4 ktory mialby komplet pinow w tych 2 czarnych kostkach :wallbash:

Sporo przypuszczen juz rowiklalem :naughty:

Idac dalej tym tropem trzeba byloby teraz ustalic na 100% jakie symbole modulow beda trybic z opcja tylnej klapy otwieranej.

Moze ktos podrzuci jakies schematy :cool1:

Niewiem jak wy ale ja tematu nie odpuszcze i jeszcze tej wiosny postaram sie wymodzic takie cus :naughty:

Opublikowano

Wspomaganie otwierania bagażnika fabrycznie było dostępne tylko dla sedana B7. W pozostałych przypadkach przełącznik otwiera klapę jedynie wstępnie. Na niektórych rynkach dostępny jest jeszcze wariant w którym przełącznik składa się z dwóch części (dodatkowy otwiera klapkę wlewu paliwa).

MCE, który omawiacie w ostatnim poście nie ma nic wspólnego z klapą (funkcje tego modułu wraz z rospiską pinów są podwieszone w tym dziale). Tym zajmuje się moduł komfortu. Dla przykładu: uruchomienie przełącznika klapy jest monitorowane przez sterownik w drzwiach kierowcy. Ten wysyła odpowiednią informację przez magistralę CAN do modułu komfortu. Ten z kolei daje impuls do zamka. I tutaj trzeba kombinować ;)

Modułu komfortu z B8 nie da się zaadoptować do B6/B7 (już prędzej przejdzie swap z B7 do B6 ale też nie bez problemów ze względu na centralny zamek).

Opublikowano
  • Autor

Many thx :hi:

Pozostajac na chwile przy niezbednych czesciach to wymiana - MCE - jest zbedna tym modzeniu - dobrze beda mniejsze koszta.

Jesli chodzi o sterownik drzwi to mam juz FULL wersje do pamieci wiec tez mega.

Zostaja silowniki i zamek wraz z odbijakiem do klapy.

Bart-S masz moze jakies pomysly jak wymodzic instalacje - zalozmy ze czesciowo drzwi mamy rozwiazane, bo ori wiazka pomiedzy przycisk-sterownik.

Ze sterownika ktore piny do slupka, i potem ktore do modulu komfortu no i do klapy jakie ida sygnaly z komfortu.

Jesli chodzi modul komfortu to w swoim nowym B7 mam ORI 4x szyby elektryczne, auto-alarm i podswietlenie - narazie brak dostepu do VAG niemoge sprawdzic symbolu.

Opublikowano
  • Autor

w sumie dobry pomysl, tyle ze tutaj jest sporo niewiadomych - kompatybilnosc itp, znalazlem tez cos takiego

http://allegro.pl/vw-touareg-7l6-silownik-hydrauliczny-klapy-i1472959967.html

W sumie to ja myslalem aby efekt koncowy byl taki ze z klucza otwierajac klape aby sama sie otworzyla do gory, a zamykala z przyciska w klapie - wiec zalezy mi na pelnej kompatybilnosci.

Z tourega to wrzucic same silowniki ale wtedy niemam fulla bo pewnie otwieranie z pilota by nie dzialalo no i pytanie czy woogole by odebralo prawidlowo sygnal wykonawczy z przycisku drzwi.

Pomysl :good: tyle ze za duzo pytan, wole zostac przy wersji A6 C6, podjade niedlugo ogladne na zywo te silowniki, jak podejda do naszych zawiasow i zmieszcza sie kolo klapy to dam znac.

Jesli nie to wtedy rzeczywiscie touareg bedzie kolejny do sprawdzenia.

Opublikowano

No właśnie duzo nie wiadomych bo nikt tego jeszcze nie robil w a4 :kwasny:

ty chcesz zeby naciskajac przycisk na pilocie i w drzwiach klapa sie otwierala a zamykała jak?? przyciskiem w klapie??

Opublikowano
  • Autor

Nom :naughty:

w ori w A6 C6 i A4 B8 jest przycisk w klapie,

prosze przycisk z B8

1505064990_1_1.jpg

Opublikowano

No tak to by byla profeska jak nic. :good: czekam na efekty :naughty:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Odświeże kotleta :tongue4:

Chyba będe musiał się poddać z tym modem, widać CCCO nie przewidziało elektrycznie domykanej tylnej klapy w B7 avant a systemy z innych modeli nie podejdą. Poniżej pare fotek w czym tkwi problem.

Wiec tak, może na początek uchwyt fota samych siłowników - strzałkami zaznaczyłem dwa miejsca które muszą być przymocowane do uchwytu

1602614656.jpg

Teraz siłowniki od Q5 wraz z uchwytem - niestety ale nie pasują, czy to kształtem czy też mocowaniem do karoserii - jedna śruba

1611398024.jpg

Teraz uchwyt od A6 C6 który co prawda ma miejsce na mocowanie siłownika i do karoserii przykręca się na 2 śrubki ale niestety część mocująca do klapy jest inna no i ma sporo dłuższy zasięg

1608550344.jpg

1572682123.jpg

Na sam koniec nasze uchwyty które myslałem że można byłoby wyrezać - jeden otwór bez problemu, jest miejsce-myśle sobie zej..... jednak z drugim qpa, brakuje 1cm blachy, w kółeczku zaznaczyłem gdzie brakuje :wallbash:

1588059850.jpg

Aha siłowniki z B8 zdyskwalifikowałem na samym początku bo te które są na ALLE to nierozumiem za grosz w jaki sposób miałyby obracać mechanizmem, czegoś w nich brakuje - może sa od sedana.

W sumie to niemam więcej pomysłu jak to wyrezać aby trybiło jak ORI w C6 :mysli:.

Znalazłem co prawda siłowniki od touarega ale narazie niemiałem siły sprawdzać czy to bedzie trybić z modułem MCE CCCO, ale wyglądają jakby podeszły tylko pytanie jaki zasięg maja te siłowniki, wkleje fote a co mi szkodzi :gwizdanie:

1587229575.jpg

[br]Dopisany: 16 Maj 2011, 05:46_________________________________________________Dzisiaj zamontowałem włącznik otwierania tylnej klapy wraz z ORI wiązka drzwi kierowcy.

Pomyślałem a przetestuje czy coś trybi - i ku mojemu zdziwieniu tylna klapa odskoczyła :tongue4: :tongue4: :tongue4::good: :good: :good:

Oczywiście nie unosi się do góry ale kto wie co wymyśle z czasem :naughty: :naughty: :naughty:

Opublikowano

a ja myślę że nie powinieneś przynajmniej na początku zaprzęgać sobie głowy instalacją elektryczną.

moim zdaniem najważniejsza jest tu sprawa poprawnego zamocowania samych siłowników. takiego żeby dały radę podnosić, jak i spokojnie zamknąć, z domknięciem a nie trzaskiem.

gdy to ogarniesz to podtrzymanie sygnału otwarcia klapy będzie najmniejszym problemem.

po wyzwoleniu zamka klapy, układem elektronicznym podtrzymasz napięcie na czas otwierania. przycisk zamykania w klapie jak również przycisk na pilocie można dostosować do zamykania... kolejny impuls i klapa się zamyka. nie trzeba nic przerabiać w wiązce... dobry elektronik powinien dać sobie radę

• 1 rok później...
Opublikowano

Teraz ja odświeżę kotleta. w szczególnosci pytanie skierowane do Bart-s

chodzi mi o przycisk w drzwiach kierowcy otwierajacy klape a raczej ja zwalniajacy bo reszte robia za nas zawiasy w klapie, chodzi mi oczywiscie o sedana.. chciałem taki przełącznik założyc do siebie bo zeby otworzyć klape musze wyciagnac kluczyk i przytrzymac w pilocie środkowy guzik..

czy przełącznik w drzwiach zwalnia klape gdy auto jest zapalone, ewentualnie gdy kluczyk jest w stacyjce?? Jak to podłączyc?? da sie w drzwiach czy trzeba do modułu komfortu ciagnac jakies kable??

Opublikowano

Przycisk w kieszeni drzwi kierowcy zwalnia blokadę zamka w każdej sytuacji (nieważne czy jest zapłon, czy włączony motor itd.). W Avancie, gdy blokada zamka zostaje zwolniona powoduje to jedynie minialne uniesienie się klapy - w sedanie jest to tak skonstruowane, że po zwolnieniu blokady klapa otworzy się całkowicie.

Montaż tego systemu wymaga jedynie dołożenia odpowiedniego przycisku w kieszeni drzwi kierowcy oraz poprowadzeniu brakujących kabelków do sterownika w drzwiach. Troszkę więcej grzebania będzie jeśli nie mamy fabrycznego alarmu (wtedy trzeba wycinać otwór w kieszeni i dołożyć oraz dokleić panel trzymający przycisk (opisałem to w warsztacie przy okazji dokładania pamięci lusterek i fotela kierowcy).

...jak będzie potrzeba przygotuję schemat.

Opublikowano

dzieki Bartku :hi:

jakbys mógł ten schemacik przygotowac to byłbym bardzo wdzieczny, posiadam alarm fabryczny wies sprawa powinna byc prosta..

Opublikowano

Skoro masz alarm to sterownik w drzwiach jest w wersji HIGH i będzie miał wymagany pin.

Schemat, numery oraz ceny potrzebnych części pojawią się jeszcze dziś w dziale warsztat.

Opublikowano

hmm tu jest maly problem bo wymienialem sterowniki w drzwiach jak zakladalem skladane lusterka i mam teraz sterownik jak dobrze pamietam bez literki na koncu..