mati1922 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Witam.Jestem od miesiaca szczesliwym posiadaczem audi a4 1.9tdi 116ps. Zauwarzylem ze przy niskich temperaturach duzo cierzej wchodzi mi drugi bieg Problem znika po tym jak moja sie rozgrzeje.Doradzcie co moze byc przyczyna?
Musashi Opublikowano 6 Stycznia 2008 Opublikowano 6 Stycznia 2008 wymien olej w skrzyni. jezeli nie pomoze trzeba sie zainteresowac sterowaniem skrzyni ( ciegnami dzwigni zmiany biegow) jezeli wciaz nie pomoze byc moze synchronizator 2 biegu sie skonczył.
YATES Opublikowano 6 Stycznia 2008 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Ja mam identyczny model i ten samiutki problem na mrozie.Taka praktyczna porada : Jak ruszam z jedynki to na dwójkę nie zmieniam ciągnąc lewarek bezpośrednio z góry na dół,bo wtedy ciężej wchodzi tylko ciągnę z góry na luz,w prawo i spowrotem do siebie i do tyłu tak jakbyś zmieniał z trójki na dwójkę ( wtedy dużo lżej wchodzi dwójka).Spróbuj tak zrobić i pochwal się czy Tobie też wtedy lżej wchodzi ta dwójka.
mati1922 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Autor Opublikowano 6 Stycznia 2008 Jutro sprawdze czy twoj sposob dziala.Jezdzilem passatem ten sam silnik i problem byl ten sam.
Musashi Opublikowano 6 Stycznia 2008 Opublikowano 6 Stycznia 2008 no tak, tyle ze to nie rozwiazuje problmu tylko go omija
YATES Opublikowano 6 Stycznia 2008 Opublikowano 6 Stycznia 2008 To tylko rozwiązanie czasowe- może wytrzyma do końca zimy,a póżniej przed następną zimą się coś zrobi albo wybuduje ogrzewany garaż :>
Musashi Opublikowano 7 Stycznia 2008 Opublikowano 7 Stycznia 2008 sadze ze rozwiazanie moze byc prozaiczne. prawdopodobnie to kwestia wyrobienia sie tulejek w ukladzie dzwigni zmiany biegow. byc moze nawet to tylko kwestia regulacji położenia mechanizmu zmiany biegow ( w srodku samochodu). gdy spada tmeperatura zmieniaja sie wymiary elementow sterowania, gdy sa niezuzyte zmiany temperatury nie wplywaja na latwosc zmiany biegow, gdy sa troche zuzyte luzy powoduja ze wymiary sa poza tolerancja mechanizmu.
Rekomendowane odpowiedzi