Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Jak założyć klime...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej, szukalem ale brak konkretow tylko sugestie aby zmienic auto... mam obecnie dwie a4, jedna sie szykuje a ta ktora uzywam pojdzie na czesci... wiec chcialbym z niej przelozyc klimatronic bo ta co stoi nie ma klimy w ogole ale jakos nie wiem jak sie zabrac, wiem ze deske bym musial sciagac itd ale jesli ktos posiada wieksze info na ten temat to prosze o rady na co zwrocic uwage, jakie niespodzianki sie kryja itd... najbardziej sie boje elektryki, czy wiazki sie duzo roznia, co ruszyc a co zozstawic zeby potem auto jezdzilo :P z gory dzieki za pomoc :)

Opublikowano

Czy obydwie A4 mają tą samą wersję silnikową i ten sam rocznik?

Jeśli tak to nie ma najmniejszego problemu.

Rozbierz A4 dawcę, spróbuj wyodrębnić wiązkę klimy.

Myślę, że w twojej sytuacji nie będzie większego problemu, skoro masz kompletnego dawcę

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=93749.0;highlight=klima

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=9609.0;highlight=klima

Opublikowano
  • Autor

dawca kompletny, identyczna wersja poza klima i skora w "biorcy" wiec chyba warto sprobowac tylko ile to zajmie czasu... :P

Opublikowano

Góra dwa dni i zrobione.

Ewentualnie zostanie jeszcze kosmetyka, jakieś szczegóły

dawca kompletny, identyczna wersja poza klima i skora w "biorcy"

Spróbuj wyodrębnić wiązkę klimy od dawcy, jeśli się nie da. Możesz przerzucić kompletną wiązkę która znajduję się pod deską

Opublikowano
  • Autor

no to zes mnie zmotywowal :) oby bylo tak latwo jak piszesz... dam znac tylko wolny weekend musze miec, warunki tu troche "polowe" choc garaz mam ale jak to mowia na zachodzie "polak wszystko potrafi" :P

P.S. wlasnie sobie przypomnialem, ile jest czujnikow wewnetrznych oprocz slupkow i krateczek nad klimatronikiem? sa one gdzies jeszcze schowane?

Opublikowano

ja ci powiem tyle, elektrykę przekładaj całą bo jak zaczniesz ciąć kable to na pewno klękniesz przy tym, wiem o czym mówię bo ja miałem rozdzielaną i powiem że jak masz komplet przekładaj wsio :hi:

Opublikowano

Muszę przyznać że masz ambitny plan ale 2 dni to za mało bo pół auta trzeba rozbebeszyć wszystkie czujniki przełożyć sprężarkę wiązki chłodnicę silniczki nawiewów itp min tydzień :naughty: według mnie gra nie warta świeczki :cool1:

Opublikowano

W pierwszej kolejności skup się na przełożeniu obudowy nagrzewnicy. Myślę, że jak wcześniej przygotujesz sobię dawcę, to kompletny środek przełożysz w niecałe dwa dni.

Jak będziesz miał gotowy środek i auto będzie jeżdzące, to możesz powoli wkładać kompresor, rurki i chłodnicę w miarę możliwości wolnego czasu.

Masz idealnego dawcę, także możesz przełożyć całą instalację, wypinasz kostki przy progach i z kompa, i wrzucasz całą wiązkę z dawcy.

Możesz zrobić jeszcze prościej.

Z dawcy wypinasz instalację przy progach i z kompa, odręcasz kolumnę kierowniczą od metalowej ramy pod deską rozdzielczą i wyciagasz kompletną deskę z obudową nagrzewnicy i ze stalażem (ramą), wszystko jest skręcone w całosci i tak zostaje, nic nie rozdzielasz. Poprostu wszystko w całości wyciagasz i wkładasz do swojego auta, pozwoli ci to zaoszczędzić mnóstwo czasu i pracy

Dobrze przemyśl sprawę, bo można to zrobić ekspresem.

Kiedyś robiłem tak przekładkę Laguny I z sąsiadem.

Dostalismy komletną deskę skręconą razem z grodzą i cała przekładka polegała na wrzuceniu całości do przygotowanego auta

Opublikowano
  • Autor

napewno w 2 dni nie skoncze... na 2 etapy chcialem to podzielic a konkretniej 2 weekendy zeby 1 z nich miec jezdzace :P chcialem zaczac od przodu tzn kompresora, wezy i calego pasa przedniego a w nastepny weekend srodek... w sumie paweu1 masz dobry pomysl ale czy w audi tez tak jak w lagunie zrobie? poczytalem sobie te 2 linki o klimie i rozbieraniu i raczej pod to sie szukuje i przy okazji poczyszcze syf i grzyby. najbardziej jednak mnie elektryka przeraza, co ruszyc, co zostawic i gdzie jeszcze szukac... wazne zebymcala wiazke odnalazl i czy sa dodatkowe przekazniki? jak to w bezpiecznikach siedzi? mechanika zaden problem ale z elektryka to heh... no ale jestem dobrej mysli i pewnie jeszcze nie jedno pytanie tu wpisze

Opublikowano

chcialbym śledzić temat. ostatniego czasu też rozmyślam nad klimatronikiem :decayed:

Opublikowano

Wyjmij schowek i osłonę pod kierownicą i przyjrzyj się dobrze metalowej belce (rama). Wydaje mi się do niej wszystko jest przykręcone, a belka przykręcona jest tylko po bokach do nadwozia.

Co do elektryki, masz dwa identyczne auta, także możesz przełożyć wiązkę silnika i wiązkę pod deską i wtedy napewno będzie działać i masz 100% pewność poprawności.

Rozbieraj powoli dawcę i patrz dokładnie jak to wygląda, masz na czym się wzorować, więc przemyśl wszystko dokładnie i do dzieła

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

dam znać jak cos rusze w tym temacie bo jak narazie ogarniam silnik i turbine bo mam 2 padnięte...

Opublikowano

No Panowie mnie to samo czeka, tyle że ja będę miał trudniej :/. Mam kompletną klimę ale dawcą jest benzyna a ja mam diesla więc pewnie instalacja pod deską nie będzie zamienna. Mam z całą kompletną elektryką, puszkę z bezpiecznikami itd.

Też najpierw wyczyściłem w środku całą obudowę nagrzewnicy i parownika, wyjąłem sam parownik i odgrzybiłem, okazało się też że gąbka na klapach sparciała więc ją wymieniłem.

Dzisiaj zaczynam rozbierać auto w środku, i będę patrzył jak najprościej uporać się z elektryką :/[br]Dopisany: 02 Maj 2011, 08:57_________________________________________________No ja dzisiaj zacząłem :naughty:

Na razie mam wybebeszoną dechę i auto nadal jeżdżące :P, tzn garaż mam daleko od domu to se założyłem kierownicę i manetki i przyjechałem do domu ;), a no i przerywacz od kierunkowskazów ;), więc śmiało można wyrywać dechę i w najgorszym wypadku nawet bez jeździć :P

A ile miejsca w środku !

Jak dam radę to jeszcze dzisiaj przełożę obudowę nagrzewnicy.

Elektryka z tego co na razie ostrożnie zobaczyłem to może nawet podejdzie cała od benzynki :), przecież pod dechą to w sumie jest to samo, wiązka silnia przekaźniki itd są pod maską i te pewnie się różnią.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

a mnie zdziwilo to, ze ta bez klimy nie ma czujnika w chlodnicy... ma gdzies drugi?? czy poprostu potrzebuje 2 czujniki?? nie, ze potem bedzie mi auto glupialo :P i z tego co widze to dosc spora wiazka idzie pod blotnikiem i tam chyba wszystko do klimy jest.[br]Dopisany: 03 Maj 2011, 22:59_________________________________________________brak czasu, problemy z turbiną a teraz głowicą.. to wszystko powoduje, że klima poczeka do wiosny...