Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Prośba o wytłumacznie syczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Posiadam silnik 1.9 tdi 131 km AVF

Od jakiegoś czasu przy przyspieszaniu wydobywa mi się dziwne syczenie spod turbo.... typu szzzzzzzzzzzzzzzzzz i strasznie dymi .... Możliwe że mam nieszczelny dolot i tu moja prośba. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć gdzie tego szukać?? muszę coś odkręcać?

p.s Czy jest ktoś z Krakowa okolice Kapelanki kto pomoże znaleźć problem??

Opublikowano

Kolego syczy z któregoś z węży ciśnieniowych pewnie z tego który wychodzi z turbiny taki S. Ale jego sprawdzić idzie tylko z podspodu trzeba kanał. Najlepiej wykręcić węże pokolei i sprawdzać czy nie zapocony nigdzie bo dziurka może być bardzo mała a przeważnie jest gdzieś na zagięciach i bez zdjęcia węży nie widać jej. To wiem z doświadczenia jak szukałem u siebie nieszczelności.

Opublikowano

Objawy rzeczywiscie nieszczelnosci w dolocie. Rura od turbo do intercoolera moze miec nieszczelnosc. Lub po prostu gdzies spadla obejma i sie rozszczelnilo. Wtedy trzeba tez poszukac przyczyny przeladowania. Masz VAG'a?

Opublikowano
  • Autor

a idzie to zrobić samemu czy trzeba jechać do mechanika?? nie nie mam Vaga:/

Opublikowano

a idzie to zrobić samemu czy trzeba jechać do mechanika?? nie nie mam Vaga:/

Mozna poszukac samemu. Glowa pod maske, a druga osoba niech masuje pedal gazu :hi:[br]Dopisany: 14 Marzec 2011, 12:54_________________________________________________

nie nie mam Vaga:/

Szkoda, bo z logów można by wywnioskować mniejwiecej gdzie ta nieszczelność się umiejscowiła.

Opublikowano
  • Autor

i tak właśnie byłem robić i przejrzałem wszystkie rury do których miałem dostęp i tylko koło zaworu egr jest troche oleju a tak to wszędzie sucho.....

może ktoś z krakowa kto ma Vag'a pomoże??

Opublikowano

Na postoju bez obciążenia jak mała dziura to może nie syczeć. Jakbyś nie doszedł w ten sopsób to jedynie wykręcać weze i sprawdzać pokolei. Nie trzeba być mechanikiem pare piwek kumpel i idzie zrobic :good:[br]Dopisany: 14 Marzec 2011, 12:59_________________________________________________Egr cieknie w tych silnikach to normalka.

Opublikowano
  • Autor

właśnie zauważyłem że na postoju nic nie szumi a tylko wyjadę na droge i juz szumi... a pod górkę jak ruszam to dymi jak jasny chu..... ale takim błękitnym dymem dawniej tak nie było ...

egr to wiem bo naczytałem sie o nim i dlatego go nie robie...

Opublikowano

Musisz obejrzeć dokładnie cały dolot powietrza od wyjścia z turbiny do kolektora. W miejscu nieszczelności może pojawić się trochę oleju (niewielka ilość oleju w dolocie to norma), sprawdź też wszystkie połączenia - opaski. Na biegu jałowym metoda "na ucho" może być mało skuteczna, więc poproś kogoś, żeby dodawał gazu. Na pewno będziesz musiał zdjąć obudowę plast. z góry silnika i niestety zapewne osłonę z dołu więc raczej bez kanału/podnośnika się nie obędzie. Najwygodniej i najpewniej sprawdzisz połączenia przewodu ciśnieniowego na wodę z mydłem lub jakimkolwiek płynem do mycia naczyń - grunt, żeby dobrze się pienił, bieżesz pędzelek i do dzieła :)

Jak strasznie dymi to nie jeździj nim bo zaraz będziesz turbinę musiał czyścić i zakleisz kata, o ile go masz :)

Powodzenia.

Opublikowano

Jakby była dziura w dolocie to by kopcił na czarno a nie na szaro. Wejdz na spoty krakowskie i zagadaj o diagnostyke vag napewno ktoś ma vaga jak podjedziesz an spota to ci furke zdiagnozują.

