Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AWT] Mrugnęła kontrolka oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki niepokojacy dla mnie temat :embarrassed: Bo nie wiem czemu ale po wymianie oleju na Castroll 10W40 (nie wiem co bylo wczesniej zalane) po przejechaniu sie i bucie do odcinki oczywiscie na rozgrzanym zapalila sie ta kontrolka ktora nie wrozy dobrze, niby zgasla zaraz ;( Potem spokuj i za jakis czas po przyciskaniu po zakretach po dojechaniu do krzyzowki tez sie zapalila ale tym razem przy schodzeniu z obrotow jakies 1500 :(

Co to moze oznaczac?

Dodam ze zawory nie graly i nie bylo zadnych nipokojacych dzwiekow gdy zapalila sie kontrolka. Lancuszek slychca troche ale to od samego poczatku. Co to moze oznaczac?

Przy wymianie zauwaylem ze filtr oleju ktory mi zalozyli z FILTRONA jest sporo mniejszy niz ten co byl wczesnie ma to jakies znaczenie? Prosze pomocy bo to swiezy nabytek i nie chcialbym zeby cos sie uszkodzilo :no:

Opublikowano

Witam. Miałem podobny problem. Pomogło wyjęcie i przeczyszczenie popmy oleju i przejscie na Mobil1 10W40 oraz założenie orginalnego filtru oleju do silnika AWT (tylko ASO). W tych silnikach z czasem zapycha się sitko w pompie oleju, które ma niespełna 1,5cm średnicy.

Opublikowano

Witam. Miałem podobny problem. Pomogło wyjęcie i przeczyszczenie popmy oleju i przejscie na Mobil1 10W40 oraz założenie orginalnego filtru oleju do silnika AWT (tylko ASO). W tych silnikach z czasem zapycha się sitko w pompie oleju, które ma niespełna 1,5cm średnicy.

Tak z tym smokiem niestety jest.Z 10w/40 to radziłbym szybko przejść na 5w lub 0w.

Ale mam pytanie co do tego filtra.Co cie skłoniło żeby go założyć,jakie objawy?Pytam poważnie bo filtr jest dla mnie istotną sprawą.

Opublikowano
  • Autor

Tez chyba mnie to czeka tylko z tym pewnie duzo pracy jest z tego co widzialem pod autkiem :confused4:

A nie miales wrazenia ze silnik zaczol delikatnie glosniej pracowac?

Czy Filtr KNECHTA OC470 bedzie dobry?

Opublikowano

Co do filtra oleju - tylko do benzynowego silnika AWT jest inny (większy - wygląda jak do diesla).[br]Dopisany: 05 Kwiecień 2011, 15:10_________________________________________________Kompletne czyszczenie pomy oleju robił mechanik. Co do głośności silnika, to proponuję spróbować ręką "podopychać" cewki zapłonowe - bo lubią po większym "butowaniu" wysuwać się i wtedy silnik ma charakterystyczny głośniejszy dźwięk - szczególnie przy schodzeniu z obrotów. pzdr

Opublikowano
  • Autor

Co do filtra oleju - tylko do benzynowego silnika AWT jest inny (większy - wygląda jak do diesla).[br]Dopisany: 05 Kwiecień 2011, 15:10_________________________________________________Kompletne czyszczenie pomy oleju robił mechanik. Co do głośności silnika, to proponuję spróbować ręką "podopychać" cewki zapłonowe - bo lubią po większym "butowaniu" wysuwać się i wtedy silnik ma charakterystyczny głośniejszy dźwięk - szczególnie przy schodzeniu z obrotów. pzdr

Filter juz zamowiony Knecht OC470 i w najblizszym czasie czyszczenie pomy i zmiana oleju na 5W40 Mobil 1 :cool1:

U mnie na wyzszych obrotach mam wrazenie ze troche glosniej chodzi tak od 3 tys i takie delikatne drgania czuc mam nadzieje ze to nie od tego chwilowego braku cisnienia oleju :confused4:

A jeszcze mam takie pytanko czy u Ciebie tez na drugim biegu lewarek przy ostrym przyspieszaniu pulsuje w przod i w tyl taki plynnny ruch pulsacyjny zaobserwowalem?

Opublikowano

A jaki masz przebieg? drgania lewarka mogą wskazywać na zużyte poduszki pod silnikiem lub skrzynią biegów.

Opublikowano

A jeszcze mam takie pytanko czy u Ciebie tez na drugim biegu lewarek przy ostrym przyspieszaniu pulsuje w przod i w tyl taki plynnny ruch pulsacyjny zaobserwowalem?

Tym lewarkiem to sobie głowy nawet nie zawracaj.Te nasze audiczki to już takie mocne nie są jak kiedyś produkowane.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

A jaki masz przebieg? drgania lewarka mogą wskazywać na zużyte poduszki pod silnikiem lub skrzynią biegów.

Z tego co na liczniku to lekko ponad 178 tys. I tez sie zastanawiam nad tymi poduszkami bo nie wiem jak w innym 1.8 T u mnie tak jak sie wcisnie gwaltownie gaz to tak bujnie lekko autkiem czy to normalka czy raczej ktoras poducha sie juz konczy?[br]Dopisany: 06 Kwiecień 2011, 20:53_________________________________________________Nie bede zakładał nowego tematu a wiec ssak wyczyszczony olej zmieniony na 5W40 Motul X-CESS. Wszystko ładnie pięknie tylko nie wiem czy żle sie silnika ułożyl bo podnsiłem go na lewarkach do góry zeby wyciagnąć miske i odkręcałem wszystkie poduszki. I moje pytanie czy mogł się źle ułożyć bo coś jakby drżało bardziej niż wcześniej przy rozpedzaniu ok 3 tyś. obr :(

Niby wszystko wygląda że na swoim miejscu :mysli:

Czy to normalne czy może poduszki żle pzykręciłem? :wallbash:

Opublikowano

moze czas na czujnik oleju ?

Opublikowano

Z tego co na liczniku to lekko ponad 178 tys. I tez sie zastanawiam nad tymi poduszkami bo nie wiem jak w innym 1.8 T u mnie tak jak sie wcisnie gwaltownie gaz to tak bujnie lekko autkiem czy to normalka czy raczej ktoras poducha sie juz konczy?[br]Dopisany: 06 Kwiecień 2011, 20:53_________________________________________________Nie bede zakładał nowego tematu a wiec ssak wyczyszczony olej zmieniony na 5W40 Motul X-CESS. Wszystko ładnie pięknie tylko nie wiem czy żle sie silnika ułożyl bo podnsiłem go na lewarkach do góry zeby wyciagnąć miske i odkręcałem wszystkie poduszki. I moje pytanie czy mogł się źle ułożyć bo coś jakby drżało bardziej niż wcześniej przy rozpedzaniu ok 3 tyś. obr :(

Niby wszystko wygląda że na swoim miejscu :mysli:

Czy to normalne czy może poduszki żle pzykręciłem? :wallbash:

Może poduszki nie siadły na swoje miejsce albo z plecionką na wydechy coś nie halo od tego podciągania silnika :mysli: Przed czyszczeniem smoka trzeba było płukanke zrobić co by syf zleciał z silnika :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Ale wszystko wygląda wporządku nic nie puściło i niby na swoim miejscu jest co z tym dalej robić moze jakies ustawienie ponowne silnika ale jak to zrobić prawidłowo ma ktoś jakiś pomysł proszę o sprawdzone sugestie? Bede wdzięczny :hi: