kalik Opublikowano 25 Marca 2011 Opublikowano 25 Marca 2011 Zamki w klapach B5 mają tendencję do zamarzania zimą i do zacinania się latem. Przez cały okres użytkowania dostaje się tam woda, kurz i inne zanieczyszczenia, co powoduje z czasem wyżej wymienione problemy. Do całej operacji potrzebne będą: - klucz w rozmiarze "10"; - śrubokręt krzyżakowy; - śrubokręt płaski; - oliwa maszynowa lub jakiś inny smar; - benzyna ekstrakcyjna, - godzinka wolnego czasu. 1. Odkręcamy tapicerkę tylnej klapy. Uploaded with ImageShack.us Na górze są zamaskowane filcem 4 wkręty, na dole jest ich 5. Dwa kolejne znajdują się w plastikowym uchwycie do zamykania klapy i 2 następne śrubki pod mocowaniem trójkąta. Uploaded with ImageShack.us 2. Demontujemy zamek od klapy.. Uploaded with ImageShack.us Odkręcamy dwie śrubki i zdejmujemy cięgło. Uploaded with ImageShack.us Cienkim śrubokrętem delikatnie podważamy skrzydełka od zatrzasku wężyka połączonego z siłownikiem powietrznym. Z drugiej strony odpinamy kostkę elektryczną z kablami. Uploaded with ImageShack.us 3. Rozbieramy zamek na części. Uploaded with ImageShack.us Wyciągamy zawleczkę i możemy wyjąć to plastikowe koło z ząbkami. Uploaded with ImageShack.us Demontujemy siłownik, który zamocowany jest na 3 zatrzaskach. Następnie zdejmujemy mikrostycznik (czarna obudowa). Po zdjęciu plastikowego trybu na ośce pod nim jest metalowa zapinka, która trzyma sprężynę. Płaskim śrubokrętem wypychamy te metalowe zabezpieczenie z ośki, zdejmujemy podkładkę i sprężynę. Uploaded with ImageShack.us Wyciągamy metalowy wkład. Uploaded with ImageShack.us Niestety dalej nie udało mi się rozebrać i wyciągnąć bębenka z zapadkami, z tego co wypatrzyłem trzeba włożyć kluczyk do zamka żeby zapadki ustawiły się w odpowiedniej pozycji. Kluczyka nie dało się włożyć do zamka, wchodzi tylko do połowy. Może gdybym pomoczył go z noc w benzynie to udałoby się tego dokonać. 4. Wymywamy całość w benzynie ekstrakcyjnie. Uploaded with ImageShack.us Po kilku płukankach widać było jak brudna zrobiła się benzyna. Stary zaschnięty smar (wazelina techniczna) i inne zanieczyszczenia zostały wymyte. 5. Smarujemy zamek, ja do tego celu użyłem oliwy do maszyn. Uploaded with ImageShack.us 6. Składamy całość w odwrotnej kolejności i cieszymy się nie zacinającym się zamkiem. Zdjęcie poniżej to dowód na to, że da się to złożyć, choć spore problemy stawia założenie sprężyny i zapięcie jej metalową zawleczką. Uploaded with ImageShack.us
Goofer Opublikowano 25 Marca 2011 Opublikowano 25 Marca 2011 Dobry opisik, sam to przerabiałem u siebie, na szczęście przed zimą zabrałem się do tego o czym piszesz i problem miałem z głowy; najciekawiej to było jak raz otworzyłem i nie mogłem zamknąć
Hosemeister Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Witam wszystkich, wczoraj też rozebrałem zameczek, poniżej kilka fotek ode mnie : U mnie problem polegał na tym ze starły się te 2 bolce wskazane na zdjęciu poniżej : Czy można wymienić tą część czy trzeba wymienić całą wkładkę? Dodam, że nie udało mi się już bardziej rozebrać zamka do zapadek. Czy jest to możliwe? Jeśli tak to proszę o informację jak
Szymoonk Opublikowano 13 Kwietnia 2012 Opublikowano 13 Kwietnia 2012 jest to możliwe wystarczy zdjąć ten, chromowany dekiel i wsadzić klucz do zamka i cały bębenek wychodzi z zapadkami. Przechodziłem to bo mój zamek padł kupiłem inny i wsadziłem swój bębenek. Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
Undisclosed Opublikowano 20 Października 2016 Opublikowano 20 Października 2016 Z racji, że jest to istotny problem we wszystkich B5, czy byłaby możliwość reuploadowania zdjęć? Tak wiem, że odkopuję bardzo stary wątek, ale to ważne aby tutoriale były sprawne
Yokerman7 Opublikowano 30 Października 2016 Opublikowano 30 Października 2016 witam u mnie również pewnego razu zaciął się zamek w klapie, przycisk tak jakby wciskał się do połowy i przeważnie nie mogłem go otworzyć, zrobiłem więc tak jak autor tematu dobrałem sie myśląc że to pewnie zamek już zamek kończy swój żywot... jednak po ocenie ze zamek jest ok. zacząłem walić WD-ka i zamek ruszył wywalając niesłychane ilość brudu Kurcze, żałuje że nie robiłem zdjęć to bym podesłał :/ ale mogę powiedzieć ze jak przycisk sie odrobinę rusza, to walić smarem w spayu, i to bez demontowania tapicerki i samego zamka... musi kiedyś odpuścić
hej Opublikowano 12 Grudnia 2016 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Może ktoś odświeżyć zdjęcia ? nie wiem jak założyć sprężyne ???
Gość Opublikowano 31 Grudnia 2016 Opublikowano 31 Grudnia 2016 Proszę o dodanie nowych zdjęć, chciałbym sobie zamek naprawić ale zdjęcia są tu bardzo potrzebne do tego .
Rekomendowane odpowiedzi