Opublikowano
  • Autor

jarbi o co chodzi z tym katem?

Opublikowano

Faktycznie - nie doprecyzowałeś, przy nieszczelności raczej nie byłby błękitny dymek - to raczej wskazuje na spalanie oleju silnikowego ale nie ma co gdybać, bez VAG'a się nie obędzie i tym bardziej sugeruję nie jeździj nim przynajmniej do czasu zdiagnozowania usterki !

O katalizatorze pisałem, bo myślałem, że wali na czarno i sadzami (tak się dzieje przy nieszczelności w dolocie) a wtedy nie zdąży się ten cały syf wypalić i zakituje kata na amen - ale ta uwaga już raczej nieaktualna

Opublikowano
  • Autor

aha ok chłopaki to teraz pytanie ktos z krakowa pomoże?

Opublikowano

Sprawdź kolego jeszcze czy nie ubywa ci oleju (nie był przelany ponad max?) jeżeli masz taką możliwość, to auto na kanał (nie wiem jak u Ciebie, w AFN przy niewielkiej gimnastyce da się to zrobić od góry) i zdejmij dolny wąż z intercoolera - jeżeli jest tam olej to niech zleci cały. Dodatkowo mógłbyś sprawdzić luzy na wirniku turbiny - zdejmujesz z turbinki wąż (ten który idzie na filtr powietrza) i spróbuj poruszać wałkiem wirnika przód - tył i góra - dół. Oczywiście wszystko to na wyłączonym silniku :) Daj znać jaki wynik.

Opublikowano
  • Autor

ok dzisiaj to zrobie ale dopiero ok godz 17:/

olej jest ok nie było ponad max i a nie ubywa jest tyle ile było..

Opublikowano

Ok.

Dobrze byłoby gdyby ktoś z Twojej okolicy, posiadający VAG'a zlogował to autko - w warsztatach z szyldem "diagnostyka" w wielu przypadkach ta "diagnostyka" polega na wykasowaniu błędów :) Tutaj bez logów to jak "szukanie igły w stogu siana" ale warto sprawdzić to o czym napisałem wyżej a szczelność dolotu swoją drogą też sprawdź dokładnie.

Opublikowano
  • Autor

chłopaki byłem, popatrzyłem i zlokalizowałem dziurkę albo raczej dziurę wielkości dwóch kciuków ..... dziura pomiędzy turbem a tym czymś co idzie do zderzaka nie wiem jak to sie nazywa:/ taki dość długi przewód. Załatałem ją - myśle że do czasu jak nie kupie nowej to wytrzyma:) szum znikł i nawet lepsze przyspieszenie ma tak mi się wydaje.

Mam natomiast inne pytanie pomiędzy turbem a katalizatorem zauważyłem świeży wyciek oleju na jakimś składaniu:/ co to może być?? czy to możliwe żeby przez tą dziurę co ją zatkałem wywalało olej(bo dziura była właśnie w tamtą stronę)

Zauważyłem również że przy 4 tysiącach zaczyna delikatnie pluć olejem,co może być przyczyną?

Opublikowano

Ta rura kosztuje 760zl :cool1: w aso na allegro brak ja poradziłem sobie w taki sposób ze kupiłem tak wygiętą rurę z 2 stron fi 50 i bezpośrednio na turbo założyłem a tam olej to normalka z odmy ten olej jak telepie silnikiem to się przedostaje a żeby to zmienić to trzeba całą pokrywę wymienić koszt samej pokrywy 550zł Aso :cool1:

Chyba ze się mylę

:kox::decayed:

Opublikowano
  • Autor

matko boska szkoda że nie od razu 1000zl chcą za nią :wallbash: ja nałożyłem tam gdzie była dziura kawałem innej gumy obkleiłem taśmą izolacyjną i na wszystko nałożyłem opaskę myślę że trochę powinno wytrzymać, a przez ten czas będę myślał nad innym pomysłem :)

to zostawie to tak jak jest:) kurcze martwi mnie tylko ten olej przy tych obrotach:/

Opublikowano

Skąd ci chlapie i kup sobie taka srebrna taśmę szeroka ona jest wzmacniana specjalnie

I jaki przebieg masz?? :cool1: