Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Podwyższony stan oleju.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam hi,

mam problem z podwyższonym stanem oleju w swoim AWX-ie. Przybyło mi go w ostatnim tygodniu (w każdą Niedzielę mam zwyczaj sprawdzania płynów eksploatacyjnych w moim autku :)). Dodam, że poziom G12 jest na max i jest czyste. W ostatnim tygodniu zauważyłem, że auto ciut więcej kopci, a dym "bardziej śmierdzi" niż zwykle. Auta nigdy nie katuje oraz dbam o nie - lekko mówiąc przesadnie. Podejrzewam, że ON leci mi do oleju. Dodam, że dziś olej był o dużo rzadszej konsystencji niż zwykle, lecz bez żadnych kropelek wody itp. Korek wlewu oleju jest czysty, nie ma w nim "masła", a ze zbiorniczka oleju śmierdzi spalinami. Proszę spróbować odpowiedzieć mi na pytania:

1. Jak mam zweryfikować swoje podejrzenia dotyczące dostawania się ON do oleju :mysli:?

2. Jakie uszkodzenia może nieść za sobą ta sytuacja i co ją spowodowało? (Myślę, że może to być np uszczelka pod pompowtryskiwaczem, co jeszcze?)

3. Czy mogę zmienić olej i dojechać do domu (ponad 200 km) i dopiero tam naprawić usterkę?

4. Mam do dyspozycji interfejs Vag Com - czy mogę coś w tym przypadku zdiagnozować?

Pozdrawiam,

PS.: Proszę nie komentować w stylu "użyj wyszukiwarki", gdyż to zrobiłem, swój post podpiąłem pod temat innego kolegi z forum, niestety nikt mi nie pomógł, dlatego założyłem nowy temat. Z góry dziękuję za pomoc.

IMAG0035.jpg

Opublikowano

Właśnie jestem po osunięciu takiej usterki. Objawy identyczne jak u Ciebie czyli

śmierdzący dym

dolało mi prawie 05 litra do oleju

olej rzadki i śmierdzący napędem

Miałem walnięte wszystkie 4 pompo wtryski. Poprzedni właściciel chyba je wymieniał ale nie wiedział jak to zrobić i miały za duży luz. W efekcie połamało je przy sprężynach i wytelepało w gniazdach.Na szczęście niegroźnie w gniazdach. Wymiana kupionych uszczelek na allegro (120zl za 4 komplety firmy Bosch). Wymiana pompowtrysków i tu udało mi sie za 450zl - czyli darmocha bo tyle wołają za 1szt robota 200zl po znajomości. U Ciebie może tylko uszczelki 120zl + robocizna czego Ci serdecznie życzę.

Auto nie kopci , troszkę mniej śmierdzi (przypuszczam że olej który sie przelewał byl spalany i zostało go w wydechu.

Ja przejechałem z taka usterka z przerwami prawie miesiąc zanim się zorientowałem czyli ok. 600km

Vagiem nic nie stwierdzisz ja miałem całkiem niezłe wskazania

Powąchaj olej i rozetrzyj na palcach będzie jak woda

Demontaż pompo wtrysków dla prawdziwego mechanika to pestka 2-3 godz. roboty.

Opublikowano

Uszkodzone , lub źle ustawione / zamontowane pompki na vagu powinny wyjść. Jeszcze może byc inny powód wzrostu poziomu oleju . Pompa podciśnienia , a włąsciwie jej uszczelnienie.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

To były uszczelki pod pompkami. Zmieniłem je i jak ręką odjął.

Opublikowano

Mały OT ale lubię jak użytkownik pisze na koniec co było nie tak. Profeska :good:

Opublikowano

Mały OT ale lubię jak użytkownik pisze na koniec co było nie tak. Profeska :good:

też tak sądzę. Wracając do tematu to jeszcze jest opcja nie spalonego paliwa w komorze spalania i przedostawania się do oleju. Wiele przypadków w autach z dpf fap i tych podobnych. W starych dieslach jak bardzo lały wtryski to też się olej podnosił.