Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Jak to jest z tym niedogrzaniem silnika?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dzisiaj, po męczarniach z kablem, udało mi się wreszcie podłączyć vaga. Sprawdziłem czujniki od temperatury i są prawie identyczne (5 stopni różnicy). Wiadomo więc że termostat. Ale nie o to mi chodzi w temacie. Nurtuje mnie zagadnienie nie dogrzanego silnika. Jakie mogą być konsekwencje jazdy na takim (70 stopni) silniku? Oczywiście poza większym spalaniem. Dodam może jeszcze że nawet w trasie (150- 200 km) po autostradach temperatura dochodzi tylko do 70-75C. Czy to normalny objaw walniętego termostatu?

Opublikowano

Wydaje mi się, że gdyby nawet termostat był uszkodzony, to przy obecnych temperaturach na dworze, silnik powinien jednak w końcu się nagrzać. Oczywiście będzie to trwało odpowiednio dłużej, ale w końcu te 90°C powinien osiągnąć.

Skoro po przejechaniu nawet 150-200 km wskaźnik na desce pokazuje max 75°C, to musi być coś nie tak z G2/G62 lub z samym wskaźnikiem w zegarach.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

masz cały czas obieg otwarty, więc cały płyn w układzie chlodzenia sie grzeje, a tak nie powinno być. Układ chlodzenia jest odpowiedzialny za najlepsza tamterpaturę oleju w jakiej silink może pracować. Napewno nie sprawy termostat skraca żywtoność silnika i turbiny, ale dokładnie to nie wiem jak skraca:) niech się wypowidzą wachowcy.[br]Dopisany: 06 Kwiecień 2011, 21:10_________________________________________________steve nie zgodzę się, może jak by było 40 stopni to owszem, ale przy takiej temperaturze silnik napewno sie nagrzeje do 90. termostat do wymiany. zreszta to bardzo latwo sprawdzić:)

Opublikowano

Winny jest termostat ,przechodziłem to u siebie trasa 1000km a temperatura ani razu na 90, po wymianie jest ok

Opublikowano
  • Autor

]Tak jak pisałem czujniki G2 i G62 dzisiaj sprawdziłem. Na postoju czekałem aż temperatura dojdzie do 90C. W VAGu pokazywało mi że i jeden i drugi czujnik pokazuje to prawie to samo (+-5C) co wskazówka na zegarach. Dziwi mnie fakt że jadąc tak długo temperatura spada :/ Ale to mniej ważne, bo termostat i tak do wymiany.

masz cały czas obieg otwarty, więc cały płyn w układzie chlodzenia sie grzeje, a tak nie powinno być. Układ chlodzenia jest odpowiedzialny za najlepsza tamterpaturę oleju w jakiej silink może pracować. Napewno nie sprawy termostat skraca żywtoność silnika i turbiny, ale dokładnie to nie wiem jak skraca:) niech się wypowidzą wachowcy.[br]Dopisany: 06 Kwiecień 2011, 21:10_________________________________________________steve nie zgodzę się, może jak by było 40 stopni to owszem, ale przy takiej temperaturze silnik napewno sie nagrzeje do 90. termostat do wymiany. zreszta to bardzo latwo sprawdzić:)

No, po tej odp. to jak najszybciej go wymienie.

Winny jest termostat ,przechodziłem to u siebie trasa 1000km a temperatura ani razu na 90, po wymianie jest ok

[/quote

No to troche nie uspokoiłeś bo już myślałem ze na prawde coś jest nie tak że nie chce grzać.

ps. A jakieś inne podzespoły mogą ucierpieć przez niesprawny termo?

Opublikowano

Jeśli jest to tylko i wyłącznie wina niesprawnego termostatu, to zasłonięcie chłodnicy np. dyktą powinno od razu spowodować wzrost temperatury.

Ja bym sprawdził. Taka próba nic nie kosztuje, a na pewno rozwieje wątpliwości... :>

--

Pozdrawiam.

Sławek

Opublikowano

Wydaje mi się, że gdyby nawet termostat był uszkodzony, to przy obecnych temperaturach na dworze, silnik powinien jednak w końcu się nagrzać. Oczywiście będzie to trwało odpowiednio dłużej, ale w końcu te 90°C powinien osiągnąć.

Skoro po przejechaniu nawet 150-200 km wskaźnik na desce pokazuje max 75°C, to musi być coś nie tak z G2/G62 lub z samym wskaźnikiem w zegarach.

--

Pozdrawiam.

Sławek

Jeżeli termostat jest cały czas otwarty/niedomknięty to nie ma szans na osiągnięcie 90oC :wink4:

Przerabiałem taki temat w zeszłym roku trasa 700 km i temp. ~ 75oC , ani stopnia więcej

Opublikowano
  • Autor

--

Pozdrawiam.

Sławek

Jeżeli termostat jest cały czas otwarty/niedomknięty to nie ma szans na osiągnięcie 90oC :wink4:

Przerabiałem taki temat w zeszłym roku trasa 700 km i temp. ~ 75oC , ani stopnia więcej

Tak z ciekawości, więcej spalił?

Steve 69 a wiesz że spróbuje z tą dyktą :) aczkolwiek i tak ewidentnie termostat. No ale żeby po prostu sprawdzić :D

Opublikowano

termostat:) a spalanie to nie wiecej niz pol litra na setke. zresztą przejdz kilometr lub 2 , otowrz maske jesli waz gorny bedzie cieply to ewidentnie termostat

Opublikowano

miałem to samo w AVB przed zima,po wymianie 90 stopni i trzyma cały czas

Opublikowano

Tak z ciekawości, więcej spalił?

Tak o ok. 0.5-1.0 litra na 100 km

Opublikowano
  • Autor

Dzięki panowie za pomoc. Podsumowując, najlepiej nie zwlekać z wymianą termostatu ze względów ekonomicznych no i możliwością zmniejszenia żywotności silnika i turbo. Co do samej wymiany to widziałem na forum tutorial jak to zrobić wieć chyba sam wymienie. Dzięki i pozdro.

ps. robert. jak spalanie większe o około litr to przy włączonej klimie wychodzi około 1,5-2L :shocked: Przy dzisiejszych czasach to jak sypanie cukru do kibla.

Opublikowano

ps. robert. jak spalanie większe o około litr to przy włączonej klimie wychodzi około 1,5-2L :shocked: Przy dzisiejszych czasach to jak sypanie cukru do kibla.

to było na wyłączonym ECON :wink4: