Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Hałas z otworu nawiewu pod szyba przednia...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc,

Mam problem z moja audi. Jak pojezdze po dziurach zaczyna mi sie odzywac taki hałas(terkotanie) dochodzacy z otworu nawiewu powietrza pod przednia szyba. Nie jest to wantylator bo ten chodzi cichutko.

Czy ktos zwas mial taki przypadek?

Jak to zniwelowac?

Sokram

Opublikowano

a miałeś wymienianą szybę ? :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Tak mialem wymieniana szybe ale rok temu. Objawy zauwazylem 3 miesiace temu jak pojezdze tak po bruku to jakis element w tym miejscu dostaje rezonansu i buczy.

Sokram

Opublikowano

to masz to samo co u mnie szyba źle wklejona i deska bije o nią, włożyłem tam taki gruby kawałek gumy, taki długi pasek, między szybę, a deskę, nawet tego nie widać i spokój :good:

Opublikowano
  • Autor

Witam,

Hałas wg mnie dochodzi z wnetrza tej kratki a nie z powierzchni styku szyba i deska rozdzielcza.

Sokram

Opublikowano

Jak dla mnie to jakiś zatrzask poleciał.nic tylko rozebrać.

Popukaj ręką wzdłuż szyby i sprawdź czy w okolicy kratek dźwięk jest inny :wink4:

Opublikowano

ja mam cos podobnego i juz ponad rok nie moge dojśc z tym do ładu:)najlepiej to bym wywalił kokpit:/ ale... nie chce mnie sie:)haha :polew:

Opublikowano

a włóż klinek między szybę a dechę i się przejedź :cool1:

Opublikowano

spróbuje zrobic jak Andrzej pisze:)Ale jak nie przestanie to juz nie bede wiedział co:) przy silniku wszystko spiete na maksa zawiecha ani drgnie.W srodku schowek wyjmowałem i macałem wszytko nie ma nic luźnego:)A jak prawa strona na drobnych diurach jade i bruku to słychac spod kratki na podszybiu albo bardziej tez na pawa strone.:)Maksymalnie wkur... zajacy odgłos:)

Opublikowano

też się naszukałem i znalazłem świerszcza, na początku kombinowałem jak Ty że to ta kratka :wink4:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

klin i guma wsadzona terkotanie i stukanie spod dechy dalej:/ no nerwicy dostane z tym.Zawiecha miód ale ta decha mnie jeszcze wkurza:/A słuchajcie czy spotkaliscie sie ze stukaniem gdzies z okolic wycieraczek prezedniej szyby jest cos tam co mogłoby sie oberwac poluzowac odkrecic?pytam bo nie rozbierałem jeszcze tam nic a moze to be3dzie to z tamtych okolic pukac cos bo to dziwnie słychac jakby w srodku ale moze tez byc nazewnatrz.Jak jade prawa strona po dziurach to stuka a lewa strona jak wjade w dziury czy bruk to nie.Terkotanie i pukniecia.A w całej obudowie nagrzewnic i nawiewów jest moce cos takiego co by mogło latac?chyba nie prócz klap.Chyba bedzie mie czekała demontera dechy w lato bo nie bedzie mi nic terkotac w srodku musi byc cisza:)

Opublikowano

to jedz tam gdzie Ci szybe wymieniali i powiedz ze cos nie tak moze sprawdza // zrobia ;DD

Opublikowano

heh:)tyle ze ja juz auto kupiłem juz z nowa szyba:) nie wydaje mi sie aby to była szyba bo ten dźwiek jest taki bardziej jakby plastiku i blaszki który sie albo urwał albo poluzował jak wjade na bruk to jest terkotanie.Wiadomo ze przez posta tego nie opisze:)Ale to takie dzwik delikatnie metaliczny.wycieraczki wczoraj obadałem bo juz mnie tak wczoraj wkurzył ze szału dostałem tyle aut sie robi a ze swoim terkotaniem nie moge sobie poradzic:)na podszybiu wszystko sztywne.Nie ma bata ze w srodku w całej obudowie nagrzewnicy cos nawala no bo co innego.Kiedys schowek zwalałem i sprawdzałem wszystko łąpa i po drugiej stronie pod nogami kirowcy tez i tez sztywno.A to takie terkotanie z puknieciami jest gdzies w okolicach srodkowej kratki nawiewu na przed. szybei rozchodzi sie jakby w prawo.A moze ktos jest blisko mojej okolicy.A samemu jezdze to nie dosłysze dokładnie a nie mam zabardzo z kim przejechac sie:)Ktoś jest chętny?:)walcie jakie macie jeszcze pomysły bo jak sie wkurze jeszcze bardzoej to wypierdziele ten kokpit bo juz wyjscia nie bede miał;)

Opublikowano

Czesc,

Mam problem z moja audi. Jak pojezdze po dziurach zaczyna mi sie odzywac taki hałas(terkotanie) dochodzacy z otworu nawiewu powietrza pod przednia szyba. Nie jest to wantylator bo ten chodzi cichutko.

Czy ktos zwas mial taki przypadek?

Jak to zniwelowac?

Sokram

a nie wpadlo ci tam cos przypadkiem? nie zdejmowales kratek tych przednich? mogl sie ulamac kawalek plastiku i stuka na nierownosciach.

najprostszym sposobem bedzie rozebrac i sprawdzic. pusc najmocniejszy nawiew na szybe i wsluchaj sie czy terkocze. pozdrawiam

Opublikowano

ja tez to przerabiałem napazałem w deche łapa wsadzałem paluchy pod szybe i tez nic nawalałem w obudowe on nawiewu jak był schowek zdjety i tez nic.Tylko podczas jazdy na bruku i dziurawej połatane drodze.:) kur...y dostane jak tego nie zrobie

[br]Dopisany: 25 Kwiecień 2011, 20:36_________________________________________________i weź tu jedź z laska zapitala jak cholera a w srodku cos terkocze siara na maksa nie moze tak byc:/

Opublikowano

ja tez to przerabiałem napazałem w deche łapa wsadzałem paluchy pod szybe i tez nic nawalałem w obudowe on nawiewu jak był schowek zdjety i tez nic.Tylko podczas jazdy na bruku i dziurawej połatane drodze.:) kur...y dostane jak tego nie zrobie

[br]Dopisany: 25 Kwiecień 2011, 20:36_________________________________________________i weź tu jedź z laska zapitala jak cholera a w srodku cos terkocze siara na maksa nie moze tak byc:/

można głośniej muzykę puścić :polew: a tak na poważnie to coś Ci wpadło obawiam się że bez demontażu się nie obejdzie :wink4:
Opublikowano

i tez sie własnie obawiam tego:)[br]Dopisany: 25 Kwiecień 2011, 21:53_________________________________________________ja po tylu cholernych godzinach poszukiwania i całym roku wczoraj przypadkowo znalazłem usterke która mnie tak meczyła i dokuczała:)dawałem sobie reke obciac ze hałas jest w srdoku pod decha ale tak naprawde to była wina niedocisnietego zacisku i klocka których przyczyna była sprezyna która została odkrztałcona podczas demontazu kiedys tam i niedogała dobrze i nie naciagała zacisku wiec wszystko drzało przez ta głupia sprezyne(drut zabezpieczajacy):)Tak mnie auto w hu....a zrobiło:) :polew: :polew: :polew: :polew: teraz cisza:) moge zajac sie nastapnymi sprawami:) heh pozdrawiam nie dajcie sie oszukac swoim maszynom tak jak moja mnie :)haha a juz miałem deche w majówke rozwalac:)pozdrawiam

Opublikowano

no to ładnie się oszukałeś szukając w wnętrzu bryki dobrze że tej dechy nie rozkręciłeś

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
A słuchajcie czy spotkaliscie sie ze stukaniem gdzies z okolic wycieraczek prezedniej szyby jest cos tam co mogłoby sie oberwac poluzowac odkrecic?

Kolego - tak spotkałem się. Sprawa była w tym przypadku prosta i polecam sprawdzić - zdejmij ten plastik z podszybia, pod którym jest akumulator (uszczelka klapy+plastik) a następnie zajrzyj czy mechanizm wycieraczek siedzi w gumowych mocowaniach - u mnie mocowanie przesunęło się i stukało o metalową krawędź nadwozia auta. Zsunęło się bo źle go wcześniej założyłem (moja wina) jak naprawiałem mechanizm wycieraczek, który jest zawodny jak się okazuje :(

Też stuka mi coś nad schowkiem pod poduszką pasażera i będę próbował dobrać się do tego od dołu (widzę, że jest szansa po demontażu schowka dostać się tędy właśnie do poduszki i zobaczyć "co w trawie piszczy"). Do tego wchodzi coś w rezonans jakby było urwane co przy dieslu strasznie WK$#WIA że doprowadza mnie do szału. Do tego jak jest tylko chłodniej w tym miejscu wszystko dziwnie skrzypi jakby coś ocierało. Jak tylko uda mi się ustalić co to jest z pewnością podzielę się fotostory podpinając pod ten wątek!

Powodzenia!