Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AKN] Dziwne zachowanie czujnika oleju w trakcie jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Jak w temacie. Podczas jazdy zaswiecila mi sie kontrolka oleju na wyswietlaczu (1/2 FIS) oraz uslyszalem sygnal dzwiekowy (dwukrotne bip-niecie). Po chwili kontrolka zgasla. Po ujechaniu ok 500-1000 (m) sytuacja sie powtorzyla.

Zatrzymalem auto, wyszedlem sprawdzic poziom oleju w silniku. Okazalo sie ze jest prawidlowy stan oleju. Wsiadlem i pojechalem dalej.

Wedlug mnie dziwna sytuacja. Z tego co sie orientuje to niski poziom oleju zasygnalizowane jest kontolka oleju z dopiskiem MIN.

Spotkala kogos podobna sytuacja ? Moze ktos sie orientuje dlaczego ow kontrolka zaswiecila mi sie i co bylo tego przyczyna??

Pozdrawiam serdecznie.

Opublikowano

byc moze to pierwsze objawy awarii czujnika cisnienia oleju ew. problem styku kabelka, jakies zasniedzenie, wilgoc. kiedys mialem taki problem w dziadku audi 100 byly dwa czujniki cisnienia przy roznej predkosci predkosci obrotowej. jeden z nich sie zawieszal.

moze byc to rowniez objaw awarii ukladu smarowania i to mogloby byc grozne. sprawdzilbym szybko vag-iem ew. bledy.

Opublikowano
  • Autor

Dobry pomysl, jutro moze zdobede kabelek to sprawdze ewentualne bledy. Dzieki za podpowiedzi.

Jesli macie inne pomysly to nie obawiajcie sie proponowac ;)

[br]Dopisany: 10 Grudzień 2007, 23:33 _________________________________________________Sprawdzilem vag-iem. Jedyny blad jaki znalazlem w sekcji silnika dotyczyl wentylatora. Ponizej błąd:

01028 - Fan Relay (J323)

31-00 - Open or Short to Ground

po polskiemu:

1028 Przekaźnik dmuchawy - J323, Obwód wiatraka - J323

Gdzie znajde ten przekaznik ?? i o ktorym wiatraku mowa ?

Opublikowano

Zatrzymalem auto, wyszedlem sprawdzic poziom oleju w silniku. Okazalo sie ze jest prawidlowy stan oleju. Wsiadlem i pojechalem dalej.

Tuz po zatrzymaniu i (mam nadzieje) wylaczeniu silnika nie sprawdzisz prawidlowo stanu oleju. Trzeba odczekac 10-15 min i dopiero wtedy mozna lapac za bagnet... inaczej mija sie to z celem.

Opublikowano
  • Autor

Ale ja nie potrzebuje prawidlowo zmierzyc poziomu oleju. Skoro chwile po za trzymaniu olej jest i jeszcze caly nie splynal to chyba lepiej jezeli by go w ogole nie bylo. Olej jest na 100% i nie na tym bym sie skupial.

Opublikowano

No ale wypada sprawdzic ile tego oleju faktycznie jest, moze jest na granicy bezpiecznego poziomu i dlatego komputer Cie o tym informuje...

Opublikowano
  • Autor

SIlnik nie bierze w ogole oleju, tyle ile zostalo nalane podczzas wymiany - tyle jest !! To nie jest problem oleju.

Stawiam na czujnik cisnienia oleju lub przewody. Wiecie gdzie znajduje sie czujnik cisnienia oleju w 2,5 V6 TDi ??

• 5 lat później...
Opublikowano

Panowie mam ten sam problem w b7 zapala mi się kontrolka minimum oleju, chodzi jest tyle ile być powinno. Problem ten rozwiązuje wyciągnięcie bagnetu lub odkręcenie korka od wlewu oleju i kontrolka gaśnie do następnego razu :grin: jakby któryś z Panów miał propozycję rozwiązania problemu będę wdzięczny. Pozdrawiam

Opublikowano

to jest wina czujnika poziomu, skoro za[ala się min, jaklby było za słabe ciśnienie byłoby OIL na czerowno,.

u mnie problemem był raz castrol magnatec, a drugi raz stycznik maski, wystarczyło zatrzymac sie, otworzyc i zamknąć maskę i na kilkaset kilometrów spokój.

w Touranie brata był taki sam problem to wyłączyłem vagiem sprawdzanie poziomu przez czujnik w zegrach, tak samo w galaxy zrobiłem,.

w naszych nietstety trzeba wymieniać czujnik, ja swój wymieniłem dopiero jak pojawił sie komunikat oil sensor, i temperatura oleju świrowała,.

Opublikowano
Panowie mam ten sam problem w b7 zapala mi się kontrolka minimum oleju, chodzi jest tyle ile być powinno. Problem ten rozwiązuje wyciągnięcie bagnetu lub odkręcenie korka od wlewu oleju i kontrolka gaśnie do następnego razu :grin: jakby któryś z Panów miał propozycję rozwiązania problemu będę wdzięczny. Pozdrawiam

jestes pewny ze trzeba wyciagnac bagnet? moze wystarczy tylko otworzyc maske?

w passacie b5v6tdi mam tak, ze kontrolke poziomu olej (pomijam czy zapalona bo czujnik sie popsul czy bo oleju jest malo) "gasi" otworzenie maski - inaczj: auto "mysli" ze otworzyles maske by sprawdzic poziom i na jakis czas (100km?) kontrolka poziomu jest "wylaczona"

Pozdrawiam,

Przemek