Groobas1986 Opublikowano 18 Marca 2011 Opublikowano 18 Marca 2011 Witajcie. Mam problem z centralnym zamkiem. Central jest sterowany kluczykiem. Gdy chce otworzyć auto to otwierają się tylko drzwi kierowcy i jestem zmuszony otwierać resztę drzwi ręcznie. Natomiast gdy zamykam to zamykam wszystkie. Mam kłopot bo nie mogę dostać się do bagażnika, który jest zamknięty. Jakie są opcje naprawy tego dość uporczywego problemu? Jeżeli ktoś wie co i jak w tym temacie to proszę o pomoc.
mily Opublikowano 18 Marca 2011 Opublikowano 18 Marca 2011 Jak zamykasz autko?? Masz dokładany pilot czy ori??[br]Dopisany: 18 Marzec 2011, 10:01_________________________________________________Wygląda na problem z modułem komfortu/centralny zamek. Najpierw podłącz Vag-a powinno coś wyrzucić a jak nie to trzeba by było wykonać diagnostykę VAG-iem i zobaczyć czy działa poprawnie. Jak będzie ok, to problem tkwi w dołożonej centralce (gdzieś jest przerwa między alarmem nie ori a modułem komfortu/centralny zamek) Piszę moduł komfortu/centralny zamek bo różnie było w tych modelach.[br]Dopisany: 18 Marzec 2011, 10:05_________________________________________________Ale sądząc że kluczykiem otwierają się tylko drzwi stawiałbym na moduł komfortu/centralny zamek (albo gdzieś się przewód ukruszył albo moduł do wymiany/naprawy)
Groobas1986 Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Opublikowano 18 Marca 2011 Nie mam pilota. Centrala jest sterowana z zamka w drzwiach kierowcy. Autko zamyka się normalnie, tylko nie chce się otworzyć, a bagażnik nie reaguje w ogóle. No i jeszcze ten przeklęty wlew paliwa. Bolec blokujący pokrywkę wyszedł i nie chce się ukryć.
mily Opublikowano 18 Marca 2011 Opublikowano 18 Marca 2011 Bagażnik możesz otworzyć "ręcznie" powinien zadziałać centralny podobnie z drzwi pasażera jeżeli nie zadziała to znaczy że moduł komfortu jest uszkodzony (lub przewód odpowiadający za otwieranie), trzeba mierniczkiem sprawdzić ciągłość obwodów i jeżeli jest ok to moduł do naprawy lub wymiany. Moduł odpowiedzialny jest umieszczony w bagażniku po prawej stronie w nadkolu.[br]Dopisany: 18 Marzec 2011, 10:41_________________________________________________Aha żebyb otworzyć bagażnik ręcznie to wkładasz kluczyk i przekręcasz na full w prawo (chyba, bym musiał sprawdzić) kluczyk powinien się obrócić więcej jak 90 stopni i nie wyjmując kluczyka wciskasz przycisk.
Groobas1986 Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Opublikowano 18 Marca 2011 Właśnie spróbowałem. Zamek w drzwiach pasażera też nie działa a zamek pokrywy bagażnika w ogóle nie chce się przekręcić. Jakby był zaspawany... Boję się, że ułamię kluczyk.
mily Opublikowano 18 Marca 2011 Opublikowano 18 Marca 2011 To w takim przypadku może być problem przez forum raczej nikt nie pomoże. Nie obejdzie się bez wizyty w warsztacie. Ale niech wypowiedzą się inni może ktoś wpadnie na jakiś pomysł
Groobas1986 Opublikowano 18 Marca 2011 Autor Opublikowano 18 Marca 2011 Dziękuję serdecznie za pomoc. Mam nadzieję, że nie sprawiłem wiele kłopotu. Ufam, że będę mógł się odwdzięczyć. A co do wizyty u mechanika, to właśnie tego się obawiam.... Ale cóż... Złe dobrego początki. Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI.
mily Opublikowano 18 Marca 2011 Opublikowano 18 Marca 2011 Tak na marginesie częstą przyczyną "wariujących" zamków jest zalanie modułu komfortu. Czy nie skrapla Ci się woda w bagażniku?? Tam często pojawia się woda w tym nadkolu i moduł pływa. Były takie przypadki i nie są one sporadyczne.
stomi Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 Kolego a jak pociągniesz za klamke drzwi pasażera od środka to powinno się wtedy wszystko odryglować. Też u mnie czasami szwankuje zamek.
mily Opublikowano 22 Marca 2011 Opublikowano 22 Marca 2011 Kolego a jak pociągniesz za klamke drzwi pasażera od środka to powinno się wtedy wszystko odryglować. Też u mnie czasami szwankuje zamek. No nie byłbym taki pewien w A6 jest ryglowanie zamykając z pilota nie da się otworzyć auta od wewnątrz. W A4 muszę zobaczyć czy jest ryglowanie, ale jak jest to centralny nie powinien zareagować na pociągnięcie klamki.[br]Dopisany: 23 Marzec 2011, 00:08_________________________________________________Aha, bo zapomniałem dodać że w A4 jest pneumatyczny a w A6 elektryczny centralny zamek, dlatego nie mam pewności czy w A4 się rygluje.
Rekomendowane odpowiedzi