Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Jak wymienić czujnik położenia pedału gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś wymieniał sam czujnik położenia pedału gazu ? Jeśli tak to proszę o opis lub jakieś wyjaśnienie jak się do tego zabrać.

Opublikowano

Trudna sprawa z wymianą tego potenciometra. Generalnie trzeba wymontować całe pedały a to już nie lada pracy.

1. Wyciągnij płyn hamulcowy ze zbiorniczka, unikniesz bałaganu

2. wymontuj skrzynkę od komputera

3. za serwem od strony skrzynki jes przedów sprzęgłowy na zapinkę , odblokuj i wyciągnij rurkę

3. Odepnij od deską czujnika od sprzegła i hamulca oraz gazu

4.odkręć srubę mocującą aluminiowy stelaż do belki głównie (jest na imbusa)

5. odkręć przewody hamulcowe od pompy hamulcowej

6. odkręć sróby na imbusa co są w pompie hamulcowej i ją trzymają

7. odkręc kontrę i rozkręć pręta od pśrodka od pedału hamulca bo z zatrzasku nie dasz rady wypiąć

8. i już tylko pociągnij i umiejętnie wyjmij pedały

Czasem jak sięustawią to nie mogą sięminąć z układem ierowniczym więc będzie trzeba odkręcić grążek od kolumny kier. (pamiętaj nie obaracaj wałkiem bo taśmę można zerwać od poduszki.)

Montarz w odwrotną stronę.............. powodzenia

Opublikowano
  • Autor

A bez odkręcania tego wszystkiego nie da się odkręcić samego czujnika ?

Opublikowano

Koledzy ten czujnik to tzw potencjometr tak? Też mnie to czeka chyba :confused4:[br]Dopisany: 23 Kwiecień 2011, 13:55_________________________________________________Ja to próbowałem sam wymienić metodą kombinacji i skończyło się na tym że rozjeb...łem palca na czymś ostrym.

Opublikowano
  • Autor

Tak, dokładnie z tego co szukałem to ma to wiele nazw od ,,czujnika położenia pedału" gazu po ,,potencjometr" :).

Raczej mi nic innego nie pozostaje bo i tak nigdzie w takim stanie tym autem nie zajadę żeby ktoś mi to zrobił :(

A jeszcze mam pytanko czy orientujecie się jak biegną kable od tego czujnika do tej białej kostki przy sterowniku silnika, bo mam podejrzenie że może nie czujnik mi padł a jest zwarcie na kablach gdyż wiązka idąca do przycisku świateł przeciw mgielnych jest stopiona i może to byc tego przyczyna jeśli te kable gdzieś biegną obok siebie więc mogło je gdzieś tam stopić....

Opublikowano

Kolego to nie piszesz wszystkiego na początku o co chodzi. Oczywiście że przewody od potencjometra idą we wiązkę i wychodzą na białą kostkę do komputera.

A co mówi VAG?podpinałeś?

Na początek jakbyś miał ten potencjometr inny to podpiął byś na boku i zobaczył czy to naprawdę ta część jest padnięta. Prawidłowa diagnoza uszkodzenia to 80% udanej naprawy.

Jakbyś szukał tej kostki od potencjometra to jest prostopadle nad pedałem gazu pod samą belką nośną i jest ala okragła na 6 pinów.

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze nie zrobiłem tego gdyż dopiero kupiłem i czekam na przesyłkę a w między czasie próbuje dojść co może być przyczyną. Tylko teraz jeśli to przez te kable, jeśli podepnę inny potencjometr czy go nie uszkodzę ??

Opublikowano

a co sie dzieje ?

Opublikowano
  • Autor

A to że obroty wyskakują na 1200 i można sobie cisnąć pedał gazu ile się da i zero reakcji, po pewnym czasie świeci kontrolka świec żarowych. Kidyż za radą forumowiczów sprawdziłem sterownik silnika ale wygląda jak by wczoraj z fabryki wyjechał, zero zanieczyszczeń i wilgoci, więc po odpinałem wszystkie kostki idące od potencjometru gazu i sprawdziłem styki i tam też nic nie znalazłem. Po złączeniu zapaliłem auto i jak by nigdy nic palił, jeździło bez problemu ale przez tylko 2 dni i dzisiaj znów ten sam problem.

Opublikowano

Przed wymianą jednak sprawdził bym w grupie 8 pole 2 wskazania czujnika,pedał nie wciśnięty wskazanie 00 /wartości podawane są w procentach/ naciskasz powoli pedał a wskazanie musi rosnąć i przy całkowicie wciśniętym pedale winno wynosić 100 procent. Lub w pozycji 3 wskazania:pedał nie wciśnięty 010 pedał wciśnięty 000.

Można ów czujnik sprawdzić również poprzez pomiar rezystancji. Ważne też jest mechaniczne ustawienie czujnika na prawidłowe jego wskazania.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego pisząc "w grupie 8 pole 2" masz na myśli BS ??

Napisz tak bardziej łopatologicznie :wink4: