Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wspoma wyje/szumi FILM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi:

Krótko i na temat. Od paru dni wspomaganie wyraźnie wyje i "szumi" podczas kręcenia kółkiem. Kiedyś koło grudnia strasznie hałasował i już myślałem, że sprzęgiełko alternatora poszło się walić ale okazało się, że brakuje ciut płynu wspomy (jakieś 5 mm poniżej minimum) dolane i ok. Dziś 4 miesiące od poprzedniej akcji płynu jakieś 3-4 mm powyżej minimum a wspoma szumi. Nie wiem czy ma to coś wspólnego z tym ale ostatnio zaliczyłem lewym kołem straszą dziurę i poczułem, że cały zawias zamknął się tam na zero ;( od tego czasu coś piszczy i kiera czasem odbija na raty - widać na filmiku, że jak cofam kierownice w lewo jest takie CYK. Wspoma zaczęła szumieć parę dni po tym incydencie więc nie wiem czy można to łączyć.

Proszę zrobić głośno dźwięk i w miarę słychać. Co do realiów dźwięk ledwo przebija się przez dźwięk silnika, dopiero jak się podejdzie do grill lub jeździ po podziemny garażu to w środku auta słychać...

Any ideas? Może na początek ściągnąć płyn i zalać jakiś G2000?

Wyraźnie słychać od 14 sekundy hałas przy kręceniu kierownicą

[br]Dopisany: 27 Marzec 2011, 22:30_________________________________________________

Samochód na na blacie ponad 290 tysięcy. Płyn nie wiem czy był kiedykolwiek wymieniany. Jest czarny i dość rzadki - taki jak olej półsyntetyczny. Po dłuższej jeździ jak się nagrzeje to widać, że jest z centymetr piany w zbiorniku.

Opublikowano

Podłączam się do tematu, bo mam bardzo podobne objawy. Na zimnym silniku jest ok, cisza spokój. Gdy sie nagrzeje (>70 stopni) to już wyraźnie słychać i czuć wibracje na kierownicy. O ile czuć i słychać, o tyle wspomaganie działa równo w pełnym zakresie obrotów kierownicy, niezależnie od obrotów silnika.

Również będe wdzięczny za pomoc i podpowiedzi.

Swoją droga to chyba sezonowa przypadłość ;)[br]Dopisany: 28 Marzec 2011, 11:05_________________________________________________No i po sprawie. Miałem mało płynu i tak się to objawiało. Po dolewce zacząłem słyszeć coś w wydechu, w okolicach tłumików, ale to inny temat i dział...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam podobne objawy, jakim płynem najlepiej zalac cały układ wspomagania? Czy można dolewać od tak poprostu płyn, czy tylko całkowita wymiana wchodzi w gre?

Opublikowano

witajcie,wspomaganie zalewamy olejem a nie plynem,spusc olej do zera i zalej nowym dobrym olejem do wspomagania i powinno byc git,chyba ze pompa juz jest zmeczona zyciem,to inna sprawa.zdrowia

Opublikowano

U mnie była dolewka - ten sam mechanik, ten sam olej, przy tym brak wycieków. Przy tym zaznaczenie, że była to pierwsza diagnoza i rozwiązanie zarazem.

Jednak gdybym miał robić sam/w innym warsztacie, to na 100% płukanko i zalanie od zera.

Opublikowano

Jeszcze mam takie pytanko, na zbiorniczku jest napisane ze lac tylko mineralny olej, wg zalecen FEBI 06161/S6161 będzie sprawdzał się dobrze w audi, a jest to olej syntetyzny. Więc jak to wyjaśnic? Wypłukac cały olej i zalac nowym FEBI, ile tam go powinno wejsc?

Opublikowano

Jeszcze mam takie pytanko, na zbiorniczku jest napisane ze lac tylko mineralny olej, wg zalecen FEBI 06161/S6161 będzie sprawdzał się dobrze w audi, a jest to olej syntetyzny. Więc jak to wyjaśnic? Wypłukac cały olej i zalac nowym FEBI, ile tam go powinno wejsc?

Febi to zamiennik kup oryginalny olej do wspomagania. Różnica w cenie nie wielka a jakość zdecydowanie lepsza.

Opublikowano

dzięki bardzo, problem rozwiązany :)