arcita Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Panowie, Przy okazji wymiany oleju poprosiłem mechanika o sprawdzenie układu wspomagania ( we wcześniejszych postach prosiłem o pomoc w temacie bo przy temperaturze poniżej 10 stopni nie ma bata żeby skręcić koła bez uprzedniego grzania samochodu + dziwne ruchy kierownicy). otóż pan mechanik dzwonił i powiedział że zamiast płynu wspomagania jest coś na podobieństwo smoły - przynajmniej kolorem. Zaznaczam że na jesieni 2010 cały układ był czyszczony i zalany nowym płynem ( 2-krotnie). W chwili obecnej jestem w kropce dlatego jeżeli któryś z Szanownych Kolegów- Forumowiczów miał podobne przejścia to będę bardzo wdzięczny za trop jak to wyelimonować.
MATIUS Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Opublikowano 26 Kwietnia 2011 mam to samo wymieniam na dniach pompę wspomagania i zalewam nowym płynem taką diagnoze postawił mechanik
arcita Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Tyle że ja wymieniałem pompe 2x w ciągu ostatnich 6 miesięcy i oczywiście nowy płyn za każym razem był lany. Mam tam jakiś taki syf z układem kierowniczym że albo wszystko wynieniam albo jakiś chroniący kieszeń cud się zdarzy. Póki co pompa niby nowa ale płyn czarny + nie chodzi na zimno ... Daj znak czy dalej będzie się smolił bo (oby nie) to może być ta sama przypadłość co u mnie. A tak w ogóle to coś się dzieje innego oprócz tego że płyn jak smoła?
MATIUS Opublikowano 5 Maja 2011 Opublikowano 5 Maja 2011 brak wspoma jak zimno, teraz jak cieplej mam wspoma odrazu , i pompa wyje... teraz zaleje czerwonym bo taki był w pompie którą kupiłem.. [br]Dopisany: 01 Maj 2011, 15:01_________________________________________________Tak więc jestem po wymianie pompy i płynu z zielonego ori na czerwony febiego takim była zalana pompą którą kupiłem ZF 110 Bar identyczna do tej którą miałem dzisiaj rano po postoju nocnym odpaliłem i wspomaganie było odrazu ,kierownica lżej się kręci ,pompy nie słychać tak jak do tej pory zabieg udany w 100% i jestem bardzo zadowolony bo wydałem 150zł zamiast z 700 na regeneracje magla tyle że maglownicę mam w używce na zapas z auta o przebiegu 130 00 tys więc jestem póki co spokojny .
arcita Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Opublikowano 12 Maja 2011 dzięki za info! moja jest prawie cnotliwa ale coś nie gra. jak myślisz czy jak przepłucze układ i zaleję czerwony płyn to może to poprawić kondycje?
MATIUS Opublikowano 13 Maja 2011 Opublikowano 13 Maja 2011 ja zaryzykowałem i zalałem czerwonym syntetykiem febiego... za jakiś czas jak już troch płyn zmieni barwe bo syf sie wypłuka zmienie jeszcze raz narazie ciesze się że wsio chodzi BDB dobrze
Rekomendowane odpowiedzi