Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[All B7] - jakie lepsze opony 225/45R17 (+0,4%) czy 235/45R17(+1,8%)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy jeżdżę obecnie na oponkach o rozmiarze 235/45R17, ale muszę nowe założyć i się zastawiam jakie wybrać.

Wstępnie doszedłem do wniosku, że lepiej byłoby zrobić przesiadkę na 225/45R17 - samochód się ciutek obniży, rozmiar bliższy oryginałowi (różnica tylko 0,4% a nie jak przy 235/45/17 1,8%) no i jeszcze opony są tańsze.

Opatrzyłem sobie: toyo proxes http://www.opony.com/parametry-opony/toyo-proxes-t1-r-225-45r17-94-y-zr

Dobrze myślę? Byłbym wdzięczny za wszelkie opinie.

ps moje wątpliwości budzi fakt, że generalnie na stronach do sprzedaży opon zamienniki dla mojego auta (B7, 2.0 TFSI, 4x4) to: 235/45/17, 235/40/18, 215/55/16 a nie 225/45/17

[mod]Uzupełnij profil. [/mod]

Opublikowano

Na tabliczce w drzwiach pasażera masz jakie powinny być. U mnie w B6 pisze 235/45/17 i takie mam, więc u Ciebie powinno być podobnie.

Opublikowano

ja mam zimowki 225/45 R17 i letnie 235/45 R17. Na zimówkach koślawo to wyglada. Niby jest nizej, odstep miedzy nadkolem a opona jest za duzy. Poza tym na 235 jest duzo bardziej komfortowo. Na zimowkach kazda dziure czuje, a letnie lepiej wybieraja nierownosci. Polecam 235.

Opublikowano

U siebie też miałem 235/45/17 i tak też jest na wklejce,ale wstawiłem 225/45/17 ubiegłego lata,jest trochę węziej i mniej targa po koleinach.

Opublikowano

aule3 na naklejce na 100% masz 235/45/17. I takie zakładaj :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wszystkim za opinie. Tak zrobię - wezmę 235/45/17.

Pozdrawiam,

Opublikowano

zostalbym przy 235/45

Opublikowano

co ty piszesz? jak auto sie obnizy po zmianie 235/45/17 na 225/45/17 235 to szerokosc opony a nie profil nie czeja...

co do toyo powiem tak opona naprawde zajebsita jezdze na TOYO proxes 4 ale sie szybko sciera ;/ :shocked:

Opublikowano

czarny profil to procent szerokości.. :gwizdanie:

Opublikowano

ale profil opony i tak gra role, a pozatym o ile auto obnizy nawet nikt nie zauwazy< :polew:

Opublikowano

No dużej różnicy nie będzie, wystarczy sobie obliczyć ile to jest... Raczej nie będzie zauważalna różnica a na pewno na nic nie wpłynie.

Spokojnie można wsadzić 225/45. Na takich śmigam i jest ok.