Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Quattro i problem z jedną oponą:(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

mam mały problem, otóż posiadam jeżdzone dwa sezony (kupiłem jako nówki) opony Dunlop sport max TT, niestety jedna z nich się uszkodziła (spotkanie z krawężnikiem) z racji napędu Q jestem w kropce. Opony przebieg jakieś 35k stan bieżnika jeszcze nie mierzyłem ale ze dwa sezony by jeszcze przelatły, tylko jak dokupię jedną nową bo o trafieniu takiej używki to raczej mogę pomarzyć to co takim wypadku z Q?

Co sądzicie o dokupieniu tej jednej nowej?

Z góry dzięki

Opublikowano

Nie wiem dokładnie jak to jest ale te powiedzmy 2mm różnicy bieżnika nic nie robi. Napęd quattro ma jakiś procent różnicy prędkości kół bodajże do 7km/h czy jakoś tak więc różnica 2mm bieżnika nie będzie miała znaczenia. Za chwile padną opinie że zdecydowanie trzeba wymienić wszystkie opony na nowe a ty zrobisz jak uważasz. Ps: podjedź do jakiegoś wulkanizatora tam maja też używane opony a nóż będzi miał taką jak potrzebujesz :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Opony u wulkanizatorów i na allegro szukam całą zimę :( - bezskutecznie, myślę tak - auto już nie pierwszej młodości napęd pewnie też swoje jakieś luzy ma, więc pewnie dokupię tą jedną nową i założę tylko nie wiem, na które miejsce jeżeli ma to jakieś znaczenie :). Jak ma ktoś coś jeszcze do dodania to b. proszę.

Opublikowano

w auto świat pisało coś takiego:

UWAGA: samochody z napędem 4x4 nie powinny poruszać się na oponach których średnica bieżnika na osiach różni się diametralnie (w domyśle przód zużyty - tył w miarę nowy). Nawet niewielka różnica w wysokości bieżnika może powodować zniszczenie mechanizmów 4x4 (zapewne chodzi tu o długotrwałą jazdę). Sprawa dotyczy także montowania na przedniej i tylnej osi opon o różnych typach i rzeźbie bieżnika nawet jeśli mają te same wymiary

dodam tylko że mój szwagier kilka lat temu wymienił tak w golfie VR6 tyle że obie na przód ale inne niz te na tyle i 3 tys na nowy dyfer trzeba było wydać

Opublikowano

Mechanizmy roznicowe zniweluja roznice. :hi:

Opublikowano

Ja mam na 2 osiach inne opony lecz te same parametry, bieznik sie rózni i wszystko jest OK :gwizdanie: jednej opony w uzywce nie bedą chcieli Ci sprzedać, jak juz to komplet na oś :gwizdanie:

W starych 15kach miałem róznice 2-3mm w zuzyciu pomiedzy osiami po jakims czasiea kupowałem je jako używki w takim samym stanie zużycia :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Panowie, kupuję jedną zakładam na przód i heja :przebiegly: