Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Pytanko dot multitronika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam majm jeszcze jedno pytanko, czy rano jak wsiadam i od razu na zimnym wrzucam "R" autko powinno ruszyc? bo ostatnio no niestety ale tylko na zimnym musze dodac gazu i to sporo żeby jechal jak należy i żeby ruszył od razu, mialem tez problem z turbina wiec to może tez byc przyczyna?

nie wiem czy aby tak na przyklad nie ma za mało oleju??? przymierzałem sie ale jak mi zaspiewali w jednym z polecanych serwisow (chyba socha) 1000 zł razem z filtrem i mnie zniechęcili tym bardzie ze sprzedaje autko i wole dać rabacik niz sie kulać po serwisach, zreszta jeden mowi "z filtrem tylko z filrem" - wymiana dynamiczna, nastepny bez filtra.... szkoda gadać

dziekuje za odpowiedzi

pozdrawiam

Opublikowano

Jak dobrze pamiętam to było już coś na ten temat (nie mogę teraz znaleźć w jakim wątku) chyba kolega Bart-S pisał że to jest normalna sytuacja (dotyczy wstecznego "R") bo olej w skrzyni gęstnieje i skrzyni trudniej go pompować, oczywiście taka sytuacja dotyczyła temperatur rzędu -20 stopni a nie tak jak teraz 0 do 5 na plusie, ponadto po rozgrzaniu silnika już tego objawu nie powinno być.

Jakoś chyba tak to było

Opublikowano

Niestety ASO to ostatnie miejsce, do którego udałbym się z Multitronikiem...

Na zimnym ATF mogą występować problemy z ruszeniem (nie tylko na R), trzeba sprawdzić kilka rzeczy:

- czy procedura adaptacji została wykonana poprawnie?

- diagnostyka na rozgrzanej przekładni (ATF min. 60 stopni)

- jaki jest stan oleju (kiedy był wymieniany ostatnio i czy jest to oryginalny płyn), czy poziom jest odpowiedni?

- aktualizacja oprogramowania sterownika skrzyni biegów (jeśli konieczna)

Kolego robbik1 - w Twoim przypadku obstawiałbym źle przeprowadzoną procedurę adaptacji ale aby się upewnić poproszę o numer sterownika i wersję softu skrzyni, do tego MVB 10, 11, 12 i 65. W/w dane możesz podesłać na mejla ([email protected])

Opublikowano
  • Autor

koledzy no pomalutku na moje autko bede mówił skarbonka:( Jeśli chodzi o płyn to przy ostatnie robocie u mojego kolegi kiedy to turbina wypiła i wypluła cały olej, kazałem spr olej w skrzyni i jego zdaniem jest ok, to znaczy nie było nic co by wzbudzało wątpliwości i kwalifikowało olej do wymiany. Niestety taka syt, jest zawsze kiedy zimny i trzoszke mnie to martwi bo mimo że bede sprzedawał autko to nie mam zamiaru w tej chwili go niszczyć....

Kolego Bart-S nie ma danych dot. ostatniej wymiany, miałem zamiar to zrobic tzw. wymianę dynamiczną (zresztą w polecanym przez Ciebie zakładzie) zaśpiewali tysiaka, co mnie ciut przyblokowało, w międzyczasie poszło turbo i łożysko, do tego w innym wątku dowiedziałem się że coś z dwumasem może być nie tak i już mój portfel sam się zaszył....

Jeśli nie mam kabelka to te inf. nie są do ściągnięcia prawda?? W poniedziałek oddaje turbo razem z autem do poprawy (zle ustawili :wallbash:) i powiem żeby to odczytali....

skrzynia naprawdę ładnie pracuje, jest tylko ten problem, szarpnie tylko jak dostanie cegłą w pedał gazu, to tyłu na wzniesieniu ani nie drgnie....

dziękuje Wam bardzo za pomoc i informacje miłego weekendziku:)

[br]Dopisany: 09 Kwiecień 2011, 21:29_________________________________________________A co do ASO to masz racje, ostatnio kupiłem u nich podkładki pod rejestracje za 30 zł i więcej tego nie zrobie:):)

zresztą w sumie to kiedyś serwisowałem w ASO (innej marki) i to co sie tam działo to był cyrk, sądze że w Audi nie ma lepiej, po prostu dobry łepski mechanik prędzek czy pózniej ma coś swojego a młodzi uczą się właśnie w ASO...

Opublikowano

Jeśli rzeczywiście masz uszkodzony dwumas to d*pa - ori w ASO (1600zł).

1000zł za wymianę oleju to cena prawie jak w ASO (wychodzi 500 olej i 500 robocizna) - coraz gorzej w Sserwis (przestałem ich polecać, na forum jest info dlaczego).

Do pomiaru bloków potrzebny jest VAG - diagnostyki raczej nie zlecał bym w warsztacie (prędzej koledzy z lokalnego spota opanują ten temat). Szkoda, że nie zgadaliśmy się wcześniej - byłem 2 tygodnie temu w Bielsku. Można było się spotkać i zdiagnozować stan przekładni.

Opublikowano
  • Autor

No szkoda kurcze... ale prawda taka że myślałem ze jestem przewrażliwiony:):) ale jak ostatnio postał u kolego/mechanika w związku z turbo no to od razu jak nie dostał konkretnie gazu nie chciał jechac, musiało byc około 2000 obrotów... To mnie zaniepokoiło, w sumie sobie tłumaczyłem ze w nocy około 2 stC no i stał dwa dni. Ale wolałbym temat zamknąć diagnozą...:):) żeby wiedzieć. najpierw zamkne temat turbiny, pozniej podjade do kolegi może ma sprzecik i da rade to odczytac, a jak nie, to bede błagał na forum o pomoc :evil::hi:

Co do wymiany oleju, to czytałem Twoje wypowiedzi i posty o delikatnej skrzyni multitronik i doszedłem do wniosku że to jest sprzet jak turbina po prostu "jak dbasz tak masz" i można zabić ja do 100000 a można i pokulać ładne 300 000, a w Sservis mnie zniechecili tym że nie widzieli autka na oczy, zapytali o przebieg i powiedzieli ze wymiana dynamiczna, zabili ceną i powiedzieli ze jak autko ma juz 170 000 to skrzynia "no może z 50tys pociągnie jeszcze" no i stwierdziłem że 1 - drogo 2 - bawią się w jasnowidzów. mój kumpel zrobi to za 650zł jak dla mnie:):)

dzięki i odezwe sie jak pozałatwiam z turbina:)

pozdrowienia