Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Termostat czy czujnik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, na wstepie chce zaznaczyc, ze przeszukalem forum i nie znalazlem identycznego przypadku jak u mnie. Tak jak w temacie, chcialem sie doradzic, czy pada mi termostat, czy raczej czujnik ? A objawy sa nastepujace:

Przez cala zime oraz nawet teraz, gdy na dworze jest ok 10-15 stopni na plusie silnik nie lapie 90 stopni. 75-80 w miescie to jest max, na trasie podczas szybkiej jazdy spada prawie do 65, lecz zauwazylem cos dziwnego. Po przejechaniu kilku km, na blacie jest np tylko 70 stopni <podczas gdy spokojnie powinno byc juz 90> zgaszam silnik. Wlaczam zaplon i wskazowka temperatury wedruje prawie na 90, natomiast gdy tylko odpale, temperatura spowrotem spada do 70 stopni. Co o tym myslicie ? Termostat, czy czujnik ? Niestety nie mam dostepu do VAGa. Z gory dziekuje bardzo wszystkim za odpowiedzi :) pozdrawiam

Opublikowano

może być czujnik

Opublikowano

Termostat do wymiany miałem podobnie jak Ty po zgaszeniu i odpaleniu po kilku minutach temp była znacznie wyższa. Jezeli chcesz byc pewnym sprawdz w klimatroniku ( jezeli masz) temp cieczy chłodzacej. Po wymianie termostatu problem zniknął.

Opublikowano
  • Autor

temperatura po zgaszeniu silnika i wlaczeniu zaplonu jest wyzsza o ok 15 stopni, niz podczas jazdy, lecz nigdy nie udalo mi sie osiagnac 90, natomiast po odpaleniu od razu spada na 65-70. Tez mi sie wydaje, ze to termostat, zaryzykuje :) a teraz normalnie caly czas Ci trzyma 90 stopni po wymianie termostatu ?

Opublikowano

hmm pewnie termo. Ale dla pewności rozgrzej do 70*C i złap za dolny wąż od chłodnicy, jak będzie ciepły to termostat do wymiany.

Opublikowano

Teraz lato czy zimo cały czas 88-90 stopni

Opublikowano
  • Autor

A wiec podaje wyniki dzisiejszej obserwacji :)

Po rozgrzaniu silnika do temp 70* zrobilem, tak jak WinterOOOO mi poradzil. Dolny waz od chlodnicy byl bardzo cieply, a gorny goracy. Sprawdzilem na climatroniku temp cieczy chlodzacej i pokrywala sie mniej wiecej z ta na blacie. Czyli termostat do wymiany, tak ?

Opublikowano

Tak

Opublikowano

Miałem dokładnie to samo wymieniłem termostat i gra gitara :good:

Opublikowano
  • Autor

dziekuje wszystkim za odpowiedzi :)

Opublikowano

Mam to samo, co najlepsze, termostat i czujnik temperatury wymieniłem 3 tygodniu temu, dlatego tez zgłupiałem :wallbash:

Jadę jutro do ASO, a co mi tam, kupię nowy

Opublikowano

Mam to samo, co najlepsze, termostat i czujnik temperatury wymieniłem 3 tygodniu temu, dlatego tez zgłupiałem :wallbash:

Jadę jutro do ASO, a co mi tam, kupię nowy

...to ,że kupiłeś nowy nie znaczy, że jest dobry... kolega do golfa III za trzecim czy czwartym razem dopiero trafił, fakt faktem kupował te najtańsze. Sam 3 miechy temu u siebie termo zmieniałem i też kupiłem w ASO. Parę postów wyżej napisałem jak prosto sprawdzić termostat :wink4